zamknij

Hummus jalapeno

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pasta jakiej szukasz
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: foto: Piotr Żydownik/Republika Słoneczna w PoznaniuHummus jalapeno

Składniki

  • 2 puszki  cieciorki
  • 2 papryczki jalapeno
  • 5 łyżek  tahini (lub więcej do smaku)
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek  soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • garść zielonej natki pietruszki
  •  warzywa – marchewka, pietruszka, cukinia
  • 5 łyżek  oliwy z oliwek
0
0

 

 

Sposób przygotowania:

  • W blenderze najpierw rozdrabnij posiekaną pietruszkę, czosnek, oliwę, sok z cytryny i jalapeno
  • Następnie dodaj cieciorkę
  • Warzywa pokrój w podłużne kawałki i piecz w temperaturze 195 stopni przez kilka minut, do momentu aż zbrązowieją na końcach i będą odpowiednio miękkie
  • Gotową pastę podaj z pieczonymi warzywami

* Papryczki jalapeno to ostre papryczki o lekko kwaskowatym posmaku. Używa się ich świeżych, marynowanych, suszonych, a także pieczonych i wędzonych. Jalapeno jest najczęściej stosowanym chili w Meksyku i USA oraz jednym z najważniejszych warzyw w kuchni meksykańskiej. Dostępne w sklepach  z produktami z różnych regionów świata lub sklepach internetowych.

Republika Słoneczna
Republika Słoneczna

 

 

Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych, które odbyły się w Republice Słonecznej w Poznaniu.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

bez japanelo z mniejszą iloscią tahini i czosnku robie czsem do marchekowych słupków do podjadania - pycha, lepsze niż jedzone w Izraelu

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      tvnpix