zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Gulasz wołowy w porterze z rabarbarem

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://gotowaniezpasja.pl/Gulasz wołowy w porterze z rabarbarem

Składniki

  • 400 g obranego rabarbaru
  • 10 suszonych śliwek bez pestek
  • 800 g wołowiny na gulasz
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 1 papryczka chilli
  • 1 kostka wołowa do zupy
  • 100 ml soku z cytryny
  • 500 ml piwa porter
  • 1 łyżeczka ziaren marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 garść liści kolendry
  • 1 garść natki pietruszki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka  cynamonu
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 łyżeczka soli do smaku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki  masła
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu do smaku
0
0

Sposób przygotowania:

  • Opłukać mięso, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w dużą kostkę, a następnie podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
  • Dodać cebulę pokrojoną w piórka, a po chwili posiekany czosnek i posiekane chili bez pestek (dla lubiących ostre smaki pestki oczywiście zostają!).
  • Gdy cebula się zeszkli, dodać kurkumę, cynamon oraz zmiażdżony w moździerzu marynowany zielony pieprz i podsmażyć wszystko 1-2 minuty.
  • Wlać piwo oraz sok z cytryny (płyn powinien przykrywać mięso – jeżeli brakuje, to trzeba szybko udać się do sklepu i dokupić piwa!), dodać kostkę rosołową, przecier pomidorowy, miód oraz pokrojone drobno suszone śliwki.
  • Wymieszać, a następnie dusić ok 1,5-2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie, dodać rabarbar obrany i pokrojony w kawałki długości ok. 3 cm. Dusić jeszcze 2-3 minuty (nie dłużej, bo rabarbar się rozgotuje!).
  • Dodać masło i rozpuścić a następnie zdjąć z ognia, dodać ¾ posiekanej natki pietruszki i liście kolendry, wymieszać i od razu podawać, ozdabiając już na talerzu resztą posiekanej zieleniny. Można podawać z pieczywem lub z kaszą gryczaną na sypko.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

tvnpix