zamknij

Frittata di spaghetti

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z wędzonym serem
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: Republika SłonecznaFrittata di spaghetii

Składniki

  • 10  jajek
  • 100 g parmezanu
  • 200 g sera scamorza lub innego wędzonego
  • 1 natka pietruszki
  • 100 g boczku
  • 600 g makaronu spaghetti
  • 6 łyżek  oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
0
4

Sposób przygotowania (przepis przewidziany dla 10 osób):

  • Rozpocznij od cięcia wędzonego sera w kostki
  • Następnie utrzep jajka w misce, dodaj sól, pieprz, ser parmezan, boczek, pokrojony wcześniej w kostkę, wędzony ser oraz posiekaną natkę pietruszki
  • Ugotuj spaghetti al dente, a później podsmaż makaron
  • Przygotowaną wcześniej masę dodaj do makaronu, a następnie gotuj małym ogniu przez 10 minut
  • Po wskazanym czasie, pomagając sobie drugą patelnia, obróć frittatę, gotuj bez przykrycia przez 5 minut.

Gdy „omlet” będzie już gotowy trzeba pociąć go w plasterki i podawać natychmiast po przyrządzeniu.

*
Scamorza to włoski tradycyjny, kremowy, miękki, twarogowy ser śmietankowy. Jest gładki i lśniący, tradycyjnie produkowany w kształcie sakiewki na pieniądze lub w kształcie wymyślnej gruszki. podawany z szynką, grzybami lub warzywami. Idealny ser do pieczywa, sałatek, zapiekania i grillowania.

Ser możemy zastąpić inny serem wędzonym.

_________________________________________________

* Przepis pochodzi z poznańskiej Republiki Słonecznej - republikasloneczna.pl

We Włoszech Święta Wielkanocne to również wielka uczta kulinarna. Na warsztacie kulinarnym “Pasqua Italiana” w poznańskiej Republice Słonecznej, spotkali się poszukiwacze wyrafinowanych smaków południa Europy. Warsztat poprowadził NIcola Palladini - pasjonat gotowania, aktor musicalowy o polskich korzeniach.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

jadłam kiedyś coś w tym stylu we Włoszech , dobre to jest.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      to wygląda ohydnie !!!!!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

          Burgery z musztardą i boczkiem

          W klimacie amerykańskiego baru

          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

          Krem z brokułów z łososiem

          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

          Pomidorki z karmelem i lodami

          Deserowa wersja pomidora

          tvnpix