zamknij

Grzanki z owocami morza

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Oprószone wędzoną papryką
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Michał MuskałaGrzanki z owocami morza

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonych, drobnych owoców morza (250g)
  • 2 łyżki białego wina
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • mała gałązka świeżego rozmarynu
  •  wędzona papryka do smaku
  •  Białe pieczywo do grzanek – bagietka, chleb tostowy
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Zamknięte hermetycznie opakowanie z frutti di mare rozmrażaj przez dobę w lodówce.
  • Zagotuj litr wody, dobrze osól.
  • Owoce morza przemyj pod bieżącą zimną wodą, po czym wrzuć na wrzątek.
  • Gotuj ledwie 2-3 minuty - większość owoców morza wymaga bardzo krótkiego bądź długiego gotowania, by mięso nie miało gumowatej konsystencji.
  • Wyłów łyżką cedzakową, przełóż do miski, gorące zalej dwiema łyżkami białego wina, wymieszaj.
  • Szklankę dobrej jakości oliwy z oliwek wlej do rondelka, dodaj świeży rozmaryn. Podgrzej, by całość stała się lekko ciepła.
  • Ciepłą oliwą zalej owoce morza.
  • Całość odstaw do ostygnięcia po czym przykryte przełożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin.
  • Pieczywo pokrój, tostuj w tosterze lub opiekaj na suchej patelni, dobrze sprawdza się również patelnia grillowa.
  • Na spieczoną kromkę nałóż przygotowane owoce morza. Oprósz wędzoną papryką.

Przepis przygotował Michał Muskała - pasjonat kulinariów, półfinalista pierwszej edycji programu "MasterChef", bloger: aromatyczny.com.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

tvnpix