Gęś po toruńsku
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcjiKrólewskie danie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Składniki
- gęś kołudzka szara 5-6 kg
- 200 g kaszy gryczanej
- 200 g włoszczyzny
- 5 pomarańczy
- 100 g grzybów leśnych
- 5 ząbków czosnku
- 200 ml czerwonego wina
- jałowiec
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- piana z 5 jaj
- 1 pęczek natki pietruszki
0
0
Sposób przygotowania:
- Z gęsi usuń kości, natrzyj ją przyprawami i nadziej farszem.
- Farsz: kaszę gotuj al dente; podroby i mięso z gęsi zmiel przez maszynkę; cebulę, czosnek i grzyby smaż na maśle podlewając czerwonym winem. Po wystygnięciu połącz z kaszą, mięsem i przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Tak przygotowany farsz połącz z pianą z białek, dodaj posiekaną natkę z pietruszki i nadziej gęś.
- Zaszywaj i włóż do brytfanny gęś, włoszczyznę i zalej resztą wina i sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
- Piecz w temperaturze 160 stopni C przez 2,5-3 godziny.

Autor: Marcin Kosiński/ Jan Olbracht Browar Staromiejski, Toruń.
Zainspiruj nas
Komentarze (1)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Dziś taką jadłem Pycha. Dziękuje kochanej zonie Adze
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.