zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Grzanki z pesto z rukoli i sadzonym jajkiem

Przepis konkursowy

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.bistromama.pl/Grzanki z pesto z rukoli i sadzonym jajkiem

Składniki

  • 50 g rukoli
  • 2 kromki pszennego pieczywa (bagietki)
  • 50 g migdałów bez skórki
  • 30 g sera pecorino
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 łyżek masła Lurpak
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 pomidorek koktajlowy
0
2

Sposób przygotowania:

  • Rukolę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy w papierowym ręczniku.
  • Migdały, ser pecorino oraz czosnek wkładamy wkładamy do blendera i miksujemy kilkanaście sekund na najwyższych obrotach.
  • Dodajemy rukolę, oliwę z oliwek i 3 łyżki roztopionego masło Lurpak. Miksujemy razem przez kolejne kilkanaście sekund na wysokich, ale nie najwyższych obrotach.
  • Na patelni topimy jedną łyżkę masła, bagietkę kroimy po skosie na kromki o szerokości ok. 2 cm. Podsmażamy przez chwilę na roztopionym maśle, aż kromki uzyskają zloty kolor z obi stron.
  • Jednocześnie na drugim palniku, na pozostałym maśle, smażymy jajko sadzone (podsmażamy z obu stron). Białko formujemy łopatką wokół żółtka tak, aby kształtem i wielkością pasowało do wielkości kanapek.
  • Na grzankę nakładamy pesto, na pesto delikatnie przekładamy jajko sadzone, przykrywamy drugą grzanką.
  • Kanapkę kroimy na dwie części, na każdej z nich umieszczamy połówkę pomidorka koktajlowego i całość spinamy wykałaczką, Należy uważać, aby wykałaczka nie przebijała bezpośrednio żółtka.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

tvnpix