zamknij

Jagnięcina smażona z groszkiem i marchewkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jagnięcina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 3 Ilość porcji
czyli "keema" - indyjskie danie z jagnięciną
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Indigo FoodsJagnięcina smażona z groszkiem i marchewkami

Składniki

  • 300 g mielonej jagnięciny
  • 3 średnie pomidory pokrojone w kostkę
  • 2  małe marchewki pokrojone w słupki długości około 4 cm
  • 100 g groszku
  • 2 duże cebule drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 cm korzenia imbiru, utartego
  • ¼ łyżeczki  chilli
  • ½ łyżeczki  kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżeczki posiekanych liści kolendry
  • 2 łyżeczki posiekanych liści mięty
  • 1 łyżeczka soli
0
0

Sposób przygotowania:

  • Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, podsmaż i duś pod przykryciem około 5 minut, aż zacznie się tworzyć gęsty sos.
  • Dodaj przyprawy: czosnek, imbir, sól, kurkumę, kminek, mieloną kolendrę, chilli. Smaż mieszając, aż uwolnią się aromaty.
  • Dodaj pomidory i smaż razem przez około 5-7 minut.
  • Dodaj jagnięcinę i mieszaj, żeby mięso równo się smażyło i nie zbryliło. Smaż około 10-15 minut.
  • Dodaj marchew, groszek, liście kolendry i mięty i duś pod przykryciem jeszcze 5-7 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Serwuj z ryżem lub pieczywem. Danie można udekorować posiekaną kolendrą.
  • To danie doskonale pasuje do ryżu basmati, chleba naan lub rooti, ale też jako nadzienie do wrapu.

Autorem przepisu jest Indigo Foods - polska firma założona przez Hindusów, która produkuje ręcznie robione, autentyczne i przepyszne potrawy, zgodnie z domowymi przepisami.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

tvnpix