zamknij

Gicz cielęca w ziemniakach od piekarza

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | cielęcina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Świąteczne danie główne od Mikołaja Reya
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Paweł WodnickiGicz cielęca w ziemniakach

Składniki

  •  sól, pieprz
  • 4 gicze cielęce
  • 1 cebula
  • 2 szalotki
  • 10 ząbków czosnku
  • 100 g masła
  •  gałązka rozmarynu
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 kg ziemniaków
  •  rosół lub bulion warzywny
  •  sos pomidorowy
0
0
  • Gicz: Odkrój kawałek mięsa w górnej części giczy, tak aby było widać wystającą kostkę. Kostkę zetrzyj aż do białości. Wyłóż gicz na blasze z piekarnika, dodaj 1 dużą cebulą i 2 szalotki pokrojone w kostkę, 10 ząbków czosnku, 100 gramów masła, gałązkę rozmarynu i 3 liście laurowe. Dopraw całość solą i pieprzem. Piecz przez 45 min. w temperaturze 170°.
  • Wyjmij gorącą blachę z pieca i polej ½ szklanki białego wina i 1 szklanką wrzącej wody, drewnianą łyżką wymieszaj warzywa z sosem (można wręcz skrobać blachę), aby całość połączyć w jeden sos.
  • Ziemniaki od piekarza: Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plastry 1,5/2 mm. Wymieszaj z warzywami z blachy i powstałym sosem. Dopraw solą i pieprzem.
  • W pojedynczych, głębokich miskach żaroodpornych lub w półmisku żaroodpornym połóż gicze kostką do góry, przykryj mięso ziemniakami tak, aby widoczna była sama góra wraz z kostką. Polej rosołem mięsnym lub bulionem warzywnym do poziomu mięsa. Piecz przez 60 min. w temperaturze 170°.

Przepis autorstwa Mikołaja Reya.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix