zamknij

Gęsia pierś z karmelizowaną żurawiną

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Pyszna polska gęsina w jesiennym wydaniu!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: mat. prasowe WasaGęsia pierś

Składniki

  • 1 pierś gęsia
  • 200 g tłuszczu gęsiego
  • 500 g małych cebulek
  •  szczypta soli
  • 300 g żurawiny wielkoowocowej
  • 1 laska cynamonu
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru brązowego
0
0
  • Gęsią pierś umyj, osusz, posól. Wierzchnią część piersi (skóra plus tłuszcz) natnij w poprzek i odstaw na godzinę.
  • Tłuszcz gęsi stop w rondelku, na bardzo małym ogniu.
  • Pierś obsmaż na patelni, skórą do dołu (nie używaj tłuszczu, pod skórą jest go wystarczająco dużo) do lekkiego zarumienienia. Gęsią pierś zdejmij z patelni, przełóż do garnka z roztopionym tłuszczem i gotuj (konfituj) 80 minut na bardzo małym ogniu. Na ostatnie 10 minut gotowania (konfitowania) gęsiej piersi dodaj całe, małe cebulki. Całość razem wyjmij.
  • Karmelizowana żurawina: wodę wlej na patelnię, doprowadź do wrzenia, dodaj brązowy cukier i cynamon. Całość gotuj ok. 7-10 minut znacznie redukując ilość płynu po czym dodaj żurawinę (wcześniej umytą i osuszoną). Żurawinę karmelizuj mieszając ok. 2 minut.
  • Gęsią pierś podaj wraz z karmelizowaną żurawiną.
  • Mięso można pokroić w cienkie plastry, ułożyć na pieczywie i udekorować karmelizowaną żurawiną.

Źródło przepisu: mat. prasowe Wasa.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

tvnpix