zamknij

Gulasz wołowy

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealny na obiad
Ugotowałem to!295
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
150komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 1kg  mięsa wołowego, np. z łopatki
  • 3-4 cebule
  • 2-3 łyżki  oleju roślinnego
  • 1 łyżka  koncentratu pomidorowego
  • ok. 600ml  bulionu
  • 1  ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki  papryki w proszku
  • 1 łyżeczka  suszonego majeranku
  • do smaku sól i świeżo zmielony pieprz
0
295

Sposób przygotowania:

  • Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Następnie pokrój na dość spore kawałki, ok. 2x2 cm.
  • Obierz cebule i posiekaj je w piórka. Rozgrzej olej w garnku i zeszklij cebule.
  • Po chwili dodaj mięso, zamieszaj i smaż kilka minut aż wołowina zbrązowieje.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj.
  • Dolej bulion tak, by zakrywał wszystkie składniki.
  • Odstaw na wolnym ogniu do duszenia, a po ok. 15 minutach dolej pozostały bulion i ponownie zamieszaj.
  • W międzyczasie obierz czosnek i bardzo drobno posiekaj.
  • Umyj i osusz cytrynę.
  • Następnie zetrzyj skórkę i wymieszaj z czosnkiem.
  • Dodaj kminek, chili i majeranek. Wymieszaj dokładnie przyprawy i dodaj do mięsa.
  • Zamieszaj całość, cały czas gotując. Gdy mięso będzie miękkie i delikatne, dopraw solą i pieprzem.
  • Gotowy gulasz podaj przybrany świeżym majerankiem.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (150)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

U mnie w domu wszyscy uwielbiają gulasz wołowy, a najbardziej z plackami ziemniaczanymi. Mam sprawdzony przeze mnie i moją mamę przepis na super gulasz w sosie pomidorowym z ugotujmycos.pl. Robiłam go już parę razy i zawsze super wychodzi. Pierwszy przepis, z którego wychodzi idealnie aromatyczne mięsko.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Ja robie bez cytryny bo pozniej jest gorzki smak na drugi dzien i zamiast chili daje łyżkę papryki slodkiej i łyżkę papryki ostrej. Nie ma lepszego gulaszu! Mozna tez dodac troche zoladkow jak ktos lubi :) u mnie juz teraz cala rodzina sie nim zajada bo musialam podzielic sie przepisem!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Bardzo smaczny polecam i nic bym nie zmieniał

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość


              ~Gość 21 dni temu
              Bardzo smaczny polecam i nic bym nie zmieniał

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  moim zdaniem w poz.3 dodałbym wędzonej papryki poz.5 wykreśliłbym i bulion zastąpiłbym wodą.Smacznego

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      jajajajajajajajajaja

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Dzieki za przepis. Juz go sprawdzilam. Dla nas jest dsokonly. Wlasnie robie go poraz drugi. Do tej pory posilkowalam sie sosem knorra ale to juz przeszlosc. pozdrawiam.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              monikadzik

                              W przepisie jest stanowczo za dużo skórki cytrynowej. Wystarczy pół łyżeczki i wtedy świetnie podbija smak. W przeciwnym razie, jeśli nie zjemy całego gulaszu od razu, to np. na następny dzień sos jest strasznie gorzki od nadmiaru cytryny. Paprykę lepiej dać słodką lub ostrą, ale nie chili.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Beznadziejny przepis

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość
                                      • ~Gość:
                                      • Beznadziejny przepis

                                      to nie prawda

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          ty luju

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              Ale skad wziąć bulion? Nie jest nigdzie wyjaśnione

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  ugotuj sobie na części mięska, albo z warzyw, ostatecznie kostka

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      Więcej komentarzy - rozwiń
                                                      Pomoc | Zasady forum
                                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                      Zobacz również

                                                      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                                                      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                                      Efektowne i proste danie

                                                      Tatar ze śledzia
                                                      Przepis 13

                                                      Tatar ze śledzia

                                                      Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                                      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                                      Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                                      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                                      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                                      Deser z mrożonych truskawek

                                                      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                                      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                                      Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                                      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                                      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                                                      Sarna w wielkim mieście

                                                      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                                                      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                                                      Krem z brokułów z łososiem

                                                      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                                                      Szaszłyki wyborne Przepis 59

                                                      Szaszłyki wyborne

                                                      Nie tylko na sezon grillowy

                                                      tvnpix