zamknij

Grillowana pierś z indyka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ekipa hotelu Westin - Turkawka, Kornacki, Jakubowski
Autor przepisu:
Danie przygotowane zgodnie z filozofią SuperFoods
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Robert SłuszniakGrillowana pierś z indyka ze szpinakiem, owocami goji i borówkami 2

Składniki

  • 600 g piersi z indyka
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka tymianku
  • 150 g szpinaku
  • 1 czerwona cebula
  • 8 pomidorków koktailowych
  • 4 łyżki jagód goji
  • 2 łyżki borówek
  • 4 łyżki petek dyni
  • 80 ml oliwy z oliwek
0
1

Sposób przygotowania:

  • Indyka zamarynuj w oliwie, rozmarynie i tymianku – odstaw do lodówki na minimum 12 godzin, aby mięso nabrało aromatu ziół. Następnie grilluj z każdej strony i ewentualnie dopiecz, jeśli mięso jest dość grube. Pokrój na mniejsze części.
  • Cebulę czerwoną pokrój w kostkę (1cm x 1cm). Borówki umyj i ewentualnie przekrój na mniejsze części, jeśli są bardzo duże. Jagody goji namocz w wodzie z dodatkiem miodu i kilku kropel cytryny. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Z natki pietruszki oderwij listki. Morele pokrój na mniejsze kawałki.
  • Pestki dyni upraż na rozgrzanej patelni – pamiętając o ciągłym mieszaniu, aby uniknąć przypalenia.
  • Wszystkie składniki ułóż na talerzu – zaczynając od indyka. Pomiędzy kawałkami mięsa ułóż listki młodego szpinaku. Każdy kolejny składnik ułóż tak, aby był widoczny.

 

Galeria foto (4)

Grillowana pierś z indyka ze szpinakiem, owocami goji i borówkami

  • Przygotuj zgrllowanego indyka, liście szpinaku, pomidorki koktajlowe, jagody i inne składniki
    Przygotuj zgrllowanego indyka, liście szpinaku, pomidorki koktajlowe, jagody i inne składniki(1 z 4) Fot. Robert Słuszniak
  • Oliwa z oliwek - dla zdrowia!
    Oliwa z oliwek - dla zdrowia!(2 z 4) Fot. Robert Słuszniak
  • Zgrilluj indyka z każdej strony i ewentualnie dopiecz, jeśli mięso jest dość grube
    Zgrilluj indyka z każdej strony i ewentualnie dopiecz, jeśli mięso jest dość grube(3 z 4) Fot. Robert Słuszniak
  • Grillowana pierś z indyka ze szpinakiem, owocami goji i borówkami 2
    Grillowana pierś z indyka ze szpinakiem, owocami goji i borówkami 2(4 z 4) Fot. Robert Słuszniak

Kucharze Michał Trukawka i Sebastian Kornacki z hotelu Westin w Warszawie zaproponowali wam ten przepis. Szukajcie ich na www.akademia-kulinarna.pl.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Świetny przepis i fantastyczne kolory, takie wiosenne ;) Dodałabym tylko kapary w oleju od Ole, które dodałyby ostrzejszego smaku ;) ale to według uznania oczywiście ;)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      co za kolory, wiosna:)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

          Burgery z musztardą i boczkiem

          W klimacie amerykańskiego baru

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          tvnpix