zamknij

Grillowane żeberka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Przepis Mateusza Gesslera
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Moja kuchnia polska" Mateusz Gessler. Wydawnictwo FENIX.Grillowane żeberka

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 6 łyżek musztardy rosyjskiej lub sarepskiej
  • 6 łyżek ketchupu
  •  sok z połówki cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 kolby kukurydzy
  • 10 niewielkich ziemniaków
  •  sól, pieprz
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Dzień przed przyrządzaniem dania zamarynuj żeberka. Mięso opłucz i osusz.
  • W misce wymieszaj musztardę, ketchup, miód, 4 łyżki oliwy, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
  • Marynatą natrzyj podzielone na mniejsze porcje żebra. Schowaj mięso do lodówki.
  • Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj. Przekrój na pół lub pokrój na mniejsze porcje i wymieszaj w misce z łyżką oliwy (ewentualnie z ziołowymi przyprawami).
  • Zawijaj po kilka sztuk w folię aluminiową.
  • Kolby kukurydzy oczyść z zewnętrznych liści, pozostawiając tylko te najbliżej je otaczające.
  • Usuń włókna, a następnie umyj kukurydzę. Osuszone posyp pieprzem i solą.
  • Na ruszcie grilla lub na patelni do grillowania (ziemniaki wtedy piecz w piekarniku) opiekaj zamarynowane wcześniej mięso, kukurydze oraz ziemniaki.
  • Po 10 min grill lub patelnię przykryj pokrywą, by potrawa się lekko poddusiła.
  • Odwracając żeberka, smaruj je pozostałą marynatą. 15 min przed końcem grillowania zdejmij pokrywę.
  • Z kukurydzy usuń liście (możesz je także posmarować marynatą, a ziemniaki wyjmij z folii i przełóż na aluminiowe tacki).
  • Mięso i warzywa serwuj z lekką sałatką i półwytrawnym czerwonym winem.

Przepis z książki Mateusza Gesslera "Moja kuchnia polska". Wydawnictwo FENIX.

Mateusz Gessler wydał książkę Newsy 00

Mateusz Gessler wydał książkę

Znajdziesz w niej dużo inspiracji i przepisów


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix