zamknij

Filety z piersi kaczki z gruszką i jarmużem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Jesienna gruszka i odkyrty na nowo jarmuż z pyszną kaczką
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Kamil Piklikiewicz/East News/Dzień Dobry TVNFilety z piersi kaczki z gruszką i jarmużem

Składniki

  •  sól i pieprz
  • 2 filety z piersi kaczki
  •  sos sojowy
  • 400 g jarmużu
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 50 g rodzynek
  • 2 gruszki
  • 50 ml koniaku lub podobnego alkoholu
0
0
  • Filety natnij od strony skóry w drobną kratkę, przypraw solą i pieprzem oraz natrzyj sosem sojowym. Odstaw do zamarynowania.
  • Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj posiekaną cebulę. Dodaj porwany jarmuż i podsmaż całość przez chwilę. Dodaj rodzynki i podduś aż jarmuż będzie miękki.
  • W tym czasie ułóż filety na zimnej i suchej patelni skórą do dołu. Włącz temperaturę pod patelnią i smaż na najwyższej temperaturze z każdej strony około 3-4 minut.
  • Filet odstaw na 5 minut aby odpoczęły. Z patelni na której smażyły się filety zlej tłuszcz który się wytopił.
  • Gruszkę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na tej samej patelni co filety. Pod koniec dodaj koniak i podpal. Poczekaj aż się wypali alkohol.
  • Jarmuż wyłóż na talerz, na nim ułóż ładnie pokrojoną kaczkę, wierzch posyp gruszką.

Przepis autorstwa Piotra Kucharskiego.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix