zamknij

Grzanki z owocami morza

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Oprószone wędzoną papryką
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Michał MuskałaGrzanki z owocami morza

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonych, drobnych owoców morza (250g)
  • 2 łyżki białego wina
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • mała gałązka świeżego rozmarynu
  •  wędzona papryka do smaku
  •  Białe pieczywo do grzanek – bagietka, chleb tostowy
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Zamknięte hermetycznie opakowanie z frutti di mare rozmrażaj przez dobę w lodówce.
  • Zagotuj litr wody, dobrze osól.
  • Owoce morza przemyj pod bieżącą zimną wodą, po czym wrzuć na wrzątek.
  • Gotuj ledwie 2-3 minuty - większość owoców morza wymaga bardzo krótkiego bądź długiego gotowania, by mięso nie miało gumowatej konsystencji.
  • Wyłów łyżką cedzakową, przełóż do miski, gorące zalej dwiema łyżkami białego wina, wymieszaj.
  • Szklankę dobrej jakości oliwy z oliwek wlej do rondelka, dodaj świeży rozmaryn. Podgrzej, by całość stała się lekko ciepła.
  • Ciepłą oliwą zalej owoce morza.
  • Całość odstaw do ostygnięcia po czym przykryte przełożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin.
  • Pieczywo pokrój, tostuj w tosterze lub opiekaj na suchej patelni, dobrze sprawdza się również patelnia grillowa.
  • Na spieczoną kromkę nałóż przygotowane owoce morza. Oprósz wędzoną papryką.

Przepis przygotował Michał Muskała - pasjonat kulinariów, półfinalista pierwszej edycji programu "MasterChef", bloger: aromatyczny.com.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

tvnpix