zamknij

Gravlax z sosem jogurtowo-koperkowym

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia skandynawska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Skandynawski sposób na znaną rybę
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: mat. prasowe WasaGravlax z sosem jogurtowo-koperkowym

Składniki

  • 90 dkg łososia
  • 1 i 1/2 łyżki soli morskiej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżki białego cukru
  • 1 i 1/2 łyżki otartej skórki z grejpfruta
  • 1/2 łyżki zielonego i czerwonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • 1/2 łyżki ziarenek jałowca rozgniecionego w moździerzu
  •  kromki pieczywa
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • 1 łyżka pokrojonego grejpfruta
  • 1 łyżka miodu
  •  sól
0
0
  • Składniki marynaty wymieszaj i natrzyj nią łososia. Ułóż w naczyniu, najlepiej szklanym lub ceramicznym, przykryj folią spożywczą i mocno obciąż. Zostaw w lodówce na 3 dni, regularnie usuwając zbierający się płyn.
  • Czwartego dnia wyjmij łososia, usuń nadmiar marynaty, zawiń w folię spożywczą i odstaw na dobę do lodówki, w celu utrwalenia się marynowania.
  • Gravlax z łososia pokrój w cienkie plastry, ułóż na pieczywie, polej sosem jogurtowo – koperkowym.
  • Sos: jogurt, koper, grejprut, miód wymieszaj. Dopraw solą do smaku i odstaw na 15 minut.

Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Wasa.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

tvnpix