zamknij

Frittata di spaghetti

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z wędzonym serem
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Republika SłonecznaFrittata di spaghetii

Składniki

  • 10  jajek
  • 100 g parmezanu
  • 200 g sera scamorza lub innego wędzonego
  • 1 natka pietruszki
  • 100 g boczku
  • 600 g makaronu spaghetti
  • 6 łyżek  oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
0
4

Sposób przygotowania (przepis przewidziany dla 10 osób):

  • Rozpocznij od cięcia wędzonego sera w kostki
  • Następnie utrzep jajka w misce, dodaj sól, pieprz, ser parmezan, boczek, pokrojony wcześniej w kostkę, wędzony ser oraz posiekaną natkę pietruszki
  • Ugotuj spaghetti al dente, a później podsmaż makaron
  • Przygotowaną wcześniej masę dodaj do makaronu, a następnie gotuj małym ogniu przez 10 minut
  • Po wskazanym czasie, pomagając sobie drugą patelnia, obróć frittatę, gotuj bez przykrycia przez 5 minut.

Gdy „omlet” będzie już gotowy trzeba pociąć go w plasterki i podawać natychmiast po przyrządzeniu.

*
Scamorza to włoski tradycyjny, kremowy, miękki, twarogowy ser śmietankowy. Jest gładki i lśniący, tradycyjnie produkowany w kształcie sakiewki na pieniądze lub w kształcie wymyślnej gruszki. podawany z szynką, grzybami lub warzywami. Idealny ser do pieczywa, sałatek, zapiekania i grillowania.

Ser możemy zastąpić inny serem wędzonym.

_________________________________________________

* Przepis pochodzi z poznańskiej Republiki Słonecznej - republikasloneczna.pl

We Włoszech Święta Wielkanocne to również wielka uczta kulinarna. Na warsztacie kulinarnym “Pasqua Italiana” w poznańskiej Republice Słonecznej, spotkali się poszukiwacze wyrafinowanych smaków południa Europy. Warsztat poprowadził NIcola Palladini - pasjonat gotowania, aktor musicalowy o polskich korzeniach.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

jadłam kiedyś coś w tym stylu we Włoszech , dobre to jest.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      to wygląda ohydnie !!!!!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

          Pizza godna królów

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          tvnpix