zamknij

Greckie kulki mięsne

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jagnięcina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia grecka Kuchnia | 4 Ilość porcji
W cytrynowym bulionie
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSGreckie kulki mięsne w cytrynowym bulionie

Składniki

  • 800 g jagnięciny ewentualnie wieprzowiny
  • 2 kromki chleba lub 3/4 szklanki ryżu
  • 1 łyżeczka oregano
  •  natka pietruszki
  • listki świeżej mięty
  • mały kawałek selera
  •  oliwa
  •  sól i pieprz
  • 2 szklanki bulionu
  • 4 żółtka
  •  sok z 1,5 cytryny
  • 2 szklanki bulionu z gotowania mięsa
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki masła
  • 3 ziemniaki
0
5

 

Sposób przygotowania:

  • Rozkrusz chleb lub ugotuj ryż.
  • Mięso zmiel i wymieszaj z chlebem albo z ryżem.
  • Dodaj oregano, utartego selera, posiekaną miętę i pietruszkę.
  • Masę mięsną zmieszaj z ziołami i przyprawami, uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i ugotuj w bulionie, dodając pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Wyjmij kulki mięsne.
  • Zmiksuj żółtka, dodawaj po trosze sok z cytryny, mąkę kukurydzianą zmieszaną z masłem i odrobina bulionu.
  • Wlej całość do bulionu, wstaw na ogień i podgrzewaj aż bulion zacznie parować, ale zdejmij z ognia zanim zupa zagotuje się.
  • Zalej kulki bulionem. Podawaj ciepłe.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

tvnpix