zamknij

Frytki

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Krok po kroku
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Frytki
Autor: StockFood/AgencjaFree Frytki

Składniki

  • 800 g ziemniaków mączystych
  • 2 l oleju roślinnego
  •  sól
0
8

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki umyj i obierz
  • Ziemniaki pokrój wzdłuż w plastry o szerokości 8mm
  • Plastry pokrój również wzdłuż w słupki o szerokości 8mm
  • Frytki opłucz w misce z zimną wodą i wysusz papierowym ręcznikiem
  • W garnku podgrzej olej do około 160C i partiami smaż frytki w oleju około 3-4 minuty
  • Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku
  • Po wstępnym usmażeniu wszystkich ziemniaków zwiększ temperaturę oleju do 180C i smaż frytki jeszcze raz w porcjach, około 2-3 minuty na złoty kolor
  • Gotowe frytki odsącz na ręczniku papierowym i przechowuj w nagrzanym piekarniku do 100C aby nie wystygł
  • Podaj gorące posypane solą do smaku
Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Nie wyrobię na papierowe ręczniki !

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      hehe dwa razy smażyć? mnie by się nie chciało :D Zawsze smażę tylko raz i zawsze dobrze się usmażą..

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          a co wlozyc do oleju zeby sprawdzic ze ma temp 180oC ?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              rękę nogę... do wyboru

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Śledzie Kasi Klich
                  Przepis 34

                  Śledzie Kasi Klich

                  Śledź o korzennym posmaku

                  Corpus delicti końca lata Przepis 211

                  Corpus delicti końca lata

                  Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                  Ryba w curry Przepis 15

                  Ryba w curry

                  Indie na talerzu

                  Chleb orzechowy Przepis 112

                  Chleb orzechowy

                  Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                  Atletyczny kurczak Przepis 20

                  Atletyczny kurczak

                  Pomysł na lekkie drugie danie

                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                  Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                  Grillowany ser halloumi Przepis 41

                  Grillowany ser halloumi

                  Najlepszy podany z figami i orzechami

                  Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                  Kolorowa samba warzywna

                  Zdrowe i pyszne danie

                  tvnpix