zamknij

Gruszka gotowana w pomarańczowym syropie z gorącą czekoladą

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Sos wzbogacony koniakiem
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Melania KozyraGruszka w czekoladzie

Składniki

  • 4  gruszki
  • 1 l  soku z pomarańczy (może być z kartonu)
  •  cukier
  • 100 g  czekolady gorzkiej
  • 100 g  śmietanki 30 %
  •  koniak lub inny aromatyczny alkohol
  •  mięta do dekoracji
0
3

Sposób przygotowania:

  • Gruszki obierz, wydrąż gniazda nasienne, włóż do rondla, zalej sokiem (sok powinien przykryć owoce),gotować. Czas gotowania zależy od odmiany gruszek i stopnia dojrzałości.
  • Ugotowane gruszki wyjmij, a sok nadal gotuj do konsystencji gęstego syropu. Gruszki ponownie włóż do syropu z pomarańczy, w razie potrzeby dosłódź.
  • Czekoladę rozpuść, połącz ze śmietanką i wybranym alkoholem.
  • Gorące gruszki wykładaj na talerz z częścią syropu, oblej aromatyczną gorącą czekoladą dekorować miętą.

***

Przepis: Janusz Pyra, szef kuchni restauracji Zamkowa Dubiecko w Dubiecku

Wykonanie: Melania Kozyra według książki "Kurt Scheller Bliżej sztuki kulinarnej"

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

tvnpix