zamknij

Francuska rolada czekoladowa

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
czyli Bûche de Noël
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsFrancuska rolada czekoladowa

Składniki

  • Na  ciasto:
  • 6 dużych jajek
  • 200 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • cukier puder do posypania
  • Na  krem:
  • 150 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • Na  kremowy farsz:
  • 400 ml kremówki 30%
  • 150 g rozmrożonych malin (opcjonalnie)
0
0

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 220ºC. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i lekko natłuść olejem. Białka ubij z połową cukru na sztywną pianę. Resztę cukru ubij z żółtkami na puszystą i klejącą masę.
  • Mąkę wymieszaj z kakao i połącz wszystko razem, delikatnie mieszając.  Mieszankę wylej na przygotowaną blachę i wyrównaj powierzchnię łyżką. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 12-14 minut.
  • Wyjmij, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw w formie aż ciasto ostygnie. Na blacie wyłóż papier do pieczenia. Jednym sprawnym ruchem obróć blachę z ciastem na papier. Podnieś formę i delikatnie zdejmij papier przyklejony do ciasta.
  • Ubij śmietanę z odrobiną cukru pudru na sztywną masę. Następnie rozsmaruj na cieście. Jeżeli chcesz możesz także dodać maliny. Następnie przy pomocy papieru na którym leży ciasto - zwiń roladę i przełóż na talerz. Odetnij 2 cm z jednego końca i ułóż na cieście.
  • Masło utrzyj dodając mieszankę cukru i kakao. Ucieraj tak długo aż uzyskasz puszysty i pozbawiony kryształków krem. Kremem posmaruj całe ciasto. Następnie przy pomocy np. patyczków do szaszłyków zrób podłużne rowki przypominające fakturę kory drzewa. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

 

 

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

tvnpix