zamknij

Gęsia pierś z karmelizowaną żurawiną

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Pyszna polska gęsina w jesiennym wydaniu!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: mat. prasowe WasaGęsia pierś

Składniki

  • 1 pierś gęsia
  • 200 g tłuszczu gęsiego
  • 500 g małych cebulek
  •  szczypta soli
  • 300 g żurawiny wielkoowocowej
  • 1 laska cynamonu
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru brązowego
0
0
  • Gęsią pierś umyj, osusz, posól. Wierzchnią część piersi (skóra plus tłuszcz) natnij w poprzek i odstaw na godzinę.
  • Tłuszcz gęsi stop w rondelku, na bardzo małym ogniu.
  • Pierś obsmaż na patelni, skórą do dołu (nie używaj tłuszczu, pod skórą jest go wystarczająco dużo) do lekkiego zarumienienia. Gęsią pierś zdejmij z patelni, przełóż do garnka z roztopionym tłuszczem i gotuj (konfituj) 80 minut na bardzo małym ogniu. Na ostatnie 10 minut gotowania (konfitowania) gęsiej piersi dodaj całe, małe cebulki. Całość razem wyjmij.
  • Karmelizowana żurawina: wodę wlej na patelnię, doprowadź do wrzenia, dodaj brązowy cukier i cynamon. Całość gotuj ok. 7-10 minut znacznie redukując ilość płynu po czym dodaj żurawinę (wcześniej umytą i osuszoną). Żurawinę karmelizuj mieszając ok. 2 minut.
  • Gęsią pierś podaj wraz z karmelizowaną żurawiną.
  • Mięso można pokroić w cienkie plastry, ułożyć na pieczywie i udekorować karmelizowaną żurawiną.

Źródło przepisu: mat. prasowe Wasa.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix