zamknij

Gęsia pierś z karmelizowaną żurawiną

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Pyszna polska gęsina w jesiennym wydaniu!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: mat. prasowe WasaGęsia pierś

Składniki

  • 1 pierś gęsia
  • 200 g tłuszczu gęsiego
  • 500 g małych cebulek
  •  szczypta soli
  • 300 g żurawiny wielkoowocowej
  • 1 laska cynamonu
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru brązowego
0
0
  • Gęsią pierś umyj, osusz, posól. Wierzchnią część piersi (skóra plus tłuszcz) natnij w poprzek i odstaw na godzinę.
  • Tłuszcz gęsi stop w rondelku, na bardzo małym ogniu.
  • Pierś obsmaż na patelni, skórą do dołu (nie używaj tłuszczu, pod skórą jest go wystarczająco dużo) do lekkiego zarumienienia. Gęsią pierś zdejmij z patelni, przełóż do garnka z roztopionym tłuszczem i gotuj (konfituj) 80 minut na bardzo małym ogniu. Na ostatnie 10 minut gotowania (konfitowania) gęsiej piersi dodaj całe, małe cebulki. Całość razem wyjmij.
  • Karmelizowana żurawina: wodę wlej na patelnię, doprowadź do wrzenia, dodaj brązowy cukier i cynamon. Całość gotuj ok. 7-10 minut znacznie redukując ilość płynu po czym dodaj żurawinę (wcześniej umytą i osuszoną). Żurawinę karmelizuj mieszając ok. 2 minut.
  • Gęsią pierś podaj wraz z karmelizowaną żurawiną.
  • Mięso można pokroić w cienkie plastry, ułożyć na pieczywie i udekorować karmelizowaną żurawiną.

Źródło przepisu: mat. prasowe Wasa.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

tvnpix