zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Fondant czekoladowy z sosem truskawkowym

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Moje Kulinarne Rozterki
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.comFondant czekoladowy z sosem truskawkowym

Składniki

  • 125 g gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao
  • kilka llistków mięty
  • 100 g truskawek
  • 2 łyżeczki niesłodzonego kakao
  • półtorej łyżki miodu akacjowego, polecam miody Suszka, są rewelacyjne,
  • 40 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 125 g masła Lurpak
  • cukier puder do posypania fondantu
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania kokilek. Papier do pieczenia składamy na cztery części i ołówkiem obrysowujemy jedną kokilkę dookoła. Następnie wycinamy kółeczka. Każdą kokilkę dokładnie smarujemy masłem, na dnie układamy wycięte z papieru kółeczka i dokładnie dno i boki obsypujemy cukrem lub kakaem
  • Czekoladę łamiemy na mniejsze kostki, masło kroimy w małe kawałki, a całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej, starając się, żeby temperatura czekolady nie była zbyt wysoka. Łatwiej i szybciej będzie można wtedy połączyć ją z resztą składników
  • W między czasie jajka ubijamy z cukrem na gładką masę, po czym dodajemy mąkę. Całość dokładnie trzeba ze sobą połączyć
  • Do rozpuszczonej czekolady dodajemy kakao i miód
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
  • Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy na kilka minut do lekkiego przestudzenia
  • Następnie powoli, niewielkimi porcjami, cały czas mieszając dodajemy czekoladę do jajek, cukru i mąki. Trzeba robić to naprawdę małymi porcjami i lekko przestudzoną czekoladą, inaczej możemy doprowadzić do otrzymania jajecznicy:)
  • Przygotowaną masę czekoladową przelewamy do kokilek
  • Truskawki z cukrem i listkami mięty dokładnie miksujemy na gęsty sos
  • Jeśli ktoś robi deser po raz pierwszy koniecznie sugeruję piec po jednej kokilce, wtedy można samodzielnie na podstawie metody prób i błędów wyczuć idealny czas pieczenia. W przepisach podawano 10-12 minut, w piekarniku, w którym miałam okazję piec czas pieczenia wyniósł ok 14minut. Pierwsze ciasto piekłam według czasu podanego w większości przepisów, czyli 10 minut i niestety rozlało się na talerzu. Drugie piekłam 13 minut i ładnie wyszło z kokilki, ale po chwili zapadło się i dosłownie "rozjechało". Czas trzeciej próby wyniósł 14 minut i ciastko bez problemu wyszło z kokilki, nie zapadło się, a po przekrojeniu moim oczom ukazała się wypływająca czekolada:)
  • Ważne jest to, abyście po wyjęciu kokilki z piekarnika, ciasto od razu wyjęli z foremki. Nożem delikatnie trzeba je oddzielić od ścianek i szybkim ruchem przełożyć na talerzyk. Nie wolno zwlekać z wyjęciem ciastka z foremki, gdyż pod wpływem gorąca ciasto cały czas się "piecze"
  • Na talerzyk nałożyć trochę sosu, ja dałam dość dużo, bo ciasto jest bardzo słodkie, a lekko kwaskowate truskawki i świeża nuta mięty idealnie harmonizują smak. Ciastko układamy na truskawkowym sosie, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami
  • Fondant można podać również z sosem wiśniowym z odrobiną dobrej wiśniówki

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

tvnpix