zamknij

Francuskie rogaliki

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
z orzechowym nadzieniem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: pannamadziaFrancuskie rogaliki

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko (do posmarowania)
  • cukier trzcinowy (do posypania)
  • 150g sera białego
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 30g orzechów włoskich
0
1

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzej do 220 stopni (opcja grzania: termoobieg).
  • Na początku przygotuj twarożek: ser biały zmiel (minimum dwa razy). Orzechy włoskie drobno posiekaj, dodaj do sera. Wymieszaj z jogurtem naturalnym i miodem. Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Podziel na dwadzieścia trójkątów (dobrze, aby były w miarę równoramienne).
  • Każdy trójkąt smaruj cienko twarożkiem, po czym zwiń rozpoczynając od podstawy trójkąta, aż do końca wierzchołka. Każdego rogalika wygnij delikatnie na kształt półksiężyca, ułóż na blaszce (u mnie: wyłożona matą silikonową; można wyłożyć ją również papierem do pieczenia, ale wtedy dodatkowo trzeba posmarować ją masłem) w niewielkich odstępach, delikatnie przyciskając końce rogalików do podłoża. Do miseczki wbij jajko i roztrzep za pomocą widelca.
  • Roztrzepanym jajkiem posmaruj rogaliki, następnie obsyp je cukrem trzcinowym. Blachę z rogalikami wstaw do piekarnika. Piecz przez około 15 minut, aż do lekkiego zarumienienia. Gotowe rogaliki wyjmij i ostudź na kratce.

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

tvnpix