zamknij

Hummus

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia arabska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wyrazista pasta do przekąsek
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Hummus
Autor: g.łapanowski/m.kwasek/j.kloskowski "Łapanowski smakuje", cz.2

Składniki

  • 250 g ciecierzycy *
  • 2-3 łyżki dobrej oliwy
  • 3- 4 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 1-2 ząbki czosnku
  •  sok z cytryny
  • kilka łyżek przegotowanej wody lub wywaru z gotowania ciecierzycy
  •  sól
0
2

Przepis inspirowany podróżą Grzegorza Łapanowskiego do Jerozolimy.

Sposób przygotowania:

* można użyć ciecierzycy z puszki w wersji szybkiej lub namoczyć ziarna ciecierzycy na noc  a następnie ugotować do miękkości

 

  • Ciecierzycę wrzuć do blendera.
  • Dodaj pastę tahini, oliwę, czosnek i wodę (lub wywar).
  • Zmiksuj na gładką pastę.
  • Dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny.

 

Autor: Grzegorz Łapanowski

Foto: Arkadiusz Ścichocki (Tata Studio)

 


 

______________________________________________________

Zobacz pierwszą cześć cyklu "Łapanowski smakuje cz.1"

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

tvnpix