zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Gotowane w syropie polskie gruszki zapiekane z żurawiną i serem z niebieską pleśnią

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 4 Ilość porcji
sandra_dwojewska
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://ooomnomnomnom.blogspot.com/Gotowane w syropie polskie gruszki zapiekane z żurawiną i serem z niebieską pleśnią

Składniki

  • 2 gruszki
  • 1 ser Castello z niebieską pleśnią
  • 4 łyżki konfitury żurawinowej
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżki cukru
0
0

Sposób przygotowania:

  • Gruszki myjemy, obieramy i przekrawamy na pół. i za pomocą łyżki usuwamy gniazda nasienne. W garnuszku zagotowujemy 1,5 litra wody z cukrem i wrzucamy do niej połówki gruszek. Gotujemy ok 10 min. Ugotowane połówki gruszek przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Środek każdej połówki owocu napełniamy konfiturą żurawinową, a następnie przykrywamy 2-3 plasterkami sera z pleśnią. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok 5 minut żeby ser się ładnie stopił. Voila! :) Podajemy ciepłe zaraz po przyrządzeniu. Smacznego! :)
  • Rozpływam się... :) Rozpływam się z rozkoszy po spróbowaniu tej przystawki, którą z powodzeniem można również potraktować jako deser. Delikatne słodkie polskie gruszki zagotowane w syropie i zapieczone z słodko-kwaśną konfiturą żurawinową i aromatycznym wyrazistym serem z niebieską pleśnią to gwarantowana uczta dla zmysłów. Smaki genialnie się z sobą komponują, zaskakują i wprowadzają w cudowny nastrój. :) Przygotowanie zajmuje natomiast paręnaście minut i jest banalnie proste. Ideał :) Szczególnie polecam na wyjątkowy obiad czy romantyczną kolację albo tak po prostu w jesienny wieczór, kiedy za oknem zimny wiatr wyziębia serca, a w domu pyszne aromatyczne gruszki i kieliszek wina koją zmysły. :)

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

tvnpix