zamknij

Gomasio Moniki Mrozowskiej

Przepis

przyprawy Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | przyprawy Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Co to jest gomasio i jak je przygotować? Zobacz przepis!
Ugotowałem to!36
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
13komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Gomasio Moniki Mrozowskiej
Gomasio Moniki Mrozowskiej

Składniki

  • 6 łyżek sezamu
  • płaska łyżka soli
0
32

Sposób przygotowania :

Sezam uprażyć na suchej patelni razem z solą. Wymieszać. Uprażone ziarna sezamu należy zmielić, najlepiej w młynku od kawy.

Zobacz też, jak Monika Mrozowska przyrządza wegetariańskie burgery!

Zainspiruj nas

Komentarze (13)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Coś podobnego do Tahini

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      nie

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          dredowa
          dredowa

          a do czego ta przyprawa służy?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Oscar95
              Oscar95

              Skoro jest to przyprawa Japońska, na pewno stosowana jest do potraw z ryżu, doskonale podkręca smak sałatek lub zup.
              Osobiście często stosuję do kanapek, wspaniale się komponuje :)
              Monika Mrozowska gomasio użyła też do hamburgerów :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  możesz sprawdzić BURGER BEZ MIĘSA to się dowiesz

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Hagrid1234

                      szkoda,że nie mam młynka do kawy...można go zastąpić czymś innym?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Gomasio: na patelni z grubym dnem uprażyć siemię, sezam niełuskany, słonecznik ( osobno). Wszystko rozetrzeć w moździeżu, posolić (sól gruba). Posypywać kanapki i wszystkie inne potrawy.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Oscar95
                              Oscar95

                              Jasne myślę, że możesz zastąpić go blenderem :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  nienazarty

                                  prze-pysz-ne! wyjadam łyżeczką!!!

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Emi Ju

                                      po co gotowac w kreacji sylwestrowej?

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          to wstęp do chałwy !!!!! :D Sezam jet pyszny w każdej postaci :)

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              zwłaszcza słony sezam ...słona chałwa... :)

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                  Zobacz również

                                                  Szaszłyki wyborne Przepis 59

                                                  Szaszłyki wyborne

                                                  Nie tylko na sezon grillowy

                                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                                  Przepis 22

                                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                                  Podany na delikatnym puree

                                                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                                  Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                                  Harira by Joseph Seeletso
                                                  Przepis 61

                                                  Harira by Joseph Seeletso

                                                  Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                                  Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                                                  Chleb z płatkami owsianymi

                                                  Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                                  Wiśniowy drift Przepis 102

                                                  Wiśniowy drift

                                                  Sernik z sosem wiśniowym

                                                  Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                                  Knedle ze śliwkami

                                                  Przepis na słodki obiad

                                                  Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                                  Gulasz z kopytkami

                                                  Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                                  tvnpix