zamknij

Gravlax z sosem jogurtowo-koperkowym

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia skandynawska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Skandynawski sposób na znaną rybę
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: mat. prasowe WasaGravlax z sosem jogurtowo-koperkowym

Składniki

  • 90 dkg łososia
  • 1 i 1/2 łyżki soli morskiej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżki białego cukru
  • 1 i 1/2 łyżki otartej skórki z grejpfruta
  • 1/2 łyżki zielonego i czerwonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • 1/2 łyżki ziarenek jałowca rozgniecionego w moździerzu
  •  kromki pieczywa
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • 1 łyżka pokrojonego grejpfruta
  • 1 łyżka miodu
  •  sól
0
0
  • Składniki marynaty wymieszaj i natrzyj nią łososia. Ułóż w naczyniu, najlepiej szklanym lub ceramicznym, przykryj folią spożywczą i mocno obciąż. Zostaw w lodówce na 3 dni, regularnie usuwając zbierający się płyn.
  • Czwartego dnia wyjmij łososia, usuń nadmiar marynaty, zawiń w folię spożywczą i odstaw na dobę do lodówki, w celu utrwalenia się marynowania.
  • Gravlax z łososia pokrój w cienkie plastry, ułóż na pieczywie, polej sosem jogurtowo – koperkowym.
  • Sos: jogurt, koper, grejprut, miód wymieszaj. Dopraw solą do smaku i odstaw na 15 minut.

Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Wasa.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

tvnpix