zamknij

Filet z okonia

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Michel  Moran
Autor przepisu:
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: "Moje smaki" Michel Moran. Wydawnictwo MUZA S.AFilet z okonia

Składniki

  • 1 okoń o wadze 1 kg
  • 500 g białych winogron
  • 10 ml octu balsamicznego
  • 10 ml octu winnego cherry (z Jerez)
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 cykorie
  • 80 g masła
  • 1/2 cytryny
  •  sól
  •  pieprz kubeba
0
1

 

Przygotowanie składników:

  • Wyfiletuj okonia, usuń ości i skórę, podziel ba 4 równe porcje.
  • Wyciśnij sok z 1/2 cytryny.
  • Zmiksuj połowę winogron, odlej sok i dodaj do niego sok z winogron.
  • Pozostałe winogrona obierz i usuń pestki.
  • Pokrój liście cykorii wzdłuż na równe kawałki.

Sposób przygotowania:

  • Ułóż cykorię na dnie garnka, a na niej kawałki ryby.
  • Polej sokiem winogronowo - cytrynowym.
  • Obłóż masłem i skrop 100 ml oliwy.
  • Przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok. 10 min. w zależności od grubości porcji.
  • Po ugotowaniu wyjmij kawałki ryby z garnka, popierz i odstaw w ciepłe miejsce.
  • Pozostały w garnku sos zagotuj i odparuj, aby zgęstniał.
  • Zdejmij z ognia, dołóż winogron i delikatnie zamieszaj, aby oblały się sosem.
  • Sprawdź, czy sos jest dobrze doprawiony.
  • Ułóż kawałki okonia na cykorii na talerzu, otocz wiankiem winogron i oblej naokoło sosem.
  • Podawaj na ciepło.

Przepis Michela Moran z jego książki "Moje smaki" (wydawnictwo MUZA S.A)


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

tvnpix