zamknij

Hummus jalapeno

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pasta jakiej szukasz
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: foto: Piotr Żydownik/Republika Słoneczna w PoznaniuHummus jalapeno

Składniki

  • 2 puszki  cieciorki
  • 2 papryczki jalapeno
  • 5 łyżek  tahini (lub więcej do smaku)
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek  soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • garść zielonej natki pietruszki
  •  warzywa – marchewka, pietruszka, cukinia
  • 5 łyżek  oliwy z oliwek
0
0

 

 

Sposób przygotowania:

  • W blenderze najpierw rozdrabnij posiekaną pietruszkę, czosnek, oliwę, sok z cytryny i jalapeno
  • Następnie dodaj cieciorkę
  • Warzywa pokrój w podłużne kawałki i piecz w temperaturze 195 stopni przez kilka minut, do momentu aż zbrązowieją na końcach i będą odpowiednio miękkie
  • Gotową pastę podaj z pieczonymi warzywami

* Papryczki jalapeno to ostre papryczki o lekko kwaskowatym posmaku. Używa się ich świeżych, marynowanych, suszonych, a także pieczonych i wędzonych. Jalapeno jest najczęściej stosowanym chili w Meksyku i USA oraz jednym z najważniejszych warzyw w kuchni meksykańskiej. Dostępne w sklepach  z produktami z różnych regionów świata lub sklepach internetowych.

Republika Słoneczna
Republika Słoneczna

 

 

Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych, które odbyły się w Republice Słonecznej w Poznaniu.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

bez japanelo z mniejszą iloscią tahini i czosnku robie czsem do marchekowych słupków do podjadania - pycha, lepsze niż jedzone w Izraelu

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      tvnpix