zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Gotowane w syropie polskie gruszki zapiekane z żurawiną i serem z niebieską pleśnią

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 4 Ilość porcji
sandra_dwojewska
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://ooomnomnomnom.blogspot.com/Gotowane w syropie polskie gruszki zapiekane z żurawiną i serem z niebieską pleśnią

Składniki

  • 2 gruszki
  • 1 ser Castello z niebieską pleśnią
  • 4 łyżki konfitury żurawinowej
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżki cukru
0
0

Sposób przygotowania:

  • Gruszki myjemy, obieramy i przekrawamy na pół. i za pomocą łyżki usuwamy gniazda nasienne. W garnuszku zagotowujemy 1,5 litra wody z cukrem i wrzucamy do niej połówki gruszek. Gotujemy ok 10 min. Ugotowane połówki gruszek przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Środek każdej połówki owocu napełniamy konfiturą żurawinową, a następnie przykrywamy 2-3 plasterkami sera z pleśnią. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok 5 minut żeby ser się ładnie stopił. Voila! :) Podajemy ciepłe zaraz po przyrządzeniu. Smacznego! :)
  • Rozpływam się... :) Rozpływam się z rozkoszy po spróbowaniu tej przystawki, którą z powodzeniem można również potraktować jako deser. Delikatne słodkie polskie gruszki zagotowane w syropie i zapieczone z słodko-kwaśną konfiturą żurawinową i aromatycznym wyrazistym serem z niebieską pleśnią to gwarantowana uczta dla zmysłów. Smaki genialnie się z sobą komponują, zaskakują i wprowadzają w cudowny nastrój. :) Przygotowanie zajmuje natomiast paręnaście minut i jest banalnie proste. Ideał :) Szczególnie polecam na wyjątkowy obiad czy romantyczną kolację albo tak po prostu w jesienny wieczór, kiedy za oknem zimny wiatr wyziębia serca, a w domu pyszne aromatyczne gruszki i kieliszek wina koją zmysły. :)

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

tvnpix