zamknij

Jagnięcina w ziołowej obsypce

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | jagnięcina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Znakomity pomysł na przepyszną przystawkę
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
8komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 2 combry jagnięce 2 po 500g każdy
  • 2 ząbki  czosnku
  • 70 g miękkiego masła
  • do smaku sól i świeżo mielony pieprz
  • 5-6 gałązek  cytrynowego tymianku
  • 3-4 kromki  czerstwego pieczywa
  • 5-6 łodyżek  natki pietruszki
  • 1-2 łyżki  oleju roślinnego
  • do wysmarowania blachy olej
0
2

Sposób przygotowania:

Obierz ząbki czosnku, odłóż połowę jednego, a resztę drobno posiekaj. Umyj zioła i osusz, a następnie posiekaj drobno, odkładając na bok dwie gałązki tymianku. Pieczywo rozdrobnij w mikserze. Wymieszaj pieczywo z ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj masło i utrzyj całość na gładką masę. Rozprowadź ją na foli spożywczej, na grubość ok. pół cm, zakryj i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Rozgrzej piekarnik do 100 C. Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż combry ze wszystkich stron. Odłożony wcześniej kawałek czosnku dodaj na patelnię razem z tymiankiem i smaż kilka minut razem. Dopraw mięso solą, pieprzem, przełóż na blachę posmarowaną olejem i wstaw do piekarnika na 45 minut. Po upływie tego czasu wyjmij z lodówki ziołową posypkę i wytnij prostokąty wielkości combra. Mięso ułóż na ruszcie, a na nim schłodzoną masę chlebowo-ziołową. Wstaw ponownie do piekarnika z funkcją grilla na ok. 5 minut. Upieczone combry pokrój na mniejsze porcje i podawaj.

Zainspiruj nas

Komentarze (8)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

mam 12 lat i już interesuje się takimi daniami.obiecywałem tacie że zrobie to danie dla niego(:

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Zdaje mi się, że jest to trochę skromniejsze danie niż to, które zaprezentował Kurt Scheller, zapowiadało się smakowicie ale nie jest źle...

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Konia z rzędem temu kto kupi we Wrocławiu (takie małe miasto na Dolnym Śląsku ok. 650 tyś. mieszkańców) jagniścinę, baraninę czy kozinę.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              nie wiem jak we Wroc, ale w Wawie bez problemu kupuję w marketach Real

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość
                  • ~Gość:
                  • nie wiem jak we Wroc, ale w Wawie bez problemu kupuję w marketach Real
                  • rozwiń

                  a ja w Macro

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość
                      • ~Gość:
                      • nie wiem jak we Wroc, ale w Wawie bez problemu kupuję w marketach Real
                      • rozwiń

                      rozumiem,ze mrozona,bo jestem bardzo czesto w Realu (warszawa praga) i prosze wierzyc,nie spotkalam sie ze swieza jagniecina czy baranina.moze mam pecha:)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          drugiego konia temu kto kupi ŚWIEŻĄ jagnięcinę, baraninę czy kozinę w Poznaniu. :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Wydaje mi się, że w Hali Targowej we Wrocławiu można dostać.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                  Knedle ze śliwkami

                                  Przepis na słodki obiad

                                  Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                  Kolorowa samba warzywna

                                  Zdrowe i pyszne danie

                                  Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                                  Chleb z płatkami owsianymi

                                  Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                  Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                  Bifeki faszerowane serem feta

                                  Kotlety po grecku

                                  Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                  Kotleciki z brzoskwiniami

                                  Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                  Puszyste ego Przepis 14

                                  Puszyste ego

                                  Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                  Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                  Sałatka z marynowanymi grzybami

                                  Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                  Harira by Joseph Seeletso
                                  Przepis 61

                                  Harira by Joseph Seeletso

                                  Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                  tvnpix