zamknij

Filety z piersi kaczki z gruszką i jarmużem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Jesienna gruszka i odkyrty na nowo jarmuż z pyszną kaczką
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Kamil Piklikiewicz/East News/Dzień Dobry TVNFilety z piersi kaczki z gruszką i jarmużem

Składniki

  •  sól i pieprz
  • 2 filety z piersi kaczki
  •  sos sojowy
  • 400 g jarmużu
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 50 g rodzynek
  • 2 gruszki
  • 50 ml koniaku lub podobnego alkoholu
0
0
  • Filety natnij od strony skóry w drobną kratkę, przypraw solą i pieprzem oraz natrzyj sosem sojowym. Odstaw do zamarynowania.
  • Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj posiekaną cebulę. Dodaj porwany jarmuż i podsmaż całość przez chwilę. Dodaj rodzynki i podduś aż jarmuż będzie miękki.
  • W tym czasie ułóż filety na zimnej i suchej patelni skórą do dołu. Włącz temperaturę pod patelnią i smaż na najwyższej temperaturze z każdej strony około 3-4 minut.
  • Filet odstaw na 5 minut aby odpoczęły. Z patelni na której smażyły się filety zlej tłuszcz który się wytopił.
  • Gruszkę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na tej samej patelni co filety. Pod koniec dodaj koniak i podpal. Poczekaj aż się wypali alkohol.
  • Jarmuż wyłóż na talerz, na nim ułóż ładnie pokrojoną kaczkę, wierzch posyp gruszką.

Przepis autorstwa Piotra Kucharskiego.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

tvnpix