zamknij

Greckie kulki mięsne

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jagnięcina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia grecka Kuchnia | 4 Ilość porcji
W cytrynowym bulionie
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: BBSGreckie kulki mięsne w cytrynowym bulionie

Składniki

  • 800 g jagnięciny ewentualnie wieprzowiny
  • 2 kromki chleba lub 3/4 szklanki ryżu
  • 1 łyżeczka oregano
  •  natka pietruszki
  • listki świeżej mięty
  • mały kawałek selera
  •  oliwa
  •  sól i pieprz
  • 2 szklanki bulionu
  • 4 żółtka
  •  sok z 1,5 cytryny
  • 2 szklanki bulionu z gotowania mięsa
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki masła
  • 3 ziemniaki
0
5

 

Sposób przygotowania:

  • Rozkrusz chleb lub ugotuj ryż.
  • Mięso zmiel i wymieszaj z chlebem albo z ryżem.
  • Dodaj oregano, utartego selera, posiekaną miętę i pietruszkę.
  • Masę mięsną zmieszaj z ziołami i przyprawami, uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i ugotuj w bulionie, dodając pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Wyjmij kulki mięsne.
  • Zmiksuj żółtka, dodawaj po trosze sok z cytryny, mąkę kukurydzianą zmieszaną z masłem i odrobina bulionu.
  • Wlej całość do bulionu, wstaw na ogień i podgrzewaj aż bulion zacznie parować, ale zdejmij z ognia zanim zupa zagotuje się.
  • Zalej kulki bulionem. Podawaj ciepłe.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix