zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Grzanki z pesto z rukoli i sadzonym jajkiem

Przepis konkursowy

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.bistromama.pl/Grzanki z pesto z rukoli i sadzonym jajkiem

Składniki

  • 50 g rukoli
  • 2 kromki pszennego pieczywa (bagietki)
  • 50 g migdałów bez skórki
  • 30 g sera pecorino
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 łyżek masła Lurpak
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 pomidorek koktajlowy
0
2

Sposób przygotowania:

  • Rukolę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy w papierowym ręczniku.
  • Migdały, ser pecorino oraz czosnek wkładamy wkładamy do blendera i miksujemy kilkanaście sekund na najwyższych obrotach.
  • Dodajemy rukolę, oliwę z oliwek i 3 łyżki roztopionego masło Lurpak. Miksujemy razem przez kolejne kilkanaście sekund na wysokich, ale nie najwyższych obrotach.
  • Na patelni topimy jedną łyżkę masła, bagietkę kroimy po skosie na kromki o szerokości ok. 2 cm. Podsmażamy przez chwilę na roztopionym maśle, aż kromki uzyskają zloty kolor z obi stron.
  • Jednocześnie na drugim palniku, na pozostałym maśle, smażymy jajko sadzone (podsmażamy z obu stron). Białko formujemy łopatką wokół żółtka tak, aby kształtem i wielkością pasowało do wielkości kanapek.
  • Na grzankę nakładamy pesto, na pesto delikatnie przekładamy jajko sadzone, przykrywamy drugą grzanką.
  • Kanapkę kroimy na dwie części, na każdej z nich umieszczamy połówkę pomidorka koktajlowego i całość spinamy wykałaczką, Należy uważać, aby wykałaczka nie przebijała bezpośrednio żółtka.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

tvnpix