zamknij

Francuskie rogaliki

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
z orzechowym nadzieniem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: pannamadziaFrancuskie rogaliki

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko (do posmarowania)
  • cukier trzcinowy (do posypania)
  • 150g sera białego
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 30g orzechów włoskich
0
1

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzej do 220 stopni (opcja grzania: termoobieg).
  • Na początku przygotuj twarożek: ser biały zmiel (minimum dwa razy). Orzechy włoskie drobno posiekaj, dodaj do sera. Wymieszaj z jogurtem naturalnym i miodem. Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Podziel na dwadzieścia trójkątów (dobrze, aby były w miarę równoramienne).
  • Każdy trójkąt smaruj cienko twarożkiem, po czym zwiń rozpoczynając od podstawy trójkąta, aż do końca wierzchołka. Każdego rogalika wygnij delikatnie na kształt półksiężyca, ułóż na blaszce (u mnie: wyłożona matą silikonową; można wyłożyć ją również papierem do pieczenia, ale wtedy dodatkowo trzeba posmarować ją masłem) w niewielkich odstępach, delikatnie przyciskając końce rogalików do podłoża. Do miseczki wbij jajko i roztrzep za pomocą widelca.
  • Roztrzepanym jajkiem posmaruj rogaliki, następnie obsyp je cukrem trzcinowym. Blachę z rogalikami wstaw do piekarnika. Piecz przez około 15 minut, aż do lekkiego zarumienienia. Gotowe rogaliki wyjmij i ostudź na kratce.

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

tvnpix