zamknij

Francuskie rogaliki

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
z orzechowym nadzieniem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: pannamadziaFrancuskie rogaliki

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko (do posmarowania)
  • cukier trzcinowy (do posypania)
  • 150g sera białego
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 30g orzechów włoskich
0
1

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzej do 220 stopni (opcja grzania: termoobieg).
  • Na początku przygotuj twarożek: ser biały zmiel (minimum dwa razy). Orzechy włoskie drobno posiekaj, dodaj do sera. Wymieszaj z jogurtem naturalnym i miodem. Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Podziel na dwadzieścia trójkątów (dobrze, aby były w miarę równoramienne).
  • Każdy trójkąt smaruj cienko twarożkiem, po czym zwiń rozpoczynając od podstawy trójkąta, aż do końca wierzchołka. Każdego rogalika wygnij delikatnie na kształt półksiężyca, ułóż na blaszce (u mnie: wyłożona matą silikonową; można wyłożyć ją również papierem do pieczenia, ale wtedy dodatkowo trzeba posmarować ją masłem) w niewielkich odstępach, delikatnie przyciskając końce rogalików do podłoża. Do miseczki wbij jajko i roztrzep za pomocą widelca.
  • Roztrzepanym jajkiem posmaruj rogaliki, następnie obsyp je cukrem trzcinowym. Blachę z rogalikami wstaw do piekarnika. Piecz przez około 15 minut, aż do lekkiego zarumienienia. Gotowe rogaliki wyjmij i ostudź na kratce.

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix