Hummus z marchewką
Przepis
przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia żydowska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Anna Starmach
Nowe oblicze hummusu!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Składniki
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 500 g marchewki
- 2 łyżki pasty tahini
- 1/2 cytryny (sok)
- szczypta słodkiej i ostrej papryki
- odrobina wody niegazowanej
- 2 szczypty kuminu
- garść natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- do smaku sól i pieprz
0
0
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obierz i przekrój w poprzek na połówki, ułóż je na blasze do pieczenia posyp solą, polej oliwą i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 1 godzinę.
- Po tym czasie przełóż marchew do misy robota kuchennego dodaj ciecierzycę i wszystkie składniki poza pietruszką.
- Zmiksuj wszystko na gładką pastę. Oliwy i wody dodaj tyle aby masa nie była ani za gęsta ani za rzadka. Podawaj z posiekaną pietruszką.
Przepis z programu "Dzień Dobry TVN"
Komentarze (1)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Mam pytanie, czy odmierzamy 200g ciecierzycy przed czy po ugotowaniu ?
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.