zamknij

Hummus jalapeno

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pasta jakiej szukasz
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: foto: Piotr Żydownik/Republika Słoneczna w PoznaniuHummus jalapeno

Składniki

  • 2 puszki  cieciorki
  • 2 papryczki jalapeno
  • 5 łyżek  tahini (lub więcej do smaku)
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek  soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • garść zielonej natki pietruszki
  •  warzywa – marchewka, pietruszka, cukinia
  • 5 łyżek  oliwy z oliwek
0
0

 

 

Sposób przygotowania:

  • W blenderze najpierw rozdrabnij posiekaną pietruszkę, czosnek, oliwę, sok z cytryny i jalapeno
  • Następnie dodaj cieciorkę
  • Warzywa pokrój w podłużne kawałki i piecz w temperaturze 195 stopni przez kilka minut, do momentu aż zbrązowieją na końcach i będą odpowiednio miękkie
  • Gotową pastę podaj z pieczonymi warzywami

* Papryczki jalapeno to ostre papryczki o lekko kwaskowatym posmaku. Używa się ich świeżych, marynowanych, suszonych, a także pieczonych i wędzonych. Jalapeno jest najczęściej stosowanym chili w Meksyku i USA oraz jednym z najważniejszych warzyw w kuchni meksykańskiej. Dostępne w sklepach  z produktami z różnych regionów świata lub sklepach internetowych.

Republika Słoneczna
Republika Słoneczna

 

 

Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych, które odbyły się w Republice Słonecznej w Poznaniu.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

bez japanelo z mniejszą iloscią tahini i czosnku robie czsem do marchekowych słupków do podjadania - pycha, lepsze niż jedzone w Izraelu

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 313

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      tvnpix