zamknij

Gulasz wołowy

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealny na obiad
Ugotowałem to!295
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
150komentarzy

Składniki

  • 1kg  mięsa wołowego, np. z łopatki
  • 3-4 cebule
  • 2-3 łyżki  oleju roślinnego
  • 1 łyżka  koncentratu pomidorowego
  • ok. 600ml  bulionu
  • 1  ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki  papryki w proszku
  • 1 łyżeczka  suszonego majeranku
  • do smaku sól i świeżo zmielony pieprz
0
295

Sposób przygotowania:

  • Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Następnie pokrój na dość spore kawałki, ok. 2x2 cm.
  • Obierz cebule i posiekaj je w piórka. Rozgrzej olej w garnku i zeszklij cebule.
  • Po chwili dodaj mięso, zamieszaj i smaż kilka minut aż wołowina zbrązowieje.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj.
  • Dolej bulion tak, by zakrywał wszystkie składniki.
  • Odstaw na wolnym ogniu do duszenia, a po ok. 15 minutach dolej pozostały bulion i ponownie zamieszaj.
  • W międzyczasie obierz czosnek i bardzo drobno posiekaj.
  • Umyj i osusz cytrynę.
  • Następnie zetrzyj skórkę i wymieszaj z czosnkiem.
  • Dodaj kminek, chili i majeranek. Wymieszaj dokładnie przyprawy i dodaj do mięsa.
  • Zamieszaj całość, cały czas gotując. Gdy mięso będzie miękkie i delikatne, dopraw solą i pieprzem.
  • Gotowy gulasz podaj przybrany świeżym majerankiem.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (150)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

U mnie w domu wszyscy uwielbiają gulasz wołowy, a najbardziej z plackami ziemniaczanymi. Mam sprawdzony przeze mnie i moją mamę przepis na super gulasz w sosie pomidorowym z ugotujmycos.pl. Robiłam go już parę razy i zawsze super wychodzi. Pierwszy przepis, z którego wychodzi idealnie aromatyczne mięsko.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Ja robie bez cytryny bo pozniej jest gorzki smak na drugi dzien i zamiast chili daje łyżkę papryki slodkiej i łyżkę papryki ostrej. Nie ma lepszego gulaszu! Mozna tez dodac troche zoladkow jak ktos lubi :) u mnie juz teraz cala rodzina sie nim zajada bo musialam podzielic sie przepisem!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Bardzo smaczny polecam i nic bym nie zmieniał

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość


              ~Gość 21 dni temu
              Bardzo smaczny polecam i nic bym nie zmieniał

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  moim zdaniem w poz.3 dodałbym wędzonej papryki poz.5 wykreśliłbym i bulion zastąpiłbym wodą.Smacznego

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      jajajajajajajajajaja

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Dzieki za przepis. Juz go sprawdzilam. Dla nas jest dsokonly. Wlasnie robie go poraz drugi. Do tej pory posilkowalam sie sosem knorra ale to juz przeszlosc. pozdrawiam.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              monikadzik

                              W przepisie jest stanowczo za dużo skórki cytrynowej. Wystarczy pół łyżeczki i wtedy świetnie podbija smak. W przeciwnym razie, jeśli nie zjemy całego gulaszu od razu, to np. na następny dzień sos jest strasznie gorzki od nadmiaru cytryny. Paprykę lepiej dać słodką lub ostrą, ale nie chili.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Beznadziejny przepis

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość
                                      • ~Gość:
                                      • Beznadziejny przepis

                                      to nie prawda

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          ty luju

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              Ale skad wziąć bulion? Nie jest nigdzie wyjaśnione

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  ugotuj sobie na części mięska, albo z warzyw, ostatecznie kostka

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      Więcej komentarzy - rozwiń
                                                      Pomoc | Zasady forum
                                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                      Zobacz również

                                                      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                                      Knedle ze śliwkami

                                                      Przepis na słodki obiad

                                                      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                                      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                                      Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                                      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                                      Kolorowa samba warzywna

                                                      Zdrowe i pyszne danie

                                                      Śledzie Kasi Klich
                                                      Przepis 34

                                                      Śledzie Kasi Klich

                                                      Śledź o korzennym posmaku

                                                      Przysmak młodości Przepis 137

                                                      Przysmak młodości

                                                      Kanapka idealna!

                                                      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                                                      Orzechowy gangster z Bronxu

                                                      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                                      Puszyste ego Przepis 14

                                                      Puszyste ego

                                                      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                                      Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                                      Gulasz z kopytkami

                                                      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                                      tvnpix