zamknij

Hummus z orzechami i kalarepą

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia żydowska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Przekąska na imprezę w bliskowschodnim stylu
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Beata ŚniechowskaHummus z orzechami i kalarepą

Składniki

  • 40 g ziaren sezamu
  • 220 g ciecierzycy z puszki (odsączonej z zalewy)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki soku z cytryny
  •  sól morska, pieprz
  • 1/3 szklanki zimnej, niegazowanej wody
  • 1 kalarepa
  • 50 g orzechów laskowych
0
0
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Wysyp orzechy laskowe bezpośrednio na papier do pieczenia i włóż blachę na ok. 5 minut do piekarnika. Po tym czasie wystudź orzechy, przesyp na bawełnianą ściereczkę, potrzyj materiałem o orzechy i ściągnij z nich podprażoną skórkę. Orzechy laskowe posiekaj na mniejsze kawałki.
  • Ziarna sezamu upraż na suchej, teflonowej patelni aż delikatnie się przyrumienią. Uprażony sezam ostudź a następnie zmiel za pomocą ręcznego blendera. Dodaj oliwę, sok z cytryny, czosnek, sól i ponownie miksuj na jednolitą masę. Następnie do masy sezamowej dodaj małymi porcjami ciecierzycę (cały czas miksując).
  • A teraz „najfajniejsza” rzecz. Na koniec powoli wlewaj zimną wodę (cały czas miksując) i patrz jak Twoja pasta jaśnieje i przeobraża się w cudowny hummus.
  • Kalarepę pokrój na bardzo cienkie plasterki. Najlepiej na mandolinie lub maszynie do krojenia. Na każdy plaster kalarepy nałóż porcję hummusu, posyp siekanymi orzechami laskowymi i dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą extra vergine. Plastry kalarepy złóż na pół i układamy na talerzu.
  • Gotowe! Smacznego.

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix