zamknij

Francuska rolada czekoladowa

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
czyli Bûche de Noël
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsFrancuska rolada czekoladowa

Składniki

  • Na  ciasto:
  • 6 dużych jajek
  • 200 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • cukier puder do posypania
  • Na  krem:
  • 150 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • Na  kremowy farsz:
  • 400 ml kremówki 30%
  • 150 g rozmrożonych malin (opcjonalnie)
0
0

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 220ºC. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i lekko natłuść olejem. Białka ubij z połową cukru na sztywną pianę. Resztę cukru ubij z żółtkami na puszystą i klejącą masę.
  • Mąkę wymieszaj z kakao i połącz wszystko razem, delikatnie mieszając.  Mieszankę wylej na przygotowaną blachę i wyrównaj powierzchnię łyżką. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 12-14 minut.
  • Wyjmij, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw w formie aż ciasto ostygnie. Na blacie wyłóż papier do pieczenia. Jednym sprawnym ruchem obróć blachę z ciastem na papier. Podnieś formę i delikatnie zdejmij papier przyklejony do ciasta.
  • Ubij śmietanę z odrobiną cukru pudru na sztywną masę. Następnie rozsmaruj na cieście. Jeżeli chcesz możesz także dodać maliny. Następnie przy pomocy papieru na którym leży ciasto - zwiń roladę i przełóż na talerz. Odetnij 2 cm z jednego końca i ułóż na cieście.
  • Masło utrzyj dodając mieszankę cukru i kakao. Ucieraj tak długo aż uzyskasz puszysty i pozbawiony kryształków krem. Kremem posmaruj całe ciasto. Następnie przy pomocy np. patyczków do szaszłyków zrób podłużne rowki przypominające fakturę kory drzewa. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

 

 

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

tvnpix