zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Grillowana karkówka w wersji fusion indyjsko-francuskiej z dipem z sera feta i oliwek

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
PasjaSmaku
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: http://pasjasmaku.wordpress.com/Grillowana karkówka w wersji fusion indyjsko-francuskiej z dipem z sera feta i oliwek

Składniki

  • 500 g karkówki (2 plastry)
  • 200 g sera feta Arla Apetina
  • 150 g czarnych oliwek
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki przyprawy tandori masala
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1/2 limonki (skórka)
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
0
20

Sposób przygotowania:

  • Tandori, musztardę i oliwę z oliwek mieszamy razem w miseczce – to będzie nasza marynata. Karkówki płuczemy, suszymy i lekko rozbijamy tłuczkiem.
  • Dokładnie smarujemy karkówki przygotowaną wcześniej marynatą i odstawiamy do lodówki – najlepiej na kilkanaście godzin.
  • Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (jak już wcześniej pisałem użyłem żeliwnej) po ok. 4 minuty z obu stron. Odstawiamy na 2 -3 minuty, żeby mięso odpoczęło.
  • Ser feta moczymy godzinę w zimnej wodzie, żeby był mniej słony. Resztę składników na dip blendujemy i odstawiamy do lodówki na około godzinę, żeby nabrał smaku.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wyszło super! Polecam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      tvnpix