zamknij

Grillowane „lizaki” z polędwiczek kurczaka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Łukasz Kawaller i  Paulina Sawicka
Autor przepisu:
Z pieczonymi podpłomykami
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Paulina Sawicka i Łukasz KawallerGrillowane „lizaki” z polędwiczek kurczaka i pieczone podpłomyki

Składniki

  • 8 polędwiczek kurczaka
  • ćwiartka cytryny
  •  sól, pieprz, słodka papryka
  • 250 g mąki
  • 5 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • duża szczypta soli
  • 3 ły żki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki zimnej wody
0
1

Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki drobiowe nabij na szpadki lub długie wykałaczki do szaszłyków. Dopraw mięso solą, pieprzem, słodka papryką i sokiem z cytryny.
  • Grilluj ok 2 minut z każdej strony.
  • Drożdże rozpuść w 3 łyżkach ciepłej wody z cukrem ( ok 40C) i wymieszaj z odrobiną mąki tak, by powstał zaczyn. Po około 10 minutach drożdże zaczną pracować i wówczas wymieszaj je z mąką, solą i zimną woda, wyrób ciasto do efektu, w którym nie będzie przyklejać się nam do rąk. W razie potrzeby w trakcie wyrabiania możesz do ciasta dodać odrobinę wody lub mąki by uzyskać pożądany efekt.
  • Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, dziel je na porcje, niewielkie kulki, które następnie spłaszczaj dłonią i cieniutko wałkuj. Tak przygotowane podpłomyki rozkładaj na ruszcie (nie za blisko siebie, bo rosną) i piecz około 5 minut na grillu pod pokrywką. Podpłomyki są gotowe, gdy zaczynają się rumienić.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix