Greckie kulki mięsne
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jagnięcina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia grecka Kuchnia | 4 Ilość porcjiW cytrynowym bulionie
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 800 g jagnięciny ewentualnie wieprzowiny
- 2 kromki chleba lub 3/4 szklanki ryżu
- 1 łyżeczka oregano
- natka pietruszki
- listki świeżej mięty
- mały kawałek selera
- oliwa
- sól i pieprz
- 2 szklanki bulionu
- 4 żółtka
- sok z 1,5 cytryny
- 2 szklanki bulionu z gotowania mięsa
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki masła
- 3 ziemniaki
0
5
Sposób przygotowania:
- Rozkrusz chleb lub ugotuj ryż.
- Mięso zmiel i wymieszaj z chlebem albo z ryżem.
- Dodaj oregano, utartego selera, posiekaną miętę i pietruszkę.
- Masę mięsną zmieszaj z ziołami i przyprawami, uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i ugotuj w bulionie, dodając pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Wyjmij kulki mięsne.
- Zmiksuj żółtka, dodawaj po trosze sok z cytryny, mąkę kukurydzianą zmieszaną z masłem i odrobina bulionu.
- Wlej całość do bulionu, wstaw na ogień i podgrzewaj aż bulion zacznie parować, ale zdejmij z ognia zanim zupa zagotuje się.
- Zalej kulki bulionem. Podawaj ciepłe.
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.