zamknij

Frittata di spaghetti

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z wędzonym serem
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Republika SłonecznaFrittata di spaghetii

Składniki

  • 10  jajek
  • 100 g parmezanu
  • 200 g sera scamorza lub innego wędzonego
  • 1 natka pietruszki
  • 100 g boczku
  • 600 g makaronu spaghetti
  • 6 łyżek  oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
0
4

Sposób przygotowania (przepis przewidziany dla 10 osób):

  • Rozpocznij od cięcia wędzonego sera w kostki
  • Następnie utrzep jajka w misce, dodaj sól, pieprz, ser parmezan, boczek, pokrojony wcześniej w kostkę, wędzony ser oraz posiekaną natkę pietruszki
  • Ugotuj spaghetti al dente, a później podsmaż makaron
  • Przygotowaną wcześniej masę dodaj do makaronu, a następnie gotuj małym ogniu przez 10 minut
  • Po wskazanym czasie, pomagając sobie drugą patelnia, obróć frittatę, gotuj bez przykrycia przez 5 minut.

Gdy „omlet” będzie już gotowy trzeba pociąć go w plasterki i podawać natychmiast po przyrządzeniu.

*
Scamorza to włoski tradycyjny, kremowy, miękki, twarogowy ser śmietankowy. Jest gładki i lśniący, tradycyjnie produkowany w kształcie sakiewki na pieniądze lub w kształcie wymyślnej gruszki. podawany z szynką, grzybami lub warzywami. Idealny ser do pieczywa, sałatek, zapiekania i grillowania.

Ser możemy zastąpić inny serem wędzonym.

_________________________________________________

* Przepis pochodzi z poznańskiej Republiki Słonecznej - republikasloneczna.pl

We Włoszech Święta Wielkanocne to również wielka uczta kulinarna. Na warsztacie kulinarnym “Pasqua Italiana” w poznańskiej Republice Słonecznej, spotkali się poszukiwacze wyrafinowanych smaków południa Europy. Warsztat poprowadził NIcola Palladini - pasjonat gotowania, aktor musicalowy o polskich korzeniach.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

jadłam kiedyś coś w tym stylu we Włoszech , dobre to jest.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      to wygląda ohydnie !!!!!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Kaczka pływaczka Przepis 30

          Kaczka pływaczka

          Kaczka i ziemniaki na słodko

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          tvnpix