zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Fondant czekoladowy z sosem truskawkowym

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Moje Kulinarne Rozterki
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.comFondant czekoladowy z sosem truskawkowym

Składniki

  • 125 g gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao
  • kilka llistków mięty
  • 100 g truskawek
  • 2 łyżeczki niesłodzonego kakao
  • półtorej łyżki miodu akacjowego, polecam miody Suszka, są rewelacyjne,
  • 40 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 125 g masła Lurpak
  • cukier puder do posypania fondantu
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania kokilek. Papier do pieczenia składamy na cztery części i ołówkiem obrysowujemy jedną kokilkę dookoła. Następnie wycinamy kółeczka. Każdą kokilkę dokładnie smarujemy masłem, na dnie układamy wycięte z papieru kółeczka i dokładnie dno i boki obsypujemy cukrem lub kakaem
  • Czekoladę łamiemy na mniejsze kostki, masło kroimy w małe kawałki, a całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej, starając się, żeby temperatura czekolady nie była zbyt wysoka. Łatwiej i szybciej będzie można wtedy połączyć ją z resztą składników
  • W między czasie jajka ubijamy z cukrem na gładką masę, po czym dodajemy mąkę. Całość dokładnie trzeba ze sobą połączyć
  • Do rozpuszczonej czekolady dodajemy kakao i miód
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
  • Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy na kilka minut do lekkiego przestudzenia
  • Następnie powoli, niewielkimi porcjami, cały czas mieszając dodajemy czekoladę do jajek, cukru i mąki. Trzeba robić to naprawdę małymi porcjami i lekko przestudzoną czekoladą, inaczej możemy doprowadzić do otrzymania jajecznicy:)
  • Przygotowaną masę czekoladową przelewamy do kokilek
  • Truskawki z cukrem i listkami mięty dokładnie miksujemy na gęsty sos
  • Jeśli ktoś robi deser po raz pierwszy koniecznie sugeruję piec po jednej kokilce, wtedy można samodzielnie na podstawie metody prób i błędów wyczuć idealny czas pieczenia. W przepisach podawano 10-12 minut, w piekarniku, w którym miałam okazję piec czas pieczenia wyniósł ok 14minut. Pierwsze ciasto piekłam według czasu podanego w większości przepisów, czyli 10 minut i niestety rozlało się na talerzu. Drugie piekłam 13 minut i ładnie wyszło z kokilki, ale po chwili zapadło się i dosłownie "rozjechało". Czas trzeciej próby wyniósł 14 minut i ciastko bez problemu wyszło z kokilki, nie zapadło się, a po przekrojeniu moim oczom ukazała się wypływająca czekolada:)
  • Ważne jest to, abyście po wyjęciu kokilki z piekarnika, ciasto od razu wyjęli z foremki. Nożem delikatnie trzeba je oddzielić od ścianek i szybkim ruchem przełożyć na talerzyk. Nie wolno zwlekać z wyjęciem ciastka z foremki, gdyż pod wpływem gorąca ciasto cały czas się "piecze"
  • Na talerzyk nałożyć trochę sosu, ja dałam dość dużo, bo ciasto jest bardzo słodkie, a lekko kwaskowate truskawki i świeża nuta mięty idealnie harmonizują smak. Ciastko układamy na truskawkowym sosie, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami
  • Fondant można podać również z sosem wiśniowym z odrobiną dobrej wiśniówki

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

tvnpix