zamknij

Hummus z marchewką

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia żydowska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Nowe oblicze hummusu!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Hummus z marchewką

Składniki

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 500 g marchewki
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1/2 cytryny (sok)
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • odrobina wody niegazowanej
  • 2 szczypty kuminu
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • do smaku sól i pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

 

  • Marchewkę obierz i przekrój w poprzek na połówki, ułóż je na blasze do pieczenia posyp solą, polej oliwą i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 1 godzinę.
  • Po tym czasie przełóż marchew do misy robota kuchennego dodaj ciecierzycę i wszystkie składniki poza pietruszką.
  • Zmiksuj wszystko na gładką pastę. Oliwy i wody dodaj tyle aby masa nie była ani za gęsta ani za rzadka. Podawaj z posiekaną pietruszką.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Mam pytanie, czy odmierzamy 200g ciecierzycy przed czy po ugotowaniu ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 15

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Wiśniowy drift Przepis 103

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      tvnpix