zamknij

Frytki

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Krok po kroku
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Frytki
Autor: StockFood/AgencjaFree Frytki

Składniki

  • 800 g ziemniaków mączystych
  • 2 l oleju roślinnego
  •  sól
0
8

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki umyj i obierz
  • Ziemniaki pokrój wzdłuż w plastry o szerokości 8mm
  • Plastry pokrój również wzdłuż w słupki o szerokości 8mm
  • Frytki opłucz w misce z zimną wodą i wysusz papierowym ręcznikiem
  • W garnku podgrzej olej do około 160C i partiami smaż frytki w oleju około 3-4 minuty
  • Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku
  • Po wstępnym usmażeniu wszystkich ziemniaków zwiększ temperaturę oleju do 180C i smaż frytki jeszcze raz w porcjach, około 2-3 minuty na złoty kolor
  • Gotowe frytki odsącz na ręczniku papierowym i przechowuj w nagrzanym piekarniku do 100C aby nie wystygł
  • Podaj gorące posypane solą do smaku
Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Nie wyrobię na papierowe ręczniki !

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      hehe dwa razy smażyć? mnie by się nie chciało :D Zawsze smażę tylko raz i zawsze dobrze się usmażą..

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          a co wlozyc do oleju zeby sprawdzic ze ma temp 180oC ?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              rękę nogę... do wyboru

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                  Kanapki ze smażoną makrelą

                  Idealne na śniadanie lub kolację

                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                  Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                  Szaszłyki wyborne Przepis 59

                  Szaszłyki wyborne

                  Nie tylko na sezon grillowy

                  Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                  Krem z brokułów z łososiem

                  Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                  Przysmak młodości Przepis 137

                  Przysmak młodości

                  Kanapka idealna!

                  Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                  Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                  Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                  Carpaccio z buraków Kasi Klich
                  Przepis 66

                  Carpaccio z buraków Kasi Klich

                  Wytworna wersja pospolitego warzywa

                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                  Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                  tvnpix