zamknij

Hamburgery

Przepis

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Hamburgery mogą być zdrowe. Nasza wersja zawiera pełnoziarnistą bułkę, kiełki i świeże warzywa.
Ugotowałem to!16
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Hamburgery
Autor: "Rewolucja na talerzu" Hamburger z "Rewolucji na talerzu"

Składniki

  • 250 g mielonego udźca z indyka
  • 2 łyżki twarożku ziarnistego light
  • 2 gałązki tymianku cytrynowego
  • 1 łyżka skórki cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • do smaku sól i pieprz
  • 4 listki sałaty
  • 2 łyżki kiełków
  • 2  bułki pełnoziarniste
  • 1/2 puszki  pomidorów
  • 5 suszonych śliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1  cebula
  • 3 istki bazylii
  • 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżki oliwy
0
14

Sposób przygotowania:

Ketchup : Pomidory, śliwki, ząbek czosnku, pokrojoną cebulę, listki bazyli, oliwę oraz ocet balsamiczny wrzuć do blendera i zmiksuj. Całość dopraw pieprzem i solą.

Burgery : Twarożek odsącz z nadmiaru serwatki.  Starannie rozgnieść go widelcem i połącz z mięsem. Dodaj sól, pieprz, listki tymianku, drobno posiekaną skórkę cytrynową, musztardę. Następnie wymieszaj i  wyrób całą masę. Uformuj 4 płaskie kotleciki i usmaż na patelni teflonowej na niedużym gazie.

Podawaj z bułką pełnoziarnistą, domowym ketchupem, pomidorem, kiełkami i chrupiąca sałatą.


Tradycyjny hamburger ma 350 kcal, a w naszej wersji 225 kcal.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

tvnpix