zamknij

Gęś po toruńsku

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Królewskie danie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Autor: Marcin Kosiński/ Jan Olbracht Browar Staromiejski, ToruńGęś po toruńsku

Składniki

  •  gęś kołudzka szara 5-6 kg
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 200 g włoszczyzny
  • 5 pomarańczy
  • 100 g grzybów leśnych
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 ml czerwonego wina
  •  jałowiec
  •  ziele angielskie
  •  liść laurowy
  •  sól i pieprz do smaku
  •  piana z 5 jaj
  • 1 pęczek natki pietruszki
0
0

 

Sposób przygotowania:

 

  • Z gęsi usuń kości, natrzyj ją przyprawami i nadziej farszem.
  • Farsz: kaszę gotuj al dente; podroby i mięso z gęsi zmiel przez maszynkę; cebulę, czosnek i grzyby smaż na maśle podlewając czerwonym winem. Po wystygnięciu połącz z kaszą, mięsem i przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
  • Tak przygotowany farsz połącz z pianą z białek, dodaj posiekaną natkę z pietruszki i nadziej gęś.
  • Zaszywaj i włóż do brytfanny gęś, włoszczyznę i zalej resztą wina i sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
  • Piecz w temperaturze 160 stopni C przez 2,5-3 godziny.
Gęś po toruńsku
Autor: Autor: Marcin Kosiński/ Jan Olbracht Browar Staromiejski, Toruń Gęś po toruńsku

Autor: Marcin Kosiński/ Jan Olbracht Browar Staromiejski, Toruń.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Dziś taką jadłem Pycha. Dziękuje kochanej zonie Adze

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      tvnpix