zamknij

Jabłka karmelizowane w miodzie

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Gotuje i Smakuje
Autor przepisu:
z serkiem mascarpone i kruszonką bakaliową
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: gotujeismakujeJabłka karmelizowane w miodzie

Składniki

  • 2 jabłka
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 laska cynamonu
  • Na krem mascarpone:
  • 80 g sera mascarpone
  • 2 łyżki śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Na kruszonkę:
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki  masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki jasnego sezamu
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki płatków migdałowych
0
0

Sposób przygotowania:

  • Jabłka obierz i pokrój w ósemki. Na patelni rozpuść cukier brązowy – dodaj miód i całość rozgrzej. Wrzuć pokrojone jabłka i laskę cynamonu, duś je razem 3-4 minuty.
  • Ser mascarpone wymieszaj ze śmietaną, dodaj cukier waniliowy. Odstaw w chłodne miejsce.
  • Składniki na kruszonkę wsyp do miseczki i wolno wymieszaj, przesypując mąką. Wstaw do lodówki na 30 min, następnie wysyp na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut.
  • Na talerz wyłóż serek, na niego jabłka wraz z sosem z duszenia, całość dekoruj bitą śmietaną, kruszonką i miętą.

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

tvnpix