zamknij

Grillowane „lizaki” z polędwiczek kurczaka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Łukasz Kawaller i  Paulina Sawicka
Autor przepisu:
Z pieczonymi podpłomykami
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Paulina Sawicka i Łukasz KawallerGrillowane „lizaki” z polędwiczek kurczaka i pieczone podpłomyki

Składniki

  • 8 polędwiczek kurczaka
  • ćwiartka cytryny
  •  sól, pieprz, słodka papryka
  • 250 g mąki
  • 5 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • duża szczypta soli
  • 3 ły żki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki zimnej wody
0
1

Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki drobiowe nabij na szpadki lub długie wykałaczki do szaszłyków. Dopraw mięso solą, pieprzem, słodka papryką i sokiem z cytryny.
  • Grilluj ok 2 minut z każdej strony.
  • Drożdże rozpuść w 3 łyżkach ciepłej wody z cukrem ( ok 40C) i wymieszaj z odrobiną mąki tak, by powstał zaczyn. Po około 10 minutach drożdże zaczną pracować i wówczas wymieszaj je z mąką, solą i zimną woda, wyrób ciasto do efektu, w którym nie będzie przyklejać się nam do rąk. W razie potrzeby w trakcie wyrabiania możesz do ciasta dodać odrobinę wody lub mąki by uzyskać pożądany efekt.
  • Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, dziel je na porcje, niewielkie kulki, które następnie spłaszczaj dłonią i cieniutko wałkuj. Tak przygotowane podpłomyki rozkładaj na ruszcie (nie za blisko siebie, bo rosną) i piecz około 5 minut na grillu pod pokrywką. Podpłomyki są gotowe, gdy zaczynają się rumienić.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

tvnpix