zamknij

Grillowana pierś z indyka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ekipa hotelu Westin - Turkawka, Kornacki, Jakubowski
Autor przepisu:
Danie przygotowane zgodnie z filozofią SuperFoods
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: Robert SłuszniakGrillowana pierś z indyka ze szpinakiem, owocami goji i borówkami 2

Składniki

  • 600 g piersi z indyka
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka tymianku
  • 150 g szpinaku
  • 1 czerwona cebula
  • 8 pomidorków koktailowych
  • 4 łyżki jagód goji
  • 2 łyżki borówek
  • 4 łyżki petek dyni
  • 80 ml oliwy z oliwek
0
1

Sposób przygotowania:

  • Indyka zamarynuj w oliwie, rozmarynie i tymianku – odstaw do lodówki na minimum 12 godzin, aby mięso nabrało aromatu ziół. Następnie grilluj z każdej strony i ewentualnie dopiecz, jeśli mięso jest dość grube. Pokrój na mniejsze części.
  • Cebulę czerwoną pokrój w kostkę (1cm x 1cm). Borówki umyj i ewentualnie przekrój na mniejsze części, jeśli są bardzo duże. Jagody goji namocz w wodzie z dodatkiem miodu i kilku kropel cytryny. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Z natki pietruszki oderwij listki. Morele pokrój na mniejsze kawałki.
  • Pestki dyni upraż na rozgrzanej patelni – pamiętając o ciągłym mieszaniu, aby uniknąć przypalenia.
  • Wszystkie składniki ułóż na talerzu – zaczynając od indyka. Pomiędzy kawałkami mięsa ułóż listki młodego szpinaku. Każdy kolejny składnik ułóż tak, aby był widoczny.

 

Galeria foto (4)

Grillowana pierś z indyka ze szpinakiem, owocami goji i borówkami

  • Przygotuj zgrllowanego indyka, liście szpinaku, pomidorki koktajlowe, jagody i inne składniki
    Przygotuj zgrllowanego indyka, liście szpinaku, pomidorki koktajlowe, jagody i inne składniki(1 z 4) Fot. Robert Słuszniak
  • Oliwa z oliwek - dla zdrowia!
    Oliwa z oliwek - dla zdrowia!(2 z 4) Fot. Robert Słuszniak
  • Zgrilluj indyka z każdej strony i ewentualnie dopiecz, jeśli mięso jest dość grube
    Zgrilluj indyka z każdej strony i ewentualnie dopiecz, jeśli mięso jest dość grube(3 z 4) Fot. Robert Słuszniak
  • Grillowana pierś z indyka ze szpinakiem, owocami goji i borówkami 2
    Grillowana pierś z indyka ze szpinakiem, owocami goji i borówkami 2(4 z 4) Fot. Robert Słuszniak

Kucharze Michał Trukawka i Sebastian Kornacki z hotelu Westin w Warszawie zaproponowali wam ten przepis. Szukajcie ich na www.akademia-kulinarna.pl.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Świetny przepis i fantastyczne kolory, takie wiosenne ;) Dodałabym tylko kapary w oleju od Ole, które dodałyby ostrzejszego smaku ;) ale to według uznania oczywiście ;)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      co za kolory, wiosna:)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          tvnpix