zamknij

Hummus

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia arabska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wyrazista pasta do przekąsek
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Hummus
Autor: g.łapanowski/m.kwasek/j.kloskowski "Łapanowski smakuje", cz.2

Składniki

  • 250 g ciecierzycy *
  • 2-3 łyżki dobrej oliwy
  • 3- 4 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 1-2 ząbki czosnku
  •  sok z cytryny
  • kilka łyżek przegotowanej wody lub wywaru z gotowania ciecierzycy
  •  sól
0
2

Przepis inspirowany podróżą Grzegorza Łapanowskiego do Jerozolimy.

Sposób przygotowania:

* można użyć ciecierzycy z puszki w wersji szybkiej lub namoczyć ziarna ciecierzycy na noc  a następnie ugotować do miękkości

 

  • Ciecierzycę wrzuć do blendera.
  • Dodaj pastę tahini, oliwę, czosnek i wodę (lub wywar).
  • Zmiksuj na gładką pastę.
  • Dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny.

 

Autor: Grzegorz Łapanowski

Foto: Arkadiusz Ścichocki (Tata Studio)

 


 

______________________________________________________

Zobacz pierwszą cześć cyklu "Łapanowski smakuje cz.1"

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

tvnpix