zamknij

Gulasz z kopytkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Wieprzowina w aromatycznym gulaszu
Ugotowałem to!40
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
7komentarzy
Autor: Studioo Małgorzata KujdaGulasz z kopytkami

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g mąki pszennej
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1  cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 kieliszki  białego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • do smaku tabasco
  • 1 łyżeczka  mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju do smażenia
0
26

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przepuść przez praskę. Dodaj mąkę, jajko oraz szczyptę soli i szybko wymieszaj ciasto, starając się go nie ugniatać.
  • Na oprószonym mąką blacie uformuj małe wałeczki i pokrój w skośne kopytka. Gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 3-4 minuty, od czasu ich wypłynięcia.
  • Cebulę i czosnek drobno pokrój i podsmaż na oleju z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową. Obsmaż całość przez 10 minut.
  • Podlej winem.
  • Dodaj przyprawy i pokrojone na kawałki papryki. Duś całość aż mięso będzie miękkie. Gdy płyn wyparuje, podlej dalej winem.
  • Gulasz wymieszaj z kopytkami, przełóż do naczynia do zapiekania. Zapiecz w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez około 20 minut.
Zainspiruj nas

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wlasnie dzis gotuje gulasz w szybkowarze a kopytka mam wczorajsze -wszystko mam przygotowane i tez daje konc,pomidorowego -pozdrawiam.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      wygladaja bardzo apetycznie isa proste do zrobienasmacznego

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Naprawdę pyszne!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              CZYTA SIĘ SMAKOWICIE

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość
                  • ~Gość:
                  • CZYTA SIĘ SMAKOWICIE

                  Wygląda apetycznie :) mniam

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      dodałem koncentratu pomidorowego - smakowało świetnie :)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          poprawił bym przepis dodając łyżkę koncentratu pomidorowego 250 gr pieczarek podsmażonych i na koniec zasmażkę 3 stopnia która nada fajnego palonego posmaczku

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                              Kanapki ze smażoną makrelą

                              Idealne na śniadanie lub kolację

                              Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                              Sarna w wielkim mieście

                              Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                              Grillowany ser halloumi Przepis 41

                              Grillowany ser halloumi

                              Najlepszy podany z figami i orzechami

                              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                              Bifeki faszerowane serem feta

                              Kotlety po grecku

                              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 313

                              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                              Efektowne i proste danie

                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                              Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                              Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                              Kolorowa samba warzywna

                              Zdrowe i pyszne danie

                              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                              Przepis 22

                              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                              Podany na delikatnym puree

                              tvnpix