zamknij

Jabłka karmelizowane w miodzie

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Gotuje i Smakuje
Autor przepisu:
z serkiem mascarpone i kruszonką bakaliową
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: gotujeismakujeJabłka karmelizowane w miodzie

Składniki

  • 2 jabłka
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 laska cynamonu
  • Na krem mascarpone:
  • 80 g sera mascarpone
  • 2 łyżki śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Na kruszonkę:
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki  masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki jasnego sezamu
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki płatków migdałowych
0
0

Sposób przygotowania:

  • Jabłka obierz i pokrój w ósemki. Na patelni rozpuść cukier brązowy – dodaj miód i całość rozgrzej. Wrzuć pokrojone jabłka i laskę cynamonu, duś je razem 3-4 minuty.
  • Ser mascarpone wymieszaj ze śmietaną, dodaj cukier waniliowy. Odstaw w chłodne miejsce.
  • Składniki na kruszonkę wsyp do miseczki i wolno wymieszaj, przesypując mąką. Wstaw do lodówki na 30 min, następnie wysyp na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut.
  • Na talerz wyłóż serek, na niego jabłka wraz z sosem z duszenia, całość dekoruj bitą śmietaną, kruszonką i miętą.

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ja podałam z ryżem; pychotka

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      tvnpix