zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Grillowane szaszłyki po grecku

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia grecka Kuchnia | 3 Ilość porcji
W kuchni Katie
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: http://www.wkuchnikatie.plGrillowane szaszłyki po grecku

Składniki

  • 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 100 g sera feta Arla Apetina
  • 1 jajko
  • 1/2 czerstwej kajzerki namoczonej w mleku
  • 1/4 średniej cukinii
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • do smaku sól i pieprz
0
5

Sposób przygotowania:

  • W misce dokładnie mieszamy mięso mielone z jajkiem i namoczoną kajzerką.
  • Czosnek, cebulę, paprykę, cukinię siekamy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do mięsa i mieszamy.
  • Dodajemy rozdrobniony ser feta, zioła, sól, pieprz i całość mieszamy.
  • Ostawiamy do lodówki na minimum godzinę.
  • Patyczki do szaszłyków (uprzednio namoczone w zimnej wodzie, aby się nie przypalały) oblepiamy porcjami mięsa.
  • Grillujemy bezpośrednio na kratce grilla. Z wierzchu można posmarować szaszłyki oliwą z oliwek, aby nie przywierały do rusztu. Podajemy z zieloną sałatą, opiekanymi ziemniakami i sosem czosnkowym lub tzatziki.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pycha ! Najlepsze szaszłyki na świecie!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      tvnpix