zamknij

Halibut z brukselką i sosem estragonowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Agata  Wojda
Autor przepisu:
Ryba we wstążkach
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: materiały promocyjne/KręgliccyHalibut z brukselką

Składniki

  • 4 kawałki (około 200 gr) halibuta bez skóry
  • 200 gr  dyni
  • 8  pękatych brukselek, podzielonych na listki i zblanszowanych
  • garść  malutkich różyczek kalafiora zblanszowanych
  • sok z 1  cytryny
  • 2 łyżki plus kawałki do ryby masła
  • 150 ml  śmietany 36%
  • sok z 2  pomarańczy
  • kilka gałązek  estragonu świeżego
  •  sól, biały pieprz
  • szczypta  gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka  musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka  cukru
0
0

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Ułóż halibuta na papierze do pieczenia. Na każdym kawałku połóż kawałek masła, posól rybę i wstaw do piekarnika na 20 minut.
  • W tym samym czasie do malutkiego garnuszka wyciśnij sok z pomarańczy i na dużym ogniu zredukuj (odparuj). Dodaj płaską łyżeczkę cukru, musztardę, gałkę muszkatołową i śmietanę.
  • Drobno posiekaj estragon i dodaj do sosu, gdy lekko się zredukuje.
  • Na drugiej patelni rozgrzej masło, dodaj obraną dynię pokrojoną w długie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Duś do miękkości.
  • Dodaj kalafiora i brukselkę, Dopraw solą i szczyptą cukru. Podgrzewaj około 2 minut.
  • Wyłóż na talerz warzywa, na nich rybę i polej sosem pomarańczowo- estragonowym.

Przepis Agaty Wojdy, szefowej kuchni restauracji Opasły TOM (ul. Foksal 17, Warszawa)

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

do czego cytryna?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Pewnie do ryby, można ja skropić tuz przed jedzeniem.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

          Kolorowa samba warzywna

          Zdrowe i pyszne danie

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

          Burgery z musztardą i boczkiem

          W klimacie amerykańskiego baru

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          tvnpix