zamknij

Francuska zupa cebulowa Michela Moran

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | cebula Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Michel  Moran
Autor przepisu:
Najbardziej popularna zupa we Francji
Ugotowałem to!434
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
129komentarzy
Francuska zupa cebulowa Michela Moran
Zupa cebulowa Michel Moran

Składniki

  • 1 kg  cebuli
  • 150 ml  białego wina
  • 600 ml  bulionu wołowego
  • 1 czerstwa bagietka
  • do posypania ser comte lub gruyère
  • 3 łyżki  masła
0
418

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  • W dużym rondlu rozpuść połowę masła, wrzuć cebulę i mieszając smaż na małym ogniu. Dodaj świeży posiekany tymianek, smaż dalej aż cebula ładnie się skarmelizuje. Następnie wlej wino do cebuli, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aż niemal całe odparuje. Nie wolno przypalić cebuli bo będzie gorzka.
  • W międzyczasie możesz pokroić bagietkę na małe i cienkie kromki, podpiecz je 10 minut w piekarniku w 180°C.
  • Do cebuli dolej bulion, dodaj sól i pieprz, zamieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 minut, aby smaki się połączyły.
  • Przelej zupę do kokilki, na wierzchu połóż podpieczone kromki bagietki, posyp startym serem i zapiekaj chwilę pod grillem, aby ser się stopił.

Zobacz też, jak Michel Moran robi wywar na zupę >>>

 

 

Michel Moran przygotowuje wywar do zupy
Michel Moran przygotowuje wywar do zupy
Zainspiruj nas

Komentarze (129)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Gotuję ją od kilku lat i lepszej nigdy nigdzie nie jadłam! PYCHA!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Jestem wzruszony

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Ugotowałam i smakowała dokładnie tak jak we restauracji francuskiej. Dziękuję Michel za wspaniałe przepisy.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Polecam z grzankami pozypanymi pieczarkami, świetnie kompnują się ze słodką zupą cebulową.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  co za profanacja tej zupy pieczarkami...

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Sprobujcie jest naprawe pyszna !

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Kiedy druga połowa masła?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość
                              • ~Gość:
                              • Kiedy druga połowa masła?

                              Przy następnej zupie ;)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Bardzo smaczna zupa. Ja zalałem zwykłym rosołem dodałem Liść laurowy i Ziele Angielskie, na koniec dodałem szczyptę roztartego w moździerzu razem z Kuminu Rzymskiego a że lubię pikantne potrawy to na talerzu posypałem Pieprzem Cayennem. Polecam bardzo tą wyśmienitą zupę. Piotr

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      gdzie kumin do francuskich smaków?

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          smaczna, chociaz uzylam suszonego tymianku, nie bylo swiezego :(

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              zupa wyszla rewelacyjnie!!!

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  Proporcje zmniejszyć, cebuli 5 kg i to czerwonej, na koniec wszystko blenderem zmiksować i wtedy dopiero jest bomba. Na bardzo gorąca zupę dać tarty ser troszkę słodkiej smietany i grznaki ale w kostki.

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      Więcej komentarzy - rozwiń
                                                      Pomoc | Zasady forum
                                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                      Zobacz również

                                                      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                                      Knedle ze śliwkami

                                                      Przepis na słodki obiad

                                                      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 15

                                                      Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                                      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                                      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                                                      Kanapki ze smażoną makrelą

                                                      Idealne na śniadanie lub kolację

                                                      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                                                      Sarna w wielkim mieście

                                                      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                                                      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 313

                                                      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                                      Efektowne i proste danie

                                                      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                                      Kotleciki z brzoskwiniami

                                                      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                                      Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                                      Przepis 66

                                                      Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                                      Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                                      Pudding z bagietki Przepis 17

                                                      Pudding z bagietki

                                                      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                                                      tvnpix