zamknij

Gulasz rybny z ryżem i groszkiem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Delikatna potrawa na obiad
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Gulasz rybny z ryżem i groszkiem

Składniki

  • 500 g filetów dorsza
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 200 g groszku, mrożonego
  • 2 łyżki masła
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  •  gałka muszkatołowa
  • 250 g ryżu długo ziarnistego
  • 2 szalotki
  • 250 ml białego wina wytrawnego
  • 1 liść laurowy
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki creme fraiche
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek natki pietruszki
  •  okrągła foremka do podania ryżu
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj szpinak, osusz i posiekaj drobno.
  • Zagotuj wodę z solą i wrzuć do niej groszek na 4 minuty.
  • Następnie odcedź i wymieszaj ze szpinakiem.
  • Rozgrzej łyżkę masła na patelni i wrzuć na nią szpinak z groszkiem.
  • Duś 2-3 minuty często mieszając, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zdejmij z ognia.
  • Ugotuj ryż w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z groszkiem i szpinakiem.
  • Obierz szalotki, jedną zostaw a drugą posiekać drobno.
  • Wlej do garnka 500ml wody, dodaj wino, łyżeczkę soli, cukier, liść laurowy i szalotkę w całości.
  • Zagotuj na następnie zmniejsz ogień i duś przez 10 minut.
  • Na 5 minut przed końcem gotuj dodać rybę w całości.
  • Następnie odcedź i pokrój na mniejsze kawałki a powstały wywar rybny przelej przez sitko do miski.
  • Rozgrzej łyżkę masła na patelni  i dodaj posiekaną szalotkę.
  • Zeszklij a następnie dodać mąkę, zamieszaj i zalej 350ml wywaru rybnego.
  • Duś chwilę, dodaj creme fraiche, sok i skórkę z cytryny a na koniec dopraw solą i pieprzem.
  • Oderwij liście natki od łodyżek, posiekaj drobno i wymieszaj z ryżem.
  • Dodaj kawałki ryby do sosu i delikatnie zamieszaj.
  • Umieść ryż z groszkiem i szpinakiem w foremce i nałóż na talerze.
  • Ułóż w środku gulasz rybny z odrobiną sosu. Podawaj udekorowany natką.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

tvnpix