zamknij

Gulasz z kopytkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Wieprzowina w aromatycznym gulaszu
Ugotowałem to!40
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
7komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaGulasz z kopytkami

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g mąki pszennej
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1  cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 kieliszki  białego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • do smaku tabasco
  • 1 łyżeczka  mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju do smażenia
0
26

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przepuść przez praskę. Dodaj mąkę, jajko oraz szczyptę soli i szybko wymieszaj ciasto, starając się go nie ugniatać.
  • Na oprószonym mąką blacie uformuj małe wałeczki i pokrój w skośne kopytka. Gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 3-4 minuty, od czasu ich wypłynięcia.
  • Cebulę i czosnek drobno pokrój i podsmaż na oleju z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową. Obsmaż całość przez 10 minut.
  • Podlej winem.
  • Dodaj przyprawy i pokrojone na kawałki papryki. Duś całość aż mięso będzie miękkie. Gdy płyn wyparuje, podlej dalej winem.
  • Gulasz wymieszaj z kopytkami, przełóż do naczynia do zapiekania. Zapiecz w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez około 20 minut.
Zainspiruj nas

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wlasnie dzis gotuje gulasz w szybkowarze a kopytka mam wczorajsze -wszystko mam przygotowane i tez daje konc,pomidorowego -pozdrawiam.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      wygladaja bardzo apetycznie isa proste do zrobienasmacznego

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Naprawdę pyszne!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              CZYTA SIĘ SMAKOWICIE

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość
                  • ~Gość:
                  • CZYTA SIĘ SMAKOWICIE

                  Wygląda apetycznie :) mniam

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      dodałem koncentratu pomidorowego - smakowało świetnie :)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          poprawił bym przepis dodając łyżkę koncentratu pomidorowego 250 gr pieczarek podsmażonych i na koniec zasmażkę 3 stopnia która nada fajnego palonego posmaczku

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Tatar ze śledzia
                              Przepis 13

                              Tatar ze śledzia

                              Rybna poezja na kromce pumpernikla

                              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                              Efektowne i proste danie

                              Carpaccio z buraków Kasi Klich
                              Przepis 66

                              Carpaccio z buraków Kasi Klich

                              Wytworna wersja pospolitego warzywa

                              Bruschetta z fasolą
                              Przepis 12

                              Bruschetta z fasolą

                              Specjalność Włochów na przystawkę

                              Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                              Deser z mrożonych truskawek

                              Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                              Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                              Kanapki ze smażoną makrelą

                              Idealne na śniadanie lub kolację

                              Kaczka pływaczka Przepis 30

                              Kaczka pływaczka

                              Kaczka i ziemniaki na słodko

                              Champion cyklistów Przepis 16

                              Champion cyklistów

                              Niebanalna szarlotka

                              tvnpix