zamknij

Filet z barramundi z szafranem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Warzywa al dente i chrupiąca ryba
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Hyatt RegencyFillet z baramundi, szafranowe aioli, gotowane warzywa

Składniki

  • ryby barramundi 4 sztuki lub 2 większe
  • 0,2 kg brokułów
  • 0,2 kg zielonej fasolki
  • 0,2 kg Kalafiora
  • 0,2 kg marchewki
  • 0,2 kg kapusty bok choy
  • 0,2 kg szparagów
  • 0,2 kg czosnku
  • 0,1 kg szalotki
  • 30 g kaparów
  •  szafran
  • 4 gałązki tymianku
  • 20 g masła
  • 0,1 l oliwy
  • 0,1 l białego wina
  •  sól i pieprz do smaku
0
0

Sposób przygotowania:

  • Rybę oczyść i wyfiletuj, następnie w dłoni rozetrzyj tymianek i oprósz filety.
  • Przypraw je solą i mielonym pieprzem, usmaż na patelni.
  • Warzywa oczyścić ugotować w osolonej wodzie.

Sos alioli

  • Zostaw jeden ząbek czosnku, resztę włóż do garnka, zalej oliwą i gotujm aż zacznie się rumienić.
  • Odstaw do ostygnięcia, następnie rozetrzyj nożem.
  • Na patelni usmaż posiekaną szalotkę i ząbek czosnku, zalej winem, zagotuj, dodaj łyżkę bulionu i szafran.
  • Następnie gotuj chwilę, dodaj przetarty czosnek, sól i pieprz oraz 20 gr masła i mieszaj do momentu, aż uzyska konsystencję sosu.
  • Dodaj kapary.
  • Na talerz nałóż warzywa, polej sosem, ułóż filety ryby i gałązki tymianku.

***

Barramundi to ryba pochodząca z Australii, ale już hodowana w Europie (a nawet na Mazurach). Ma białe, delikatne mięso i wyśmienity smak.

Autorem przepisu jest Volker Muehrer, szef kuchni restauracji Venti-tre w hotelu Hyatt w Warszawie. Stworzył wyjątkowe kobiece menu „Zdrowa Równowaga”, które oferuje wybór lekkich dań przygotowanych ze zdrowych, najwyższej jakości składników.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

tvnpix