zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Fougasse z kurczakiem i sezonowymi warzywami

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
kasia_gotuje_pl
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.kasia-gotuje.pl/Fougasse z kurczakiem i sezonowymi warzywami

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • 300g ciasta do pizzy
  • 1 garść rukoli
  • 1 garść szpinaku
  • 1 pęczek botwinki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 100g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka słodka papryka
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylia
  • do smaku sól i pieprz
0
4

Sposób przygotowania:

  • Pierś z kurczaka i czosnek pokroić w kosteczkę, podsmażyć na maśle, dodać sól i pieprz do smaku.
  • Jak kurczak zacznie się rumienić dodajemy pokrojone w 1 cm kawałki łodygi botwiny i dusimy przez 2 minuty pod pokrywką.
  • Liście botwiny, szpinak i rukolę kroimy w 1 cm paski. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, cebulę w piórka, paprykę w kostkę, żółty ser trzemy na tarce.
  • Blat smarujemy oliwą z oliwek, bierzemy ciasto i rozciągamy palcami lub wałkiem na grubość ok 5 mm tak aby otrzymać prostokąt 30x25 cm Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, oliwą z oliwek, posypujemy przyprawami, nakładamy żółty ser, liście botwiny, szpinak, rukolę, paprykę, pomidorki, cebulę i ciepłego kurczaka.
  • Całość zawijamy w duży rulon o szerokości 15 cm i ugniatamy z góry, aby go trochę spłaszczyć, przekładamy na papier do pieczenia i nożem nacinamy do samego dołu wzorek charakterystyczny dla fouguasse.
  • Gotowe przekładamy na nagrzaną blachę i pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
  • Podajemy na gorąco.

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

tvnpix