zamknij

Gravlax z sosem jogurtowo-koperkowym

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia skandynawska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Skandynawski sposób na znaną rybę
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: mat. prasowe WasaGravlax z sosem jogurtowo-koperkowym

Składniki

  • 90 dkg łososia
  • 1 i 1/2 łyżki soli morskiej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżki białego cukru
  • 1 i 1/2 łyżki otartej skórki z grejpfruta
  • 1/2 łyżki zielonego i czerwonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • 1/2 łyżki ziarenek jałowca rozgniecionego w moździerzu
  •  kromki pieczywa
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • 1 łyżka pokrojonego grejpfruta
  • 1 łyżka miodu
  •  sól
0
0
  • Składniki marynaty wymieszaj i natrzyj nią łososia. Ułóż w naczyniu, najlepiej szklanym lub ceramicznym, przykryj folią spożywczą i mocno obciąż. Zostaw w lodówce na 3 dni, regularnie usuwając zbierający się płyn.
  • Czwartego dnia wyjmij łososia, usuń nadmiar marynaty, zawiń w folię spożywczą i odstaw na dobę do lodówki, w celu utrwalenia się marynowania.
  • Gravlax z łososia pokrój w cienkie plastry, ułóż na pieczywie, polej sosem jogurtowo – koperkowym.
  • Sos: jogurt, koper, grejprut, miód wymieszaj. Dopraw solą do smaku i odstaw na 15 minut.

Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Wasa.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

tvnpix