zamknij

Gołąbki japońskie

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia japońska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Z wołowiny
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Fundacja Allegro All For PlanetGołąbki po japońsku

Składniki

  • 2 duże liście włoskiej kapusty
  • 300 gr mielonej wołowiny
  • 2 łyżki tartej bułki
  • pół szklanki mleka
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  •  gałka muszkatołowa
  •  sól i pieprz
  •  sos:
  • pół białej cebuli
  • 3 pomidory
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
0
1

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne Polskie danie? Nie tym razem! Gołąbki japońskiego szefa restauracji Jadalnia Daisuke to zupełnie inna odsłona tej potrawy. Sekretem dania jest farsz, który przygotowujemy w 100% z wołowiny. Najlepiej użyć części krzyżowej-górnej, jeżeli uważasz że jest ona dla Ciebie zbyt tłusta użyj części zrazowej. Pamiętaj o dwóch czynnościach! Po pierwsze starannie osusz każdy liść kapusty ścierką lub ręcznikiem papierowym oraz rozgnieć końcówkę każdego liścia pięścią lub tłuczniem aby ułatwić sobie zawijanie. Wiosną i latem do sosu warto użyć pomidorów malinowych, które nadadzą mu aksamitną strukturę. Aby ułatwić sobie ich obieranie zalej pomidory wrzątkiem, a następnie wrzuć do zimnej wody. Skórka odejdzie praktycznie sama.

  • Do gotującej się wody wrzuć liście kapusty po 2 minutach wyciągnij i osusz ręcznikiem papierowym
  • Namocz tartą bułkę w mleku
  • Do mielonej wołowiny dodaj przesiekany czosnek, wcześniej namoczona bułkę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i bardzo dokładnie wyrób rękoma do jednolitej masy
  • Z doprawionego mięsa formuj wałek o średnicy 3-4 cm i przekrój na pół
  • Każdego liścia z osobna ułóż zewnętrzną stroną na desce następnie uformowane mięso połóż na rdzeniu liścia po czym złóż boki do środka a następnie zawijaj od siebie formując gołąbki
  • Do garnka wlej bulion i ułóż gołąbki zgięciem do dna
  • Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut
  • Na talerz wylej sos i ułóż gołąbki

Przygotowanie sosu:

  • Drobno pokrojony czosnek i cebulę podsmaż na oliwie z oliwek
  • Jak się zeszklą dodaj pokrojone w kostkę pomidory, podsmaż i zalej bulionem
  • Gotuj na małym ogniu bez przykrycia do momentu uzyskania gęstego sosu
  • Aby w sosie nie było grudek od pomidorów użyj blendera doprowadzając sos do gładkiej konsystencji

Przepisy Fundacji Allegro All For Planet w ramach akcji "Nie bądź burak, jedz warzywa!"
Więcej informacji na stronie: http://niebadzburak.pl/

Gołąbki po japońsku
Autor: Fundacjai Allegro All For Planet Gołąbki po japońsku
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

tvnpix