zamknij

Gęś po toruńsku

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Królewskie danie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Autor: Marcin Kosiński/ Jan Olbracht Browar Staromiejski, ToruńGęś po toruńsku

Składniki

  •  gęś kołudzka szara 5-6 kg
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 200 g włoszczyzny
  • 5 pomarańczy
  • 100 g grzybów leśnych
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 ml czerwonego wina
  •  jałowiec
  •  ziele angielskie
  •  liść laurowy
  •  sól i pieprz do smaku
  •  piana z 5 jaj
  • 1 pęczek natki pietruszki
0
0

 

Sposób przygotowania:

 

  • Z gęsi usuń kości, natrzyj ją przyprawami i nadziej farszem.
  • Farsz: kaszę gotuj al dente; podroby i mięso z gęsi zmiel przez maszynkę; cebulę, czosnek i grzyby smaż na maśle podlewając czerwonym winem. Po wystygnięciu połącz z kaszą, mięsem i przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
  • Tak przygotowany farsz połącz z pianą z białek, dodaj posiekaną natkę z pietruszki i nadziej gęś.
  • Zaszywaj i włóż do brytfanny gęś, włoszczyznę i zalej resztą wina i sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
  • Piecz w temperaturze 160 stopni C przez 2,5-3 godziny.
Gęś po toruńsku
Autor: Autor: Marcin Kosiński/ Jan Olbracht Browar Staromiejski, Toruń Gęś po toruńsku

Autor: Marcin Kosiński/ Jan Olbracht Browar Staromiejski, Toruń.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Dziś taką jadłem Pycha. Dziękuje kochanej zonie Adze

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      tvnpix