zamknij

Gulasz rybny z ryżem i groszkiem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Delikatna potrawa na obiad
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: StockFood/AgencjaFree.Gulasz rybny z ryżem i groszkiem

Składniki

  • 500 g filetów dorsza
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 200 g groszku, mrożonego
  • 2 łyżki masła
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  •  gałka muszkatołowa
  • 250 g ryżu długo ziarnistego
  • 2 szalotki
  • 250 ml białego wina wytrawnego
  • 1 liść laurowy
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki creme fraiche
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek natki pietruszki
  •  okrągła foremka do podania ryżu
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj szpinak, osusz i posiekaj drobno.
  • Zagotuj wodę z solą i wrzuć do niej groszek na 4 minuty.
  • Następnie odcedź i wymieszaj ze szpinakiem.
  • Rozgrzej łyżkę masła na patelni i wrzuć na nią szpinak z groszkiem.
  • Duś 2-3 minuty często mieszając, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zdejmij z ognia.
  • Ugotuj ryż w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z groszkiem i szpinakiem.
  • Obierz szalotki, jedną zostaw a drugą posiekać drobno.
  • Wlej do garnka 500ml wody, dodaj wino, łyżeczkę soli, cukier, liść laurowy i szalotkę w całości.
  • Zagotuj na następnie zmniejsz ogień i duś przez 10 minut.
  • Na 5 minut przed końcem gotuj dodać rybę w całości.
  • Następnie odcedź i pokrój na mniejsze kawałki a powstały wywar rybny przelej przez sitko do miski.
  • Rozgrzej łyżkę masła na patelni  i dodaj posiekaną szalotkę.
  • Zeszklij a następnie dodać mąkę, zamieszaj i zalej 350ml wywaru rybnego.
  • Duś chwilę, dodaj creme fraiche, sok i skórkę z cytryny a na koniec dopraw solą i pieprzem.
  • Oderwij liście natki od łodyżek, posiekaj drobno i wymieszaj z ryżem.
  • Dodaj kawałki ryby do sosu i delikatnie zamieszaj.
  • Umieść ryż z groszkiem i szpinakiem w foremce i nałóż na talerze.
  • Ułóż w środku gulasz rybny z odrobiną sosu. Podawaj udekorowany natką.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

tvnpix