zamknij

Gęś po toruńsku

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Królewskie danie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Autor: Marcin Kosiński/ Jan Olbracht Browar Staromiejski, ToruńGęś po toruńsku

Składniki

  •  gęś kołudzka szara 5-6 kg
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 200 g włoszczyzny
  • 5 pomarańczy
  • 100 g grzybów leśnych
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 ml czerwonego wina
  •  jałowiec
  •  ziele angielskie
  •  liść laurowy
  •  sól i pieprz do smaku
  •  piana z 5 jaj
  • 1 pęczek natki pietruszki
0
0

 

Sposób przygotowania:

 

  • Z gęsi usuń kości, natrzyj ją przyprawami i nadziej farszem.
  • Farsz: kaszę gotuj al dente; podroby i mięso z gęsi zmiel przez maszynkę; cebulę, czosnek i grzyby smaż na maśle podlewając czerwonym winem. Po wystygnięciu połącz z kaszą, mięsem i przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
  • Tak przygotowany farsz połącz z pianą z białek, dodaj posiekaną natkę z pietruszki i nadziej gęś.
  • Zaszywaj i włóż do brytfanny gęś, włoszczyznę i zalej resztą wina i sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
  • Piecz w temperaturze 160 stopni C przez 2,5-3 godziny.
Gęś po toruńsku
Autor: Autor: Marcin Kosiński/ Jan Olbracht Browar Staromiejski, Toruń Gęś po toruńsku

Autor: Marcin Kosiński/ Jan Olbracht Browar Staromiejski, Toruń.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Dziś taką jadłem Pycha. Dziękuje kochanej zonie Adze

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      tvnpix