zamknij

Flautas

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Kurczak po meksykańsku
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Restauracja El Popo w WarszawieTacos de pescado

Składniki

  • 16 tortilli tortilli kukurydzianych
  • olej do smażenia
  • 1 pierć kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szczypty oregano
  • szczypta  kuminu
  • 250 ml pomidorów pelati
  • 3 cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 papryczka chipotle
0
8

Szef kuchni "El Popo" w Warszawie, Angel Aceves Vivanco, Meksykanin z Guadalajary gorąco poleca:

Sposób przygotowania:

Kurczaka gotuj przez 40 min w osolonej wodzie z dodatkiem cebuli, czosnku, kuminu i oregano.

Rozdrobnij kurczaka. Miksuj pomidory pelati z papryczką chipotle.

Podsmaż skrojone cebule. Do ugotowanego kurczaka dodaj zmiksowane pomidory  pelati, cebulę i smaż. Do smaku dodaj sól, pieprz. Całość schłódź.

Kurczaka zawiń w tortille kukurydziane i smaż przez 2 min we frytownicy.

Podaj z sosami: marinera, pińa i roja. Posyp białym serem, kolendrą i czerwoną cebulą. Na górę dajemy trochę kwaśnej śmietany. Podaj z sałatką ( sałata, papryka, rzodkiewka).

sos marinera:

2 pęczki dymki

pęczek kolendry

1/2 habanero bez pestek

sok z 2 limonek

50 ml oleju

kumin

sól pieprzu

Wszystko dokładnie siekamy na małą kostkę i mieszamy ze sobą.

sos pińa:

1 papryka habanero

1/2 ananasa

2 papryki czerwone

olej

Wszystko oczyszczone krój w grubą kostkę. Piecz w piekarniku 180 stopni przez 15 minut. Dodaj trochę oleju i miksuj na jednolitą masę.

salsa roja:

1/2 pęczka kolendry

1cebula

20g marynowanych jalapeńos

2 ząbki czosnku

szczypta kuminu

250ml pelati

Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Dodaj posiekany czosnek. Dodaj kumin i praż przez 1 minutę. Miksuj pelati z jalapeńos i kolendrą. Zalej cebulę, dodajemy sól, pieprz do smaku. Wymieszaj.

***

Przepis przygotowała dla nas restauracja meksykańska El Popo (Warszawa, ul. Senatorska 27) należąca do rodzeństwa Kręglickich.

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pycha! meksyk jak żywy :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Co nie? Czyli jak chcą to potrafią, wreszcie będzie po co tu zaglądać ;) Danie fajne, choć bardziej mi przypomina chimichangę niż flautę (ale zwał jak zwał, już się nie czepiam). Osobiście daję ser do środka żeby się stopił, aczkolwiek na wierzchu wzmaga aspekt wizualny ;)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          W końcu autentyczne meksykańskie przepisy :))

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

              Krem z brokułów z łososiem

              Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

              Knedle ze śliwkami Przepis 1262

              Knedle ze śliwkami

              Przepis na słodki obiad

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

              Klasyka na twoim stole

              Przysmak młodości Przepis 137

              Przysmak młodości

              Kanapka idealna!

              Atletyczny kurczak Przepis 20

              Atletyczny kurczak

              Pomysł na lekkie drugie danie

              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

              Włoska potrawa w polskim wydaniu

              Kolorowa samba warzywna Przepis 21

              Kolorowa samba warzywna

              Zdrowe i pyszne danie

              Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

              Kociołek łososiowo-pomidorowy

              Przepyszna zupa — do wypróbowania!

              tvnpix