zamknij

Jagnięcina smażona z groszkiem i marchewkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jagnięcina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 3 Ilość porcji
czyli "keema" - indyjskie danie z jagnięciną
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Indigo FoodsJagnięcina smażona z groszkiem i marchewkami

Składniki

  • 300 g mielonej jagnięciny
  • 3 średnie pomidory pokrojone w kostkę
  • 2  małe marchewki pokrojone w słupki długości około 4 cm
  • 100 g groszku
  • 2 duże cebule drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 cm korzenia imbiru, utartego
  • ¼ łyżeczki  chilli
  • ½ łyżeczki  kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżeczki posiekanych liści kolendry
  • 2 łyżeczki posiekanych liści mięty
  • 1 łyżeczka soli
0
0

Sposób przygotowania:

  • Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, podsmaż i duś pod przykryciem około 5 minut, aż zacznie się tworzyć gęsty sos.
  • Dodaj przyprawy: czosnek, imbir, sól, kurkumę, kminek, mieloną kolendrę, chilli. Smaż mieszając, aż uwolnią się aromaty.
  • Dodaj pomidory i smaż razem przez około 5-7 minut.
  • Dodaj jagnięcinę i mieszaj, żeby mięso równo się smażyło i nie zbryliło. Smaż około 10-15 minut.
  • Dodaj marchew, groszek, liście kolendry i mięty i duś pod przykryciem jeszcze 5-7 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Serwuj z ryżem lub pieczywem. Danie można udekorować posiekaną kolendrą.
  • To danie doskonale pasuje do ryżu basmati, chleba naan lub rooti, ale też jako nadzienie do wrapu.

Autorem przepisu jest Indigo Foods - polska firma założona przez Hindusów, która produkuje ręcznie robione, autentyczne i przepyszne potrawy, zgodnie z domowymi przepisami.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

tvnpix