zamknij

Gołąbki japońskie

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia japońska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Z wołowiny
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Fundacja Allegro All For PlanetGołąbki po japońsku

Składniki

  • 2 duże liście włoskiej kapusty
  • 300 gr mielonej wołowiny
  • 2 łyżki tartej bułki
  • pół szklanki mleka
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  •  gałka muszkatołowa
  •  sól i pieprz
  •  sos:
  • pół białej cebuli
  • 3 pomidory
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
0
1

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne Polskie danie? Nie tym razem! Gołąbki japońskiego szefa restauracji Jadalnia Daisuke to zupełnie inna odsłona tej potrawy. Sekretem dania jest farsz, który przygotowujemy w 100% z wołowiny. Najlepiej użyć części krzyżowej-górnej, jeżeli uważasz że jest ona dla Ciebie zbyt tłusta użyj części zrazowej. Pamiętaj o dwóch czynnościach! Po pierwsze starannie osusz każdy liść kapusty ścierką lub ręcznikiem papierowym oraz rozgnieć końcówkę każdego liścia pięścią lub tłuczniem aby ułatwić sobie zawijanie. Wiosną i latem do sosu warto użyć pomidorów malinowych, które nadadzą mu aksamitną strukturę. Aby ułatwić sobie ich obieranie zalej pomidory wrzątkiem, a następnie wrzuć do zimnej wody. Skórka odejdzie praktycznie sama.

  • Do gotującej się wody wrzuć liście kapusty po 2 minutach wyciągnij i osusz ręcznikiem papierowym
  • Namocz tartą bułkę w mleku
  • Do mielonej wołowiny dodaj przesiekany czosnek, wcześniej namoczona bułkę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i bardzo dokładnie wyrób rękoma do jednolitej masy
  • Z doprawionego mięsa formuj wałek o średnicy 3-4 cm i przekrój na pół
  • Każdego liścia z osobna ułóż zewnętrzną stroną na desce następnie uformowane mięso połóż na rdzeniu liścia po czym złóż boki do środka a następnie zawijaj od siebie formując gołąbki
  • Do garnka wlej bulion i ułóż gołąbki zgięciem do dna
  • Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut
  • Na talerz wylej sos i ułóż gołąbki

Przygotowanie sosu:

  • Drobno pokrojony czosnek i cebulę podsmaż na oliwie z oliwek
  • Jak się zeszklą dodaj pokrojone w kostkę pomidory, podsmaż i zalej bulionem
  • Gotuj na małym ogniu bez przykrycia do momentu uzyskania gęstego sosu
  • Aby w sosie nie było grudek od pomidorów użyj blendera doprowadzając sos do gładkiej konsystencji

Przepisy Fundacji Allegro All For Planet w ramach akcji "Nie bądź burak, jedz warzywa!"
Więcej informacji na stronie: http://niebadzburak.pl/

Gołąbki po japońsku
Autor: Fundacjai Allegro All For Planet Gołąbki po japońsku
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

tvnpix