zamknij

Greckie kulki mięsne

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jagnięcina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia grecka Kuchnia | 4 Ilość porcji
W cytrynowym bulionie
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSGreckie kulki mięsne w cytrynowym bulionie

Składniki

  • 800 g jagnięciny ewentualnie wieprzowiny
  • 2 kromki chleba lub 3/4 szklanki ryżu
  • 1 łyżeczka oregano
  •  natka pietruszki
  • listki świeżej mięty
  • mały kawałek selera
  •  oliwa
  •  sól i pieprz
  • 2 szklanki bulionu
  • 4 żółtka
  •  sok z 1,5 cytryny
  • 2 szklanki bulionu z gotowania mięsa
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki masła
  • 3 ziemniaki
0
5

 

Sposób przygotowania:

  • Rozkrusz chleb lub ugotuj ryż.
  • Mięso zmiel i wymieszaj z chlebem albo z ryżem.
  • Dodaj oregano, utartego selera, posiekaną miętę i pietruszkę.
  • Masę mięsną zmieszaj z ziołami i przyprawami, uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i ugotuj w bulionie, dodając pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Wyjmij kulki mięsne.
  • Zmiksuj żółtka, dodawaj po trosze sok z cytryny, mąkę kukurydzianą zmieszaną z masłem i odrobina bulionu.
  • Wlej całość do bulionu, wstaw na ogień i podgrzewaj aż bulion zacznie parować, ale zdejmij z ognia zanim zupa zagotuje się.
  • Zalej kulki bulionem. Podawaj ciepłe.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix