zamknij

Francuska rolada czekoladowa

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
czyli Bûche de Noël
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: DDTVN/East NewsFrancuska rolada czekoladowa

Składniki

  • Na  ciasto:
  • 6 dużych jajek
  • 200 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • cukier puder do posypania
  • Na  krem:
  • 150 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • Na  kremowy farsz:
  • 400 ml kremówki 30%
  • 150 g rozmrożonych malin (opcjonalnie)
0
0

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 220ºC. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i lekko natłuść olejem. Białka ubij z połową cukru na sztywną pianę. Resztę cukru ubij z żółtkami na puszystą i klejącą masę.
  • Mąkę wymieszaj z kakao i połącz wszystko razem, delikatnie mieszając.  Mieszankę wylej na przygotowaną blachę i wyrównaj powierzchnię łyżką. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 12-14 minut.
  • Wyjmij, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw w formie aż ciasto ostygnie. Na blacie wyłóż papier do pieczenia. Jednym sprawnym ruchem obróć blachę z ciastem na papier. Podnieś formę i delikatnie zdejmij papier przyklejony do ciasta.
  • Ubij śmietanę z odrobiną cukru pudru na sztywną masę. Następnie rozsmaruj na cieście. Jeżeli chcesz możesz także dodać maliny. Następnie przy pomocy papieru na którym leży ciasto - zwiń roladę i przełóż na talerz. Odetnij 2 cm z jednego końca i ułóż na cieście.
  • Masło utrzyj dodając mieszankę cukru i kakao. Ucieraj tak długo aż uzyskasz puszysty i pozbawiony kryształków krem. Kremem posmaruj całe ciasto. Następnie przy pomocy np. patyczków do szaszłyków zrób podłużne rowki przypominające fakturę kory drzewa. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

 

 

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

tvnpix