zamknij

Halibut z brukselką i sosem estragonowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Agata  Wojda
Autor przepisu:
Ryba we wstążkach
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: materiały promocyjne/KręgliccyHalibut z brukselką

Składniki

  • 4 kawałki (około 200 gr) halibuta bez skóry
  • 200 gr  dyni
  • 8  pękatych brukselek, podzielonych na listki i zblanszowanych
  • garść  malutkich różyczek kalafiora zblanszowanych
  • sok z 1  cytryny
  • 2 łyżki plus kawałki do ryby masła
  • 150 ml  śmietany 36%
  • sok z 2  pomarańczy
  • kilka gałązek  estragonu świeżego
  •  sól, biały pieprz
  • szczypta  gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka  musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka  cukru
0
0

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Ułóż halibuta na papierze do pieczenia. Na każdym kawałku połóż kawałek masła, posól rybę i wstaw do piekarnika na 20 minut.
  • W tym samym czasie do malutkiego garnuszka wyciśnij sok z pomarańczy i na dużym ogniu zredukuj (odparuj). Dodaj płaską łyżeczkę cukru, musztardę, gałkę muszkatołową i śmietanę.
  • Drobno posiekaj estragon i dodaj do sosu, gdy lekko się zredukuje.
  • Na drugiej patelni rozgrzej masło, dodaj obraną dynię pokrojoną w długie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Duś do miękkości.
  • Dodaj kalafiora i brukselkę, Dopraw solą i szczyptą cukru. Podgrzewaj około 2 minut.
  • Wyłóż na talerz warzywa, na nich rybę i polej sosem pomarańczowo- estragonowym.

Przepis Agaty Wojdy, szefowej kuchni restauracji Opasły TOM (ul. Foksal 17, Warszawa)

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

do czego cytryna?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Pewnie do ryby, można ja skropić tuz przed jedzeniem.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

          Kolorowa samba warzywna

          Zdrowe i pyszne danie

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

          Krem z brokułów z łososiem

          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

          Burgery z musztardą i boczkiem

          W klimacie amerykańskiego baru

          tvnpix