zamknij

Hummus z orzechami i kalarepą

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia żydowska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Przekąska na imprezę w bliskowschodnim stylu
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Beata ŚniechowskaHummus z orzechami i kalarepą

Składniki

  • 40 g ziaren sezamu
  • 220 g ciecierzycy z puszki (odsączonej z zalewy)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki soku z cytryny
  •  sól morska, pieprz
  • 1/3 szklanki zimnej, niegazowanej wody
  • 1 kalarepa
  • 50 g orzechów laskowych
0
0
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Wysyp orzechy laskowe bezpośrednio na papier do pieczenia i włóż blachę na ok. 5 minut do piekarnika. Po tym czasie wystudź orzechy, przesyp na bawełnianą ściereczkę, potrzyj materiałem o orzechy i ściągnij z nich podprażoną skórkę. Orzechy laskowe posiekaj na mniejsze kawałki.
  • Ziarna sezamu upraż na suchej, teflonowej patelni aż delikatnie się przyrumienią. Uprażony sezam ostudź a następnie zmiel za pomocą ręcznego blendera. Dodaj oliwę, sok z cytryny, czosnek, sól i ponownie miksuj na jednolitą masę. Następnie do masy sezamowej dodaj małymi porcjami ciecierzycę (cały czas miksując).
  • A teraz „najfajniejsza” rzecz. Na koniec powoli wlewaj zimną wodę (cały czas miksując) i patrz jak Twoja pasta jaśnieje i przeobraża się w cudowny hummus.
  • Kalarepę pokrój na bardzo cienkie plasterki. Najlepiej na mandolinie lub maszynie do krojenia. Na każdy plaster kalarepy nałóż porcję hummusu, posyp siekanymi orzechami laskowymi i dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą extra vergine. Plastry kalarepy złóż na pół i układamy na talerzu.
  • Gotowe! Smacznego.

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

tvnpix