zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Grillowana karkówka w wersji fusion indyjsko-francuskiej z dipem z sera feta i oliwek

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
PasjaSmaku
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: http://pasjasmaku.wordpress.com/Grillowana karkówka w wersji fusion indyjsko-francuskiej z dipem z sera feta i oliwek

Składniki

  • 500 g karkówki (2 plastry)
  • 200 g sera feta Arla Apetina
  • 150 g czarnych oliwek
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki przyprawy tandori masala
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1/2 limonki (skórka)
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
0
20

Sposób przygotowania:

  • Tandori, musztardę i oliwę z oliwek mieszamy razem w miseczce – to będzie nasza marynata. Karkówki płuczemy, suszymy i lekko rozbijamy tłuczkiem.
  • Dokładnie smarujemy karkówki przygotowaną wcześniej marynatą i odstawiamy do lodówki – najlepiej na kilkanaście godzin.
  • Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (jak już wcześniej pisałem użyłem żeliwnej) po ok. 4 minuty z obu stron. Odstawiamy na 2 -3 minuty, żeby mięso odpoczęło.
  • Ser feta moczymy godzinę w zimnej wodzie, żeby był mniej słony. Resztę składników na dip blendujemy i odstawiamy do lodówki na około godzinę, żeby nabrał smaku.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wyszło super! Polecam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2369

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      tvnpix