zamknij

Gicz cielęca w ziemniakach od piekarza

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | cielęcina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Świąteczne danie główne od Mikołaja Reya
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Paweł WodnickiGicz cielęca w ziemniakach

Składniki

  •  sól, pieprz
  • 4 gicze cielęce
  • 1 cebula
  • 2 szalotki
  • 10 ząbków czosnku
  • 100 g masła
  •  gałązka rozmarynu
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 kg ziemniaków
  •  rosół lub bulion warzywny
  •  sos pomidorowy
0
0
  • Gicz: Odkrój kawałek mięsa w górnej części giczy, tak aby było widać wystającą kostkę. Kostkę zetrzyj aż do białości. Wyłóż gicz na blasze z piekarnika, dodaj 1 dużą cebulą i 2 szalotki pokrojone w kostkę, 10 ząbków czosnku, 100 gramów masła, gałązkę rozmarynu i 3 liście laurowe. Dopraw całość solą i pieprzem. Piecz przez 45 min. w temperaturze 170°.
  • Wyjmij gorącą blachę z pieca i polej ½ szklanki białego wina i 1 szklanką wrzącej wody, drewnianą łyżką wymieszaj warzywa z sosem (można wręcz skrobać blachę), aby całość połączyć w jeden sos.
  • Ziemniaki od piekarza: Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plastry 1,5/2 mm. Wymieszaj z warzywami z blachy i powstałym sosem. Dopraw solą i pieprzem.
  • W pojedynczych, głębokich miskach żaroodpornych lub w półmisku żaroodpornym połóż gicze kostką do góry, przykryj mięso ziemniakami tak, aby widoczna była sama góra wraz z kostką. Polej rosołem mięsnym lub bulionem warzywnym do poziomu mięsa. Piecz przez 60 min. w temperaturze 170°.

Przepis autorstwa Mikołaja Reya.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

tvnpix