zamknij

Gravlax z sosem jogurtowo-koperkowym

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia skandynawska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Skandynawski sposób na znaną rybę
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: mat. prasowe WasaGravlax z sosem jogurtowo-koperkowym

Składniki

  • 90 dkg łososia
  • 1 i 1/2 łyżki soli morskiej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżki białego cukru
  • 1 i 1/2 łyżki otartej skórki z grejpfruta
  • 1/2 łyżki zielonego i czerwonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • 1/2 łyżki ziarenek jałowca rozgniecionego w moździerzu
  •  kromki pieczywa
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • 1 łyżka pokrojonego grejpfruta
  • 1 łyżka miodu
  •  sól
0
0
  • Składniki marynaty wymieszaj i natrzyj nią łososia. Ułóż w naczyniu, najlepiej szklanym lub ceramicznym, przykryj folią spożywczą i mocno obciąż. Zostaw w lodówce na 3 dni, regularnie usuwając zbierający się płyn.
  • Czwartego dnia wyjmij łososia, usuń nadmiar marynaty, zawiń w folię spożywczą i odstaw na dobę do lodówki, w celu utrwalenia się marynowania.
  • Gravlax z łososia pokrój w cienkie plastry, ułóż na pieczywie, polej sosem jogurtowo – koperkowym.
  • Sos: jogurt, koper, grejprut, miód wymieszaj. Dopraw solą do smaku i odstaw na 15 minut.

Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Wasa.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

tvnpix