Halibut z brukselką i sosem estragonowym
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Agata Wojda
Ryba we wstążkach
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Składniki
- 4 kawałki (około 200 gr) halibuta bez skóry
- 200 gr dyni
- 8 pękatych brukselek, podzielonych na listki i zblanszowanych
- garść malutkich różyczek kalafiora zblanszowanych
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki plus kawałki do ryby masła
- 150 ml śmietany 36%
- sok z 2 pomarańczy
- kilka gałązek estragonu świeżego
- sól, biały pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka cukru
0
0
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Ułóż halibuta na papierze do pieczenia. Na każdym kawałku połóż kawałek masła, posól rybę i wstaw do piekarnika na 20 minut.
- W tym samym czasie do malutkiego garnuszka wyciśnij sok z pomarańczy i na dużym ogniu zredukuj (odparuj). Dodaj płaską łyżeczkę cukru, musztardę, gałkę muszkatołową i śmietanę.
- Drobno posiekaj estragon i dodaj do sosu, gdy lekko się zredukuje.
- Na drugiej patelni rozgrzej masło, dodaj obraną dynię pokrojoną w długie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Duś do miękkości.
- Dodaj kalafiora i brukselkę, Dopraw solą i szczyptą cukru. Podgrzewaj około 2 minut.
- Wyłóż na talerz warzywa, na nich rybę i polej sosem pomarańczowo- estragonowym.
Przepis Agaty Wojdy, szefowej kuchni restauracji Opasły TOM (ul. Foksal 17, Warszawa)
Komentarze (2)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
do czego cytryna?
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Pewnie do ryby, można ja skropić tuz przed jedzeniem.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.