zamknij

Jagnięcina w ziołowej obsypce

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | jagnięcina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Znakomity pomysł na przepyszną przystawkę
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
8komentarzy

Składniki

  • 2 combry jagnięce 2 po 500g każdy
  • 2 ząbki  czosnku
  • 70 g miękkiego masła
  • do smaku sól i świeżo mielony pieprz
  • 5-6 gałązek  cytrynowego tymianku
  • 3-4 kromki  czerstwego pieczywa
  • 5-6 łodyżek  natki pietruszki
  • 1-2 łyżki  oleju roślinnego
  • do wysmarowania blachy olej
0
2

Sposób przygotowania:

Obierz ząbki czosnku, odłóż połowę jednego, a resztę drobno posiekaj. Umyj zioła i osusz, a następnie posiekaj drobno, odkładając na bok dwie gałązki tymianku. Pieczywo rozdrobnij w mikserze. Wymieszaj pieczywo z ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj masło i utrzyj całość na gładką masę. Rozprowadź ją na foli spożywczej, na grubość ok. pół cm, zakryj i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Rozgrzej piekarnik do 100 C. Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż combry ze wszystkich stron. Odłożony wcześniej kawałek czosnku dodaj na patelnię razem z tymiankiem i smaż kilka minut razem. Dopraw mięso solą, pieprzem, przełóż na blachę posmarowaną olejem i wstaw do piekarnika na 45 minut. Po upływie tego czasu wyjmij z lodówki ziołową posypkę i wytnij prostokąty wielkości combra. Mięso ułóż na ruszcie, a na nim schłodzoną masę chlebowo-ziołową. Wstaw ponownie do piekarnika z funkcją grilla na ok. 5 minut. Upieczone combry pokrój na mniejsze porcje i podawaj.

Zainspiruj nas

Komentarze (8)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

mam 12 lat i już interesuje się takimi daniami.obiecywałem tacie że zrobie to danie dla niego(:

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Zdaje mi się, że jest to trochę skromniejsze danie niż to, które zaprezentował Kurt Scheller, zapowiadało się smakowicie ale nie jest źle...

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Konia z rzędem temu kto kupi we Wrocławiu (takie małe miasto na Dolnym Śląsku ok. 650 tyś. mieszkańców) jagniścinę, baraninę czy kozinę.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              nie wiem jak we Wroc, ale w Wawie bez problemu kupuję w marketach Real

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość
                  • ~Gość:
                  • nie wiem jak we Wroc, ale w Wawie bez problemu kupuję w marketach Real
                  • rozwiń

                  a ja w Macro

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość
                      • ~Gość:
                      • nie wiem jak we Wroc, ale w Wawie bez problemu kupuję w marketach Real
                      • rozwiń

                      rozumiem,ze mrozona,bo jestem bardzo czesto w Realu (warszawa praga) i prosze wierzyc,nie spotkalam sie ze swieza jagniecina czy baranina.moze mam pecha:)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          drugiego konia temu kto kupi ŚWIEŻĄ jagnięcinę, baraninę czy kozinę w Poznaniu. :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Wydaje mi się, że w Hali Targowej we Wrocławiu można dostać.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                  Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                  Harira by Joseph Seeletso
                                  Przepis 61

                                  Harira by Joseph Seeletso

                                  Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                  Tatar ze śledzia
                                  Przepis 13

                                  Tatar ze śledzia

                                  Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                  Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                  Corpus delicti końca lata

                                  Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                  Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                                  Orzechowy gangster z Bronxu

                                  Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                  Przepis 22

                                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                  Klasyka na twoim stole

                                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                  Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                  Przepis 22

                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                  Podany na delikatnym puree

                                  tvnpix