zamknij

Gruszki duszone w winie z granolą

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 5 Ilość porcji
Tandem  Dominika Hoppe i Tomasz Seidler
Autor przepisu:
Korzenna gruszka i chrupiąca granola - to znakomity bezglutenowy deser!
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: TandemGruszka z granolą

Składniki

  • 4 gruszki konferencje
  • 450 ml czerwonego wytrawnego wina
  • laska cynamonu
  • 100 g cukru kruształu
  • 100 g cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki płatków chili
  • 250 g białej quinoi
  • 1/3 szklanki syropu pozostalego po gotowaniu gruszek
  • 1 szklanka suszonych owoców
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 200 g orzeszków solonych
  • 1/3 szklanki  miodu
  • 3/4 szklanki  brązowego cukru
  • 3 łyżki  oleju lnianego
  • 1 łyżkę  cynamonu
0
1

Sposób przygotowania:

  • Do garnka wlej czerwone wytrawne wino, wsyp cynamon, chili, cukier wanilinowy, cukier kryształ. Dodaj obrane gruszki (pozostaw ogonki). Przykryj i duś na małym ogniu przez ok. 30 min do miękkości.
  • Podaj schłodzone z granolą oraz gałką jogurtu bałkańskiego.
  • Odcedź gruszki, zachowaj płyn. Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
  • Quinoę wypłucz, gotuj we wrzątku przez 20 min. Odcedź.
  • Połącz z 1/3 syropu pozostałego po odcedzeniu gruszek. Dodaj owoce suszone (np. figi, daktyle, hibiskus), sezam, ziemne orzeszki, miód, brązowy cukier, olej lniany i cynamon.
  • Wymieszaj dokładnie i rozłóż masę równomiernie na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1,5 godziny. W połowie pieczenia przewróc masę na drugą stronę. Pozostaw do wystudzenia i pokrusz na drobne kawałki.

***

Danie i przepis przygotował dla nas TANDEM, czyli Dominika Hoppe i Tomasz Seidler z Poznania. Prowadzą catering "Bułka z Masłem" oraz jednodniową Restaurację "Tu/Teraz" działającą w ramach Restaurant Day. Ich specjalnością jest kuchnia bezglutenowa.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Niezwykle wykwintne danie, o niezwykłym smaku
Polecam !!!! warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      tvnpix