zamknij

Imbirowy pudding z rabarbarem

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Podwieczorek dla dzieci
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: painperduImbirowy pudding z rabarbarem

Składniki

  • 2 łyżki miodu
  • 150g + 2 łyżki masła
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki posiekanego marynowanego imbiru
  • 2 łyżki soku z marynaty imbirowej
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 150g mąki
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łodygi rabarbaru
0
0

Sposób przygotowania:

  • Najpierw przygotuj karmel: miód, 2 łyżki masła i brązowy cukier rozgrzej w rondelku i gotuj, aż powstanie sos. Następnie dodaj łyżkę posiekanego imbiru i sok z marynaty, krótko zamieszaj i zdejmij z ognia
  • Rabarbar posiekaj na ok 3cm kawałki, ułóż na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i zalej karmelem, odstaw
  • Następnie przygotowuj ciasto: przy pomocy miksera utrzyj masło (musi być miękkie!) z cukrem, wbić jajka, nie przerywając ucierania
  • Następnie dodaj mąkę, a potem delikatnie wmieszaj pozostały imbir
  • Ciasto wylej na rabarbar i włóż do piekarnika
  • Piecz przez ok godzinę w temperaturze 160 stopni, aż ciasto się zarumieni
  • Ostudź w lekko uchylonym piekarniku (lub nie studź i jedz ciepłe, sama nie mogę się zdecydować, czy lepiej smakuje na gorąco, czy schłodzone, po kilku godzinach w lodówce:) Polecam wypróbować obie wersje!
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

tvnpix