zamknij

Gęś po toruńsku

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Królewskie danie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Autor: Marcin Kosiński/ Jan Olbracht Browar Staromiejski, ToruńGęś po toruńsku

Składniki

  •  gęś kołudzka szara 5-6 kg
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 200 g włoszczyzny
  • 5 pomarańczy
  • 100 g grzybów leśnych
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 ml czerwonego wina
  •  jałowiec
  •  ziele angielskie
  •  liść laurowy
  •  sól i pieprz do smaku
  •  piana z 5 jaj
  • 1 pęczek natki pietruszki
0
0

 

Sposób przygotowania:

 

  • Z gęsi usuń kości, natrzyj ją przyprawami i nadziej farszem.
  • Farsz: kaszę gotuj al dente; podroby i mięso z gęsi zmiel przez maszynkę; cebulę, czosnek i grzyby smaż na maśle podlewając czerwonym winem. Po wystygnięciu połącz z kaszą, mięsem i przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
  • Tak przygotowany farsz połącz z pianą z białek, dodaj posiekaną natkę z pietruszki i nadziej gęś.
  • Zaszywaj i włóż do brytfanny gęś, włoszczyznę i zalej resztą wina i sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
  • Piecz w temperaturze 160 stopni C przez 2,5-3 godziny.
Gęś po toruńsku
Autor: Autor: Marcin Kosiński/ Jan Olbracht Browar Staromiejski, Toruń Gęś po toruńsku

Autor: Marcin Kosiński/ Jan Olbracht Browar Staromiejski, Toruń.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Dziś taką jadłem Pycha. Dziękuje kochanej zonie Adze

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      tvnpix