zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Grillowana pita z warzywami i serem

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: http://prawodogotowaniazpasja.blox.pl/Grillowana pita z warzywami i serem

Składniki

  • 2 chlebki pita pełnoziarniste
  • 1/2 bakłażana
  • około 4 pomidory (6 plastrów i kilka łyżek podsmażonych pomidorów)
  • 100 g sera camembert
  • 4 łyżki sera śródziemnomorskiego w kostce
  • 10 plastrów salami
  • szczypta soli
0
10

Sposób przygotowania:

  • Plastry bakłażana posypujemy z obu stron solą. Odstawiamy na 20 minut, a następnie wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem.
  • Chlebki pita przecinamy na całej długości. Zarówno spody, jak i kapelusze, opiekamy z zewnętrznej strony na grillu do chwili aż pojawią się na nich charakterystyczne ciemne odciski od grilla. Plastry bakłażana również opiekamy z obu stron aż ładnie się przyrumienią.
  • Chlebki pita smarujemy pomidorami lekko podsmażonymi (zamiast nich można użyć domowych pomidorów lekko przesmażonych i doprawionych odrobiną soli, pieprzu i ulubionych ziół).
  • Na spodzie chlebków układamy plasterki szynki, następnie ser śródziemnomorski w kostce i plastry bakłażana. Smarujemy odrobiną smażonych pomidorów.
  • Układamy plasterki świeżego pomidora i pokrojony w plastry ser camembert. Przykrywamy kapeluszami z chlebków. Każdą pitę zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz) i układamy na grillu.
  • Przykrywamy pokrywą i pieczemy około 10 minut (jeśli nie macie grilla z pokrywą, możecie pitę zawiniętą w folię aluminiową wsadzić mniej więcej na 6-7 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni). Podajemy od razu po przygotowaniu.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
ulizuza

Poprostu cud miód, mniam mniam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      tvnpix