zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Gulasz wołowy w porterze z rabarbarem

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://gotowaniezpasja.pl/Gulasz wołowy w porterze z rabarbarem

Składniki

  • 400 g obranego rabarbaru
  • 10 suszonych śliwek bez pestek
  • 800 g wołowiny na gulasz
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 1 papryczka chilli
  • 1 kostka wołowa do zupy
  • 100 ml soku z cytryny
  • 500 ml piwa porter
  • 1 łyżeczka ziaren marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 garść liści kolendry
  • 1 garść natki pietruszki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka  cynamonu
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 łyżeczka soli do smaku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki  masła
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu do smaku
0
0

Sposób przygotowania:

  • Opłukać mięso, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w dużą kostkę, a następnie podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
  • Dodać cebulę pokrojoną w piórka, a po chwili posiekany czosnek i posiekane chili bez pestek (dla lubiących ostre smaki pestki oczywiście zostają!).
  • Gdy cebula się zeszkli, dodać kurkumę, cynamon oraz zmiażdżony w moździerzu marynowany zielony pieprz i podsmażyć wszystko 1-2 minuty.
  • Wlać piwo oraz sok z cytryny (płyn powinien przykrywać mięso – jeżeli brakuje, to trzeba szybko udać się do sklepu i dokupić piwa!), dodać kostkę rosołową, przecier pomidorowy, miód oraz pokrojone drobno suszone śliwki.
  • Wymieszać, a następnie dusić ok 1,5-2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie, dodać rabarbar obrany i pokrojony w kawałki długości ok. 3 cm. Dusić jeszcze 2-3 minuty (nie dłużej, bo rabarbar się rozgotuje!).
  • Dodać masło i rozpuścić a następnie zdjąć z ognia, dodać ¾ posiekanej natki pietruszki i liście kolendry, wymieszać i od razu podawać, ozdabiając już na talerzu resztą posiekanej zieleniny. Można podawać z pieczywem lub z kaszą gryczaną na sypko.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

tvnpix