zamknij

Gruszki duszone w winie z granolą

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 5 Ilość porcji
Tandem  Dominika Hoppe i Tomasz Seidler
Autor przepisu:
Korzenna gruszka i chrupiąca granola - to znakomity bezglutenowy deser!
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: TandemGruszka z granolą

Składniki

  • 4 gruszki konferencje
  • 450 ml czerwonego wytrawnego wina
  • laska cynamonu
  • 100 g cukru kruształu
  • 100 g cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki płatków chili
  • 250 g białej quinoi
  • 1/3 szklanki syropu pozostalego po gotowaniu gruszek
  • 1 szklanka suszonych owoców
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 200 g orzeszków solonych
  • 1/3 szklanki  miodu
  • 3/4 szklanki  brązowego cukru
  • 3 łyżki  oleju lnianego
  • 1 łyżkę  cynamonu
0
1

Sposób przygotowania:

  • Do garnka wlej czerwone wytrawne wino, wsyp cynamon, chili, cukier wanilinowy, cukier kryształ. Dodaj obrane gruszki (pozostaw ogonki). Przykryj i duś na małym ogniu przez ok. 30 min do miękkości.
  • Podaj schłodzone z granolą oraz gałką jogurtu bałkańskiego.
  • Odcedź gruszki, zachowaj płyn. Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
  • Quinoę wypłucz, gotuj we wrzątku przez 20 min. Odcedź.
  • Połącz z 1/3 syropu pozostałego po odcedzeniu gruszek. Dodaj owoce suszone (np. figi, daktyle, hibiskus), sezam, ziemne orzeszki, miód, brązowy cukier, olej lniany i cynamon.
  • Wymieszaj dokładnie i rozłóż masę równomiernie na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1,5 godziny. W połowie pieczenia przewróc masę na drugą stronę. Pozostaw do wystudzenia i pokrusz na drobne kawałki.

***

Danie i przepis przygotował dla nas TANDEM, czyli Dominika Hoppe i Tomasz Seidler z Poznania. Prowadzą catering "Bułka z Masłem" oraz jednodniową Restaurację "Tu/Teraz" działającą w ramach Restaurant Day. Ich specjalnością jest kuchnia bezglutenowa.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Niezwykle wykwintne danie, o niezwykłym smaku
Polecam !!!! warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      tvnpix