zamknij

Gruszka gotowana w pomarańczowym syropie z gorącą czekoladą

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Sos wzbogacony koniakiem
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Melania KozyraGruszka w czekoladzie

Składniki

  • 4  gruszki
  • 1 l  soku z pomarańczy (może być z kartonu)
  •  cukier
  • 100 g  czekolady gorzkiej
  • 100 g  śmietanki 30 %
  •  koniak lub inny aromatyczny alkohol
  •  mięta do dekoracji
0
3

Sposób przygotowania:

  • Gruszki obierz, wydrąż gniazda nasienne, włóż do rondla, zalej sokiem (sok powinien przykryć owoce),gotować. Czas gotowania zależy od odmiany gruszek i stopnia dojrzałości.
  • Ugotowane gruszki wyjmij, a sok nadal gotuj do konsystencji gęstego syropu. Gruszki ponownie włóż do syropu z pomarańczy, w razie potrzeby dosłódź.
  • Czekoladę rozpuść, połącz ze śmietanką i wybranym alkoholem.
  • Gorące gruszki wykładaj na talerz z częścią syropu, oblej aromatyczną gorącą czekoladą dekorować miętą.

***

Przepis: Janusz Pyra, szef kuchni restauracji Zamkowa Dubiecko w Dubiecku

Wykonanie: Melania Kozyra według książki "Kurt Scheller Bliżej sztuki kulinarnej"

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

tvnpix