zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Indyczy wieniec a'la kulebiak

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | sztuka kulinarna Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 5 Ilość porcji
ewa_mroz
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://fully-flavoured.blogspot.com/Indyczy wieniec a'la kulebiak

Składniki

  • 500 g piersi z indyka
  • 200 g orzechów włoskich
  • 2  buraki
  • kilka łyżek oliwy aromatyzowana (spod suszonych pomidorów)
  • 1 ząbek czosnku
  • 0 soli
  • do smaku pieprzu
  • odrobina oleju
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 12 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125 ml mleka
  • 30 g masła Lurpak
0
1

Sposób przygotowania:

  • Na ciasto: · 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej · 12 g drożdży · łyżeczka cukru · 0,5 łyżeczki soli · 125ml mleka · 1 jajko · 30 g roztopionego masła lurpak Przygotowujemy zaczyn- drożdże rozpuszczamy w cukrze, zalewamy lekko podgrzanym (ciepłym, ale nie za gorącym) mlekiem- mleko dodajemy stopniowo naprzemiennie z 50 g mąki.
  • Całość dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 20 minut, żeby zaczyn popracował. W dużej misce wysypujemy resztę mąki, dodajemy sól, jajko, stopione masło oraz zaczyn.
  • Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia- ciasto musi podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto jest gotowe do dalszych działań- np. z indyczym kulebiakiem. Pierś z indyka porcjujemy na mniejsze i cieńsze kawałki. Przygotowujemy marynatę- orzechy włoskie prażymy na patelni, siekamy i przekładamy do dużego pojemnika. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewy oliwą. Każdy kawałek indyka solimy i pieprzymy. Przekładamy do marynaty- zostawiamy na noc w lodówce. Ciasto drożdżowe cienko wałkujemy na kształt prostokąta. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy indyka wraz z orzechami z oliwy.
  • Ciasto zawijamy i zamykamy- staramy się by zawinięcie znalazło się na dole. Z tak przygotowanej rolady formujemy wieniec. Z resztek ciasta wykrawamy ozdobne ciasteczka, które przyklejamy za pomocą rozbełtanego jajka do ciasta. Tak przygotowany wieniec odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Kulebiak pieczemy ok. 40- 45 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
  • Kulebiak podajemy z buraczkowymi frytkami. Buraki gotujemy al dente. Obieramy i wykrawamy frytki. Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Skrapiamy olejem, solimy i zapiekamy ok. 20 minut, 180 stopni, termoobieg. Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

tvnpix