zamknij

Gęsia pierś z karmelizowaną żurawiną

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Pyszna polska gęsina w jesiennym wydaniu!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: mat. prasowe WasaGęsia pierś

Składniki

  • 1 pierś gęsia
  • 200 g tłuszczu gęsiego
  • 500 g małych cebulek
  •  szczypta soli
  • 300 g żurawiny wielkoowocowej
  • 1 laska cynamonu
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru brązowego
0
0
  • Gęsią pierś umyj, osusz, posól. Wierzchnią część piersi (skóra plus tłuszcz) natnij w poprzek i odstaw na godzinę.
  • Tłuszcz gęsi stop w rondelku, na bardzo małym ogniu.
  • Pierś obsmaż na patelni, skórą do dołu (nie używaj tłuszczu, pod skórą jest go wystarczająco dużo) do lekkiego zarumienienia. Gęsią pierś zdejmij z patelni, przełóż do garnka z roztopionym tłuszczem i gotuj (konfituj) 80 minut na bardzo małym ogniu. Na ostatnie 10 minut gotowania (konfitowania) gęsiej piersi dodaj całe, małe cebulki. Całość razem wyjmij.
  • Karmelizowana żurawina: wodę wlej na patelnię, doprowadź do wrzenia, dodaj brązowy cukier i cynamon. Całość gotuj ok. 7-10 minut znacznie redukując ilość płynu po czym dodaj żurawinę (wcześniej umytą i osuszoną). Żurawinę karmelizuj mieszając ok. 2 minut.
  • Gęsią pierś podaj wraz z karmelizowaną żurawiną.
  • Mięso można pokroić w cienkie plastry, ułożyć na pieczywie i udekorować karmelizowaną żurawiną.

Źródło przepisu: mat. prasowe Wasa.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

tvnpix