zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Fougasse z kurczakiem i sezonowymi warzywami

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
kasia_gotuje_pl
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.kasia-gotuje.pl/Fougasse z kurczakiem i sezonowymi warzywami

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • 300g ciasta do pizzy
  • 1 garść rukoli
  • 1 garść szpinaku
  • 1 pęczek botwinki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 100g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka słodka papryka
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylia
  • do smaku sól i pieprz
0
4

Sposób przygotowania:

  • Pierś z kurczaka i czosnek pokroić w kosteczkę, podsmażyć na maśle, dodać sól i pieprz do smaku.
  • Jak kurczak zacznie się rumienić dodajemy pokrojone w 1 cm kawałki łodygi botwiny i dusimy przez 2 minuty pod pokrywką.
  • Liście botwiny, szpinak i rukolę kroimy w 1 cm paski. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, cebulę w piórka, paprykę w kostkę, żółty ser trzemy na tarce.
  • Blat smarujemy oliwą z oliwek, bierzemy ciasto i rozciągamy palcami lub wałkiem na grubość ok 5 mm tak aby otrzymać prostokąt 30x25 cm Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, oliwą z oliwek, posypujemy przyprawami, nakładamy żółty ser, liście botwiny, szpinak, rukolę, paprykę, pomidorki, cebulę i ciepłego kurczaka.
  • Całość zawijamy w duży rulon o szerokości 15 cm i ugniatamy z góry, aby go trochę spłaszczyć, przekładamy na papier do pieczenia i nożem nacinamy do samego dołu wzorek charakterystyczny dla fouguasse.
  • Gotowe przekładamy na nagrzaną blachę i pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
  • Podajemy na gorąco.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

tvnpix