zamknij

Hummus z marchewką

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia żydowska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Nowe oblicze hummusu!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Hummus z marchewką

Składniki

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 500 g marchewki
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1/2 cytryny (sok)
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • odrobina wody niegazowanej
  • 2 szczypty kuminu
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • do smaku sól i pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

 

  • Marchewkę obierz i przekrój w poprzek na połówki, ułóż je na blasze do pieczenia posyp solą, polej oliwą i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 1 godzinę.
  • Po tym czasie przełóż marchew do misy robota kuchennego dodaj ciecierzycę i wszystkie składniki poza pietruszką.
  • Zmiksuj wszystko na gładką pastę. Oliwy i wody dodaj tyle aby masa nie była ani za gęsta ani za rzadka. Podawaj z posiekaną pietruszką.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Mam pytanie, czy odmierzamy 200g ciecierzycy przed czy po ugotowaniu ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      tvnpix