zamknij

Grillowane żeberka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Przepis Mateusza Gesslera
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: "Moja kuchnia polska" Mateusz Gessler. Wydawnictwo FENIX.Grillowane żeberka

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 6 łyżek musztardy rosyjskiej lub sarepskiej
  • 6 łyżek ketchupu
  •  sok z połówki cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 kolby kukurydzy
  • 10 niewielkich ziemniaków
  •  sól, pieprz
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Dzień przed przyrządzaniem dania zamarynuj żeberka. Mięso opłucz i osusz.
  • W misce wymieszaj musztardę, ketchup, miód, 4 łyżki oliwy, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
  • Marynatą natrzyj podzielone na mniejsze porcje żebra. Schowaj mięso do lodówki.
  • Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj. Przekrój na pół lub pokrój na mniejsze porcje i wymieszaj w misce z łyżką oliwy (ewentualnie z ziołowymi przyprawami).
  • Zawijaj po kilka sztuk w folię aluminiową.
  • Kolby kukurydzy oczyść z zewnętrznych liści, pozostawiając tylko te najbliżej je otaczające.
  • Usuń włókna, a następnie umyj kukurydzę. Osuszone posyp pieprzem i solą.
  • Na ruszcie grilla lub na patelni do grillowania (ziemniaki wtedy piecz w piekarniku) opiekaj zamarynowane wcześniej mięso, kukurydze oraz ziemniaki.
  • Po 10 min grill lub patelnię przykryj pokrywą, by potrawa się lekko poddusiła.
  • Odwracając żeberka, smaruj je pozostałą marynatą. 15 min przed końcem grillowania zdejmij pokrywę.
  • Z kukurydzy usuń liście (możesz je także posmarować marynatą, a ziemniaki wyjmij z folii i przełóż na aluminiowe tacki).
  • Mięso i warzywa serwuj z lekką sałatką i półwytrawnym czerwonym winem.

Przepis z książki Mateusza Gesslera "Moja kuchnia polska". Wydawnictwo FENIX.

Mateusz Gessler wydał książkę Newsy 00

Mateusz Gessler wydał książkę

Znajdziesz w niej dużo inspiracji i przepisów


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

tvnpix