zamknij

Grillowane „lizaki” z polędwiczek kurczaka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Łukasz Kawaller i  Paulina Sawicka
Autor przepisu:
Z pieczonymi podpłomykami
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Paulina Sawicka i Łukasz KawallerGrillowane „lizaki” z polędwiczek kurczaka i pieczone podpłomyki

Składniki

  • 8 polędwiczek kurczaka
  • ćwiartka cytryny
  •  sól, pieprz, słodka papryka
  • 250 g mąki
  • 5 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • duża szczypta soli
  • 3 ły żki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki zimnej wody
0
1

Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki drobiowe nabij na szpadki lub długie wykałaczki do szaszłyków. Dopraw mięso solą, pieprzem, słodka papryką i sokiem z cytryny.
  • Grilluj ok 2 minut z każdej strony.
  • Drożdże rozpuść w 3 łyżkach ciepłej wody z cukrem ( ok 40C) i wymieszaj z odrobiną mąki tak, by powstał zaczyn. Po około 10 minutach drożdże zaczną pracować i wówczas wymieszaj je z mąką, solą i zimną woda, wyrób ciasto do efektu, w którym nie będzie przyklejać się nam do rąk. W razie potrzeby w trakcie wyrabiania możesz do ciasta dodać odrobinę wody lub mąki by uzyskać pożądany efekt.
  • Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, dziel je na porcje, niewielkie kulki, które następnie spłaszczaj dłonią i cieniutko wałkuj. Tak przygotowane podpłomyki rozkładaj na ruszcie (nie za blisko siebie, bo rosną) i piecz około 5 minut na grillu pod pokrywką. Podpłomyki są gotowe, gdy zaczynają się rumienić.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

tvnpix