zamknij

Gicz cielęca w ziemniakach od piekarza

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | cielęcina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Świąteczne danie główne od Mikołaja Reya
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Paweł WodnickiGicz cielęca w ziemniakach

Składniki

  •  sól, pieprz
  • 4 gicze cielęce
  • 1 cebula
  • 2 szalotki
  • 10 ząbków czosnku
  • 100 g masła
  •  gałązka rozmarynu
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 kg ziemniaków
  •  rosół lub bulion warzywny
  •  sos pomidorowy
0
0
  • Gicz: Odkrój kawałek mięsa w górnej części giczy, tak aby było widać wystającą kostkę. Kostkę zetrzyj aż do białości. Wyłóż gicz na blasze z piekarnika, dodaj 1 dużą cebulą i 2 szalotki pokrojone w kostkę, 10 ząbków czosnku, 100 gramów masła, gałązkę rozmarynu i 3 liście laurowe. Dopraw całość solą i pieprzem. Piecz przez 45 min. w temperaturze 170°.
  • Wyjmij gorącą blachę z pieca i polej ½ szklanki białego wina i 1 szklanką wrzącej wody, drewnianą łyżką wymieszaj warzywa z sosem (można wręcz skrobać blachę), aby całość połączyć w jeden sos.
  • Ziemniaki od piekarza: Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plastry 1,5/2 mm. Wymieszaj z warzywami z blachy i powstałym sosem. Dopraw solą i pieprzem.
  • W pojedynczych, głębokich miskach żaroodpornych lub w półmisku żaroodpornym połóż gicze kostką do góry, przykryj mięso ziemniakami tak, aby widoczna była sama góra wraz z kostką. Polej rosołem mięsnym lub bulionem warzywnym do poziomu mięsa. Piecz przez 60 min. w temperaturze 170°.

Przepis autorstwa Mikołaja Reya.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

tvnpix