zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Gruszki faszerowane serem

Przepis konkursowy

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 5 Ilość porcji
ewa_przekop
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: http://koper-w-kuchni.blogspot.com/Gruszki faszerowane serem

Składniki

  • 6  gruszek
  • 1  cytryna
  • 100g sera Castello z niebieską pleśnią
  • 50g kremowego twarożka
  • 50g orzechów włoskich
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta cynamonu
  • do smaku kolorowy pieprz
  • 1 sałata
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
0
0

Sposób przygotowania:

  • Zaczynamy od zrobienia sosu z octu balsamicznego. Ocet wlewamy do rondelka i zaczynamy podgrzewać na niewielkim ogniu. Ocet podczas gotowania powinien zgęstnieć i nabrać bardziej głębokiego smaku. Gotowanie powinno zająć ok. 20 minut.
  • Mieszamy od czasu do czasu i sprawdzamy czy sos jest już odpowiednio gęsty. Gruszki obieramy ze skórki, przekrajamy wzdłuż na pół i łyżeczką (najlepiej taką do robienia kulek z melonów) wydrążamy gniazda nasienne. Do miseczki wlewamy zimną wodę zmieszaną z sokiem wyciśniętym z cytryny.
  • Wkładamy do miseczki przygotowane gruszki (gruszki powinny być całkowicie przykryte wodą) Orzechy zalewamy gorącą wodą, a po osuszeniu obieramy z cieniutkiej skórki (dzięki temu pozbędziemy się goryczki). Drobno posiekane orzechy łączymy z pokrojonym w kostkę serem pleśniowym, twarożkiem i śmietaną. Całość mieszamy do momentu aż powstanie gładka, jednolita masa- najłatwiej jest to zrobić w rozdrabniaczu. Doprawiamy do smaku odrobiną cynamonu i mielonym, kolorowym pieprzem. Sałatę po umyciu i osuszeniu rwiemy na kawałki i układamy na talerzach, polewamy sosem z octu balsamicznego.
  • Gruszki wyjmujemy z wody, osuszamy dokładnie na papierowym ręczniku, a następnie grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony. Ciepłe gruszki kładziemy na sałacie a wolne miejsca po wydrążonych gniazdach nasiennych wypełniamy nadzieniem z sera i orzechów.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

tvnpix