Gołąbki japońskie
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia japońska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Składniki
- 2 duże liście włoskiej kapusty
- 300 gr mielonej wołowiny
- 2 łyżki tartej bułki
- pół szklanki mleka
- 3 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- sos:
- pół białej cebuli
- 3 pomidory
- 3 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Tradycyjne Polskie danie? Nie tym razem! Gołąbki japońskiego szefa restauracji Jadalnia Daisuke to zupełnie inna odsłona tej potrawy. Sekretem dania jest farsz, który przygotowujemy w 100% z wołowiny. Najlepiej użyć części krzyżowej-górnej, jeżeli uważasz że jest ona dla Ciebie zbyt tłusta użyj części zrazowej. Pamiętaj o dwóch czynnościach! Po pierwsze starannie osusz każdy liść kapusty ścierką lub ręcznikiem papierowym oraz rozgnieć końcówkę każdego liścia pięścią lub tłuczniem aby ułatwić sobie zawijanie. Wiosną i latem do sosu warto użyć pomidorów malinowych, które nadadzą mu aksamitną strukturę. Aby ułatwić sobie ich obieranie zalej pomidory wrzątkiem, a następnie wrzuć do zimnej wody. Skórka odejdzie praktycznie sama.
- Do gotującej się wody wrzuć liście kapusty po 2 minutach wyciągnij i osusz ręcznikiem papierowym
- Namocz tartą bułkę w mleku
- Do mielonej wołowiny dodaj przesiekany czosnek, wcześniej namoczona bułkę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i bardzo dokładnie wyrób rękoma do jednolitej masy
- Z doprawionego mięsa formuj wałek o średnicy 3-4 cm i przekrój na pół
- Każdego liścia z osobna ułóż zewnętrzną stroną na desce następnie uformowane mięso połóż na rdzeniu liścia po czym złóż boki do środka a następnie zawijaj od siebie formując gołąbki
- Do garnka wlej bulion i ułóż gołąbki zgięciem do dna
- Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut
- Na talerz wylej sos i ułóż gołąbki
Przygotowanie sosu:
- Drobno pokrojony czosnek i cebulę podsmaż na oliwie z oliwek
- Jak się zeszklą dodaj pokrojone w kostkę pomidory, podsmaż i zalej bulionem
- Gotuj na małym ogniu bez przykrycia do momentu uzyskania gęstego sosu
- Aby w sosie nie było grudek od pomidorów użyj blendera doprowadzając sos do gładkiej konsystencji
Przepisy Fundacji Allegro All For Planet w ramach akcji "Nie bądź burak, jedz warzywa!"
Więcej informacji na stronie: http://niebadzburak.pl/
