Grillowane szaszłyki po grecku
Przepis konkursowy
drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia grecka Kuchnia | 3 Ilość porcji
Autor przepisu:
W kuchni Katiezobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Składniki
- 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 100 g sera feta Arla Apetina
- 1 jajko
- 1/2 czerstwej kajzerki namoczonej w mleku
- 1/4 średniej cukinii
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- do smaku sól i pieprz
0
5
Sposób przygotowania:
- W misce dokładnie mieszamy mięso mielone z jajkiem i namoczoną kajzerką.
- Czosnek, cebulę, paprykę, cukinię siekamy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do mięsa i mieszamy.
- Dodajemy rozdrobniony ser feta, zioła, sól, pieprz i całość mieszamy.
- Ostawiamy do lodówki na minimum godzinę.
- Patyczki do szaszłyków (uprzednio namoczone w zimnej wodzie, aby się nie przypalały) oblepiamy porcjami mięsa.
- Grillujemy bezpośrednio na kratce grilla. Z wierzchu można posmarować szaszłyki oliwą z oliwek, aby nie przywierały do rusztu. Podajemy z zieloną sałatą, opiekanymi ziemniakami i sosem czosnkowym lub tzatziki.
Komentarze (1)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Pycha ! Najlepsze szaszłyki na świecie!
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.