Gulasz z kopytkami
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji

Składniki
- 500 g ziemniaków
- 100 g mąki pszennej
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 2 kieliszki białego wina
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- do smaku tabasco
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przepuść przez praskę. Dodaj mąkę, jajko oraz szczyptę soli i szybko wymieszaj ciasto, starając się go nie ugniatać.
- Na oprószonym mąką blacie uformuj małe wałeczki i pokrój w skośne kopytka. Gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 3-4 minuty, od czasu ich wypłynięcia.
- Cebulę i czosnek drobno pokrój i podsmaż na oleju z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki.
- Dodaj pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową. Obsmaż całość przez 10 minut.
- Podlej winem.
- Dodaj przyprawy i pokrojone na kawałki papryki. Duś całość aż mięso będzie miękkie. Gdy płyn wyparuje, podlej dalej winem.
- Gulasz wymieszaj z kopytkami, przełóż do naczynia do zapiekania. Zapiecz w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez około 20 minut.
Komentarze (7)
Wlasnie dzis gotuje gulasz w szybkowarze a kopytka mam wczorajsze -wszystko mam przygotowane i tez daje konc,pomidorowego -pozdrawiam.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
wygladaja bardzo apetycznie isa proste do zrobienasmacznego
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Naprawdę pyszne!
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
CZYTA SIĘ SMAKOWICIE
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
- ~Gość:
- CZYTA SIĘ SMAKOWICIE
Wygląda apetycznie :) mniam
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
dodałem koncentratu pomidorowego - smakowało świetnie :)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
poprawił bym przepis dodając łyżkę koncentratu pomidorowego 250 gr pieczarek podsmażonych i na koniec zasmażkę 3 stopnia która nada fajnego palonego posmaczku
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie