zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Grillowane szaszłyki po grecku

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia grecka Kuchnia | 3 Ilość porcji
W kuchni Katie
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.wkuchnikatie.plGrillowane szaszłyki po grecku

Składniki

  • 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 100 g sera feta Arla Apetina
  • 1 jajko
  • 1/2 czerstwej kajzerki namoczonej w mleku
  • 1/4 średniej cukinii
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • do smaku sól i pieprz
0
5

Sposób przygotowania:

  • W misce dokładnie mieszamy mięso mielone z jajkiem i namoczoną kajzerką.
  • Czosnek, cebulę, paprykę, cukinię siekamy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do mięsa i mieszamy.
  • Dodajemy rozdrobniony ser feta, zioła, sól, pieprz i całość mieszamy.
  • Ostawiamy do lodówki na minimum godzinę.
  • Patyczki do szaszłyków (uprzednio namoczone w zimnej wodzie, aby się nie przypalały) oblepiamy porcjami mięsa.
  • Grillujemy bezpośrednio na kratce grilla. Z wierzchu można posmarować szaszłyki oliwą z oliwek, aby nie przywierały do rusztu. Podajemy z zieloną sałatą, opiekanymi ziemniakami i sosem czosnkowym lub tzatziki.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pycha ! Najlepsze szaszłyki na świecie!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      tvnpix