zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Grillowane greckie kofty z dipem z fety i ogórkową sałatką

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia grecka Kuchnia | 4 Ilość porcji
okolicepalnika blox pl
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!19
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
6komentarzy
Grillowane greckie kofty z dipem z fety i ogórkową sałatką

Składniki

  • 300g wieprzowiny
  • 500g wołowiny
  • 1 jajko
  • niewielka bułka namoczona w mleku
  • 150 g sera Arla Apetina
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 długi ogórek
  • 1 biała lub zielona papryka
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • garść posiekanej mięty
  • 9 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżeczka świeżego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 1/2 cytryny (sok i starta skórka)
  • garść posiekanych listków świeżej mięty
  • sól i pieprz do smaku
0
45

Sposób przygotowania:

  • Idealne i lekkie majówkowe danie z grilla.  Wszystkie składniki na kofty (wołowina, wieprzowina, jajko, bułka namoczona w mleku, cebula, czosnek, mięta, sok i skórka z 1 cytryny, imbir, kumin, oregano, kolendra, sól i pieprz) umieszczamy w miseczce i szybko i dokładnie wyrabiamy, aby powstała masa. Następnie porcje mięsa owijamy wokół wcześniej namoczonych patyczków, tak aby powstały niezbyt grube wałeczki. Grillować ok. 10-15 minut ze wszystkich stron, aż równomiernie się zrumienią.
  • Paprykę w całości grillujemy, aż skórka zacznie lekko brązowieć. Na chwilę zostawiamy ją pod przykryciem, a następnie zdejmujemy z niej skórkę. Usuwamy środek i miksujemy, w trakcie dodajemy do papryki ser, oregano, 2 łyżki soku z cytryny oraz oliwę. Miksujemy, aż dip stanie się jednolity i kremowy.
  • Ogórka kroimy wzdłuż, przy pomocy obieraczki do warzyw. Przekładamy do miseczki następnie skrapiamy go oliwą i sokiem z cytryny. Solimy i pieprzymy, a następnie dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną miętę i pokruszony ser. Jeszcze raz mieszamy i oprószamy delikatnie chilli i startą skórką z cytryny.

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Krzemo32

mniam mniam om om om ale pychota

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      martiaaaa1

      mniam mniam, prezentuje sie wybornie!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Świetny przepis chętnie wypróbuje.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Mikołajczyk

              Palce lizać! :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Wydaje mi się, że lista produktów w trakcie dodawania się pomieszała, dlatego dla porządku podam ją jeszcze raz:

                  Na kofty:usuń
                  500g wołowiny
                  300g wieprzowiny
                  1 jajko
                  niewielka bułka namoczona w mleku
                  1 drobno posiekana cebula
                  2 posiekane ząbki czosnku
                  garść posiekanych listków świeżej mięty
                  sok... rozwiń

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      1
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                      Kanapki ze smażoną makrelą

                      Idealne na śniadanie lub kolację

                      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                      Chrupiące płatki owsiane

                      Pyszne i proste śniadanie

                      Pudding z bagietki Przepis 17

                      Pudding z bagietki

                      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                      Wiśniowy drift Przepis 102

                      Wiśniowy drift

                      Sernik z sosem wiśniowym

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich
                      Przepis 66

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich

                      Wytworna wersja pospolitego warzywa

                      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                      Bifeki faszerowane serem feta

                      Kotlety po grecku

                      Chleb orzechowy Przepis 112

                      Chleb orzechowy

                      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                      Pizza godna królów

                      tvnpix