zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Indyczy wieniec a'la kulebiak

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | sztuka kulinarna Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 5 Ilość porcji
ewa_mroz
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: http://fully-flavoured.blogspot.com/Indyczy wieniec a'la kulebiak

Składniki

  • 500 g piersi z indyka
  • 200 g orzechów włoskich
  • 2  buraki
  • kilka łyżek oliwy aromatyzowana (spod suszonych pomidorów)
  • 1 ząbek czosnku
  • 0 soli
  • do smaku pieprzu
  • odrobina oleju
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 12 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125 ml mleka
  • 30 g masła Lurpak
0
1

Sposób przygotowania:

  • Na ciasto: · 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej · 12 g drożdży · łyżeczka cukru · 0,5 łyżeczki soli · 125ml mleka · 1 jajko · 30 g roztopionego masła lurpak Przygotowujemy zaczyn- drożdże rozpuszczamy w cukrze, zalewamy lekko podgrzanym (ciepłym, ale nie za gorącym) mlekiem- mleko dodajemy stopniowo naprzemiennie z 50 g mąki.
  • Całość dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 20 minut, żeby zaczyn popracował. W dużej misce wysypujemy resztę mąki, dodajemy sól, jajko, stopione masło oraz zaczyn.
  • Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia- ciasto musi podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto jest gotowe do dalszych działań- np. z indyczym kulebiakiem. Pierś z indyka porcjujemy na mniejsze i cieńsze kawałki. Przygotowujemy marynatę- orzechy włoskie prażymy na patelni, siekamy i przekładamy do dużego pojemnika. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewy oliwą. Każdy kawałek indyka solimy i pieprzymy. Przekładamy do marynaty- zostawiamy na noc w lodówce. Ciasto drożdżowe cienko wałkujemy na kształt prostokąta. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy indyka wraz z orzechami z oliwy.
  • Ciasto zawijamy i zamykamy- staramy się by zawinięcie znalazło się na dole. Z tak przygotowanej rolady formujemy wieniec. Z resztek ciasta wykrawamy ozdobne ciasteczka, które przyklejamy za pomocą rozbełtanego jajka do ciasta. Tak przygotowany wieniec odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Kulebiak pieczemy ok. 40- 45 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
  • Kulebiak podajemy z buraczkowymi frytkami. Buraki gotujemy al dente. Obieramy i wykrawamy frytki. Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Skrapiamy olejem, solimy i zapiekamy ok. 20 minut, 180 stopni, termoobieg. Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

tvnpix