zamknij

Grillowane „lizaki” z polędwiczek kurczaka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Łukasz Kawaller i  Paulina Sawicka
Autor przepisu:
Z pieczonymi podpłomykami
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Paulina Sawicka i Łukasz KawallerGrillowane „lizaki” z polędwiczek kurczaka i pieczone podpłomyki

Składniki

  • 8 polędwiczek kurczaka
  • ćwiartka cytryny
  •  sól, pieprz, słodka papryka
  • 250 g mąki
  • 5 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • duża szczypta soli
  • 3 ły żki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki zimnej wody
0
1

Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki drobiowe nabij na szpadki lub długie wykałaczki do szaszłyków. Dopraw mięso solą, pieprzem, słodka papryką i sokiem z cytryny.
  • Grilluj ok 2 minut z każdej strony.
  • Drożdże rozpuść w 3 łyżkach ciepłej wody z cukrem ( ok 40C) i wymieszaj z odrobiną mąki tak, by powstał zaczyn. Po około 10 minutach drożdże zaczną pracować i wówczas wymieszaj je z mąką, solą i zimną woda, wyrób ciasto do efektu, w którym nie będzie przyklejać się nam do rąk. W razie potrzeby w trakcie wyrabiania możesz do ciasta dodać odrobinę wody lub mąki by uzyskać pożądany efekt.
  • Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, dziel je na porcje, niewielkie kulki, które następnie spłaszczaj dłonią i cieniutko wałkuj. Tak przygotowane podpłomyki rozkładaj na ruszcie (nie za blisko siebie, bo rosną) i piecz około 5 minut na grillu pod pokrywką. Podpłomyki są gotowe, gdy zaczynają się rumienić.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

tvnpix