zamknij

Grzanki z orzechowym twarożkiem

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Jabłkiem i miodem
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Janek PaszkowskiGrzanki z orzechowym twarożkiem, jabłkiem i miodem

Składniki

  •  twarożk:
  • 500 g półtłustego białego sera
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • garść orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 jabłko, pokrojone w słupki lub kostkę
  • 1 łyżka miodu
  •  sól morska
  •  świeżo mielony, czarny pieprz
  •  grzanki:
  •  ulubiony chleb, pokrojony w kromki
  •  masło
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Do dużej miski pokrusz biały ser i dodaj do niego kubeczek jogurtu naturalnego.
  • Wsyp posiekane orzechy, sól i pieprz i dodaj olej sezamowy.
  • Wszystko utrzyj widelcem na jednolity twarożek. Zrób taki, jaki lubisz najbardziej. Gładki lub z większymi kawałkami sera. Aromat oleju sezamowego jest wspaniały i sprawia, że całość nabiera orzechowego stylu!
  • Kiedy Twój twarożek będzie już wymieszany wrzuć do środka pokrojone jabłko i delikatnie wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.
  • Ulubione pieczywo pokrój w kromki, a każdą z nich posmaruj cienką warstwą masła i posyp szczyptą soli.
  • Całość opiecz w tosterze, na patelni lub w piekarniku. Ja preferuję nie robić tego zbyt długo. Lubię tylko lekko chrupiące grzanki z miękkim i maślanym środkiem - takie są najlepsze :)
  • Gotowe grzaneczki wyłóż na deskę i każdą posmaruj orzechowo - jabłkowym twarożkiem.
  • Całość polej z wierzchu odrobiną miodu. Jego słodycz, w połączeniu z orzechowym aromatem sera i kawałkami lekko kwaskowych jabłek w środku to coś odjazdowego! Takie połączenia uwielbiam :)

Autor: Janek Paszkowski >>> Zajrzyj na jego blog kuchniabasowa.blogspot.com


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Dwa ostatnie zdania przepisu są prawdą.Nawet mój półroczny brat jadł to ze smakiem, tak samo moja siostra która nie lubi przepisów kulinarnych.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      tvnpix