zamknij

Jabłkowe tosty francuskie

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
z solą i rozmarynem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: pannamadziaJabłkowe tosty francuskie

Składniki

  • kromki czerstwego chleba (u mnie: orkiszowy)
  • 1 jabłko
  • 50 ml wrzątku
  • 1 (małe) jajko
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • szczypta soli gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka masła
0
1

Sposób przygotowania:

  • Jabłko umyj, obierz, pokrój w mniejsze kawałki, wydrąż gniazdo.
  • Zalej wrzątkiem. Zmiksuj za pomocą blendera na gładki mus. Wbij jajko, dodaj miód, cynamon, rozmaryn i ponownie zmiksuj - powinna powstać puszysta masa.
  • Patelnię rozgrzej i rozpuść na niej masło. Kromki chleba pokrój w trójkąty. Maczaj w masie jajeczno-jabłkowej, a następnie ułóż na patelni.
  • Smaż przez około pół minuty z każdej strony (aż będą zarumienione). Gotowe tosty francuskie przekładaj ręcznik papierowy, a następnie na talerz. Udekoruj plastrami jabłka, posyp jeszcze szczyptą rozmarynu i solą gruboziarnistą. Podawaj.

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix