zamknij

Imbirowy pudding z rabarbarem

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Podwieczorek dla dzieci
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: painperduImbirowy pudding z rabarbarem

Składniki

  • 2 łyżki miodu
  • 150g + 2 łyżki masła
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki posiekanego marynowanego imbiru
  • 2 łyżki soku z marynaty imbirowej
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 150g mąki
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łodygi rabarbaru
0
0

Sposób przygotowania:

  • Najpierw przygotuj karmel: miód, 2 łyżki masła i brązowy cukier rozgrzej w rondelku i gotuj, aż powstanie sos. Następnie dodaj łyżkę posiekanego imbiru i sok z marynaty, krótko zamieszaj i zdejmij z ognia
  • Rabarbar posiekaj na ok 3cm kawałki, ułóż na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i zalej karmelem, odstaw
  • Następnie przygotowuj ciasto: przy pomocy miksera utrzyj masło (musi być miękkie!) z cukrem, wbić jajka, nie przerywając ucierania
  • Następnie dodaj mąkę, a potem delikatnie wmieszaj pozostały imbir
  • Ciasto wylej na rabarbar i włóż do piekarnika
  • Piecz przez ok godzinę w temperaturze 160 stopni, aż ciasto się zarumieni
  • Ostudź w lekko uchylonym piekarniku (lub nie studź i jedz ciepłe, sama nie mogę się zdecydować, czy lepiej smakuje na gorąco, czy schłodzone, po kilku godzinach w lodówce:) Polecam wypróbować obie wersje!
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

tvnpix