zamknij

Hamburger wołowy Kingi Paruzel

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Kinga Paruzel
Autor przepisu:
Amerykański hamburger przysmakiem każdego mężczyzny!
Ugotowałem to!246
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
173komentarze
Hamburger wołowy Kingi Paruzel
Autor: 3tv/kulinarni.pl Hamburger wołowy Kingi Paruzel

Składniki

  • 400 g antrykotu wołowego
  • 1 spora szalotka
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 150 ml ketchupu domowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 4 liście świeżej sałaty
  • 1 duży pomidor
  • kilka korniszonów
  • do posmarowania majonez domowy
  • 2 bułki pszenne
  • do smaku sól morska
  • do smaku pieprz
0
316

Sposób przygotowania:

Mięso zmiel w maszynce razem z szalotką. Dopraw solą, pieprzem i sosem Worcestershire oraz musztardą Dijon. Ugniataj przez chwilę z odrobiną zimnej wody, w celu zawiązania włókien kolagenowych. Uformuj burgery.

Cebulę pokrój w talarki, wrzuć na rozgrzany olej, posyp cukrem i smaż aż lekko zbrązowieje. Pod koniec dodaj odrobinę octu.

Na oleju usmaż burgery (z każdej strony po ok 3-4 min.)

Bułkę przectnij na pół i podpiekaj chwilę w piekarniku. Usmażonego burgera ułóż na podpieczonej bułce, dodaj pokrojone w talarki  korniszony, ketchup, plastry świeżych pomidorów, liście sałaty. Przykryj wierzchnią bułką posmarowaną majonezem.

Zainspiruj nas

Komentarze (169)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Strasznie wiejsko, kiepska wymowa i to "robienie dla męża", "każdy facet, mięcho uwielbia" - Pani Domu

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      "Mięso zmiel w maszynce razem z szalotką". Dlaczego na filmie szalotka dodana jest do zmielonego mięsa?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          a cebule po usmazeniu wyrzuc. bo przepis nie zaklada jak widac jej uzycia do czegokolwiek -_-

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Autorka najwyraźniej przeoczyła dodanie karmelizowanej cebuli do hamburgera, ale polecam zastanowić się chwilę i dojść do tego prostego wniosku drogą dedukcji :) Pozdrawiam.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  3-4 minuty z każdej strony!!!? To wiór wyjdzie.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      taki z lasu?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Wyszło pyszne. Sosu worcestair nie miałam i nie użyłam :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              sos jaki?? łuczester??? o czym ona gada?????

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  jak nie wiesz to sie nie odzywaj, bo się takim czymś trochę ośmieszasz

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość
                                      • ~Gość:
                                      • jak nie wiesz to sie nie odzywaj, bo się takim czymś trochę ośmieszasz
                                      • rozwiń

                                      specjalisto, przedmówca miał rację. żaden łuczester tylko "łuste"
                                      ciocia wikipedia zaprasza.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          normalnie straszne , i ...jeszcze ktos kase na to wyklada ....

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              jeśli tabasco to tylko to popularne czerwone ale jeszcze lepszy jest sos sojowy kikkoman develey. Ten produkt jest genialny, udoskonala mnóstwo dań :)

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  sałata do hamburgera? czemu nie, ja zastępuje typowe składniki jak największą ilością warzyw i na przykład grillowaną pierś z kurczaka, można przeróżnie kombinować wedle swoich widzi mi się ;) A i mój mały sekret dodaję odrobinę kropli tabasco develey

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      Odrobina kropli. Nieźle

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                                          Pomoc | Zasady forum
                                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                          Zobacz również

                                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                                          Takie ciasto rozweseli każdego

                                                          Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                                          Corpus delicti końca lata

                                                          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                                          Wiśniowy drift Przepis 102

                                                          Wiśniowy drift

                                                          Sernik z sosem wiśniowym

                                                          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                                          Bifeki faszerowane serem feta

                                                          Kotlety po grecku

                                                          Harira by Joseph Seeletso
                                                          Przepis 61

                                                          Harira by Joseph Seeletso

                                                          Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                                          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                                                          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                                                          Pizza godna królów

                                                          Śledzie Kasi Klich
                                                          Przepis 34

                                                          Śledzie Kasi Klich

                                                          Śledź o korzennym posmaku

                                                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                                          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                                          tvnpix