zamknij

Jagnięcina smażona z groszkiem i marchewkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jagnięcina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 3 Ilość porcji
czyli "keema" - indyjskie danie z jagnięciną
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Indigo FoodsJagnięcina smażona z groszkiem i marchewkami

Składniki

  • 300 g mielonej jagnięciny
  • 3 średnie pomidory pokrojone w kostkę
  • 2  małe marchewki pokrojone w słupki długości około 4 cm
  • 100 g groszku
  • 2 duże cebule drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 cm korzenia imbiru, utartego
  • ¼ łyżeczki  chilli
  • ½ łyżeczki  kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżeczki posiekanych liści kolendry
  • 2 łyżeczki posiekanych liści mięty
  • 1 łyżeczka soli
0
0

Sposób przygotowania:

  • Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, podsmaż i duś pod przykryciem około 5 minut, aż zacznie się tworzyć gęsty sos.
  • Dodaj przyprawy: czosnek, imbir, sól, kurkumę, kminek, mieloną kolendrę, chilli. Smaż mieszając, aż uwolnią się aromaty.
  • Dodaj pomidory i smaż razem przez około 5-7 minut.
  • Dodaj jagnięcinę i mieszaj, żeby mięso równo się smażyło i nie zbryliło. Smaż około 10-15 minut.
  • Dodaj marchew, groszek, liście kolendry i mięty i duś pod przykryciem jeszcze 5-7 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Serwuj z ryżem lub pieczywem. Danie można udekorować posiekaną kolendrą.
  • To danie doskonale pasuje do ryżu basmati, chleba naan lub rooti, ale też jako nadzienie do wrapu.

Autorem przepisu jest Indigo Foods - polska firma założona przez Hindusów, która produkuje ręcznie robione, autentyczne i przepyszne potrawy, zgodnie z domowymi przepisami.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Świetny przepis. Własnie sprawdziłem i smakuje fantastycznie!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      tvnpix