Flautas
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Składniki
- 16 tortilli tortilli kukurydzianych
- olej do smażenia
- 1 pierć kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szczypty oregano
- szczypta kuminu
- 250 ml pomidorów pelati
- 3 cebuli pokrojonej w piórka
- 1 papryczka chipotle
Szef kuchni "El Popo" w Warszawie, Angel Aceves Vivanco, Meksykanin z Guadalajary gorąco poleca:
Sposób przygotowania:
Kurczaka gotuj przez 40 min w osolonej wodzie z dodatkiem cebuli, czosnku, kuminu i oregano.
Rozdrobnij kurczaka. Miksuj pomidory pelati z papryczką chipotle.
Podsmaż skrojone cebule. Do ugotowanego kurczaka dodaj zmiksowane pomidory pelati, cebulę i smaż. Do smaku dodaj sól, pieprz. Całość schłódź.
Kurczaka zawiń w tortille kukurydziane i smaż przez 2 min we frytownicy.
Podaj z sosami: marinera, pińa i roja. Posyp białym serem, kolendrą i czerwoną cebulą. Na górę dajemy trochę kwaśnej śmietany. Podaj z sałatką ( sałata, papryka, rzodkiewka).
sos marinera:
2 pęczki dymki
pęczek kolendry
1/2 habanero bez pestek
sok z 2 limonek
50 ml oleju
kumin
sól pieprzu
Wszystko dokładnie siekamy na małą kostkę i mieszamy ze sobą.
sos pińa:
1 papryka habanero
1/2 ananasa
2 papryki czerwone
olej
Wszystko oczyszczone krój w grubą kostkę. Piecz w piekarniku 180 stopni przez 15 minut. Dodaj trochę oleju i miksuj na jednolitą masę.
salsa roja:
1/2 pęczka kolendry
1cebula
20g marynowanych jalapeńos
2 ząbki czosnku
szczypta kuminu
250ml pelati
Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Dodaj posiekany czosnek. Dodaj kumin i praż przez 1 minutę. Miksuj pelati z jalapeńos i kolendrą. Zalej cebulę, dodajemy sól, pieprz do smaku. Wymieszaj.
***
Przepis przygotowała dla nas restauracja meksykańska El Popo (Warszawa, ul. Senatorska 27) należąca do rodzeństwa Kręglickich.
Komentarze (3)
Pycha! meksyk jak żywy :)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Co nie? Czyli jak chcą to potrafią, wreszcie będzie po co tu zaglądać ;) Danie fajne, choć bardziej mi przypomina chimichangę niż flautę (ale zwał jak zwał, już się nie czepiam). Osobiście daję ser do środka żeby się stopił, aczkolwiek na wierzchu wzmaga aspekt wizualny ;)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
W końcu autentyczne meksykańskie przepisy :))
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie