zamknij

Gicz cielęca w ziemniakach od piekarza

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | cielęcina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Świąteczne danie główne od Mikołaja Reya
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Paweł WodnickiGicz cielęca w ziemniakach

Składniki

  •  sól, pieprz
  • 4 gicze cielęce
  • 1 cebula
  • 2 szalotki
  • 10 ząbków czosnku
  • 100 g masła
  •  gałązka rozmarynu
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 kg ziemniaków
  •  rosół lub bulion warzywny
  •  sos pomidorowy
0
0
  • Gicz: Odkrój kawałek mięsa w górnej części giczy, tak aby było widać wystającą kostkę. Kostkę zetrzyj aż do białości. Wyłóż gicz na blasze z piekarnika, dodaj 1 dużą cebulą i 2 szalotki pokrojone w kostkę, 10 ząbków czosnku, 100 gramów masła, gałązkę rozmarynu i 3 liście laurowe. Dopraw całość solą i pieprzem. Piecz przez 45 min. w temperaturze 170°.
  • Wyjmij gorącą blachę z pieca i polej ½ szklanki białego wina i 1 szklanką wrzącej wody, drewnianą łyżką wymieszaj warzywa z sosem (można wręcz skrobać blachę), aby całość połączyć w jeden sos.
  • Ziemniaki od piekarza: Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plastry 1,5/2 mm. Wymieszaj z warzywami z blachy i powstałym sosem. Dopraw solą i pieprzem.
  • W pojedynczych, głębokich miskach żaroodpornych lub w półmisku żaroodpornym połóż gicze kostką do góry, przykryj mięso ziemniakami tak, aby widoczna była sama góra wraz z kostką. Polej rosołem mięsnym lub bulionem warzywnym do poziomu mięsa. Piecz przez 60 min. w temperaturze 170°.

Przepis autorstwa Mikołaja Reya.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

czyli trzeba piec w sumie 105 minut?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 15

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      tvnpix