zamknij

Gęś pieczona z jabłkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Odświętny obiad
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Autor: Karczma Borowiacka, BysławGęś pieczona z jabłkami

Składniki

  •  składniki do gęsi:
  • 3 kg gęsi z podrobami lub 2,8 kg gęsi bez podrobów
  • 5 dag soli
  • 3 g majeranku
  •  składniki do jabłek:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 g majeranku
  • 5 dag cytryny
  • 5 dag cukru
  • 10 dag tłuszczu z gęsi
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Gęś oczyść, umyj, posól natrzyj majerankiem na godzinę przed pieczeniem, włóż do środka obierzyny z umytych jabłek. Piecz 2,5-3 h w 160 stopniach.
  • Jabłka obierz pokrój w ćwiartki, oprósz solą i majerankiem, skrop cytryną.
  • W płaskim rondlu stop tłuszcz z gęsi, na tłuszcz włóż jabłka, dodaj cukier i podduś uważając aby się nie przypaliły i nie rozgotowały.
  • Z upieczonej gęsi usuń obierzyny, wyporcjuj i podawaj z jabłkami oraz ziemniakami lub kluskami szarymi i kapustą szmurowaną.
Gęś pieczona z jabłkami
Autor: Autor: Karczma Borowiacka, Bysław Gęś pieczona z jabłkami

Autor: Karczma Borowiacka, Bysław.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

tvnpix